Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marcin_ek
Początkujący
Początkujący

Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Post autor: Marcin_ek »

Wlodek_PID pisze:
Marcin_ek pisze:Witam!
Mam kocioł SAS Gro ECo 23kW,a kocioł posiada sterownik Ognik PID plus wersja SL 27. Powierzchnia domy okołu 210m2 w tym jest garaż, izolacja 15 cm styropian. Zasobnik CWU 300L. Do tej pory grzałem tylko CWU (tryb letni) i wszystko by było ok tzn. zużycie ekogroszku około 30 kg /tydzień dla 4-o osobowej rodziny ( choć nie wiem czy to dużo czy mało ?).Gdy przeszedłem na tryb zimowy grzania CO pojawił się problem. Otóż kocioł mimo ustawienia zadanej temperatury, np. 55 stopni przegrzewa z reguły o 8-10 stopni. Takie wahania od temp. nastawionej wydają mi się zbyt duże.
Ustawienia są następujace:
PP - 0 (to ustawienie producenta) ja zmieniłem na 3 ponieważ zmieniając paliwo na ekoret okazało się ze wypala się szybko i dochodzi do wyświetlenia komunikatu "zapalenie opału"
d-65
ni-3
i to wszystko.
No i oczywiście zużycie paliwa to około 25 kg/dzień choć temperatura za oknem wcale nie jest niska, a i nie wszystkie grzejniki są włączone - więc wydaje mi się to trochę dużo...bo co bedzie jak przyjdzie mróz nawet lekki minus 5? Dojdzie zużycie do 50kg/dzień.
Oczywiście muszę zastanowić się jeszcze nad paliwem- niby z holdingu katowickego, ale zastanawiam się co sprzedający zapakował mi w worki ponieważ na pewno niektóre kawałki ekogroszku maja granulacje większa niż dopuszczalna górna granica 25mm. Czy to wpływa na prace podajnika i czy mogę złożyć zastrzeżenia co do jakości otrzymanego paliwa? Czy spotkaliście się z taka sytuacją? Producent deklaruje odpowiednia granulacje.
Uff nazbierało sie tego:-).
Czekam na rady, uwagi opinie własne doświadczenia i pomoc bo tylko tu ja można znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Jeśli grzejesz CO i CWU, nastawa kotła bedzie wyższą z temperatur
- temp. CWU + 7'C
- temp. CO

Jeśli np. temp. CO to 50'C, a temp. CWU też 50'C, to nastawa kotła
wynosi temp CWU + 7 = 57'C.
Jeśli masz wersję programu SL.27, po nagrzaniu bojlera kocioł
obniży temp. do nastawy CO. Ale jak grzeje bojler, podniesie
temp. do 57'C lub wyżej.

Pozdrowienia,

Witam
Dzięki za odpowiedź.
U mnie jednak sytuacja jest taka, ze CWU jest 40 stopni a CO np. 50 czy 55 stopni, w każdym razie temp. wyższa niż nastawiona dla CWU. Niestety kocioł zawsze przegrzewa o około 10 stopni powyżej nastawy kotła, a nie CWU ( jak piszesz CWU+7) i to jest dziwne. Poza tym Gdy nastaw CWU jest wyższy niż CO to przy wyświetlaniu temp. kotła miga kropka, a u mnie ta kropka miga mimo, ze nastawiona temperatura CWU jest niższa niż CO.
Tak więc nie mogę za bardzo zejść z temp kotła do 45-47 stopni.
Jak więc powinienem ustawic temperatury na dla Co i CWu by było dobrze i w miare oszczędnie/
Pozdrawiam
Marcin

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Wlodek_PID »

Marcin_ek pisze:
Wlodek_PID pisze:
Marcin_ek pisze:Witam!
Mam kocioł SAS Gro ECo 23kW,a kocioł posiada sterownik Ognik PID plus wersja SL 27. Powierzchnia domy okołu 210m2 w tym jest garaż, izolacja 15 cm styropian. Zasobnik CWU 300L. Do tej pory grzałem tylko CWU (tryb letni) i wszystko by było ok tzn. zużycie ekogroszku około 30 kg /tydzień dla 4-o osobowej rodziny ( choć nie wiem czy to dużo czy mało ?).Gdy przeszedłem na tryb zimowy grzania CO pojawił się problem. Otóż kocioł mimo ustawienia zadanej temperatury, np. 55 stopni przegrzewa z reguły o 8-10 stopni. Takie wahania od temp. nastawionej wydają mi się zbyt duże.
Ustawienia są następujace:
PP - 0 (to ustawienie producenta) ja zmieniłem na 3 ponieważ zmieniając paliwo na ekoret okazało się ze wypala się szybko i dochodzi do wyświetlenia komunikatu "zapalenie opału"
d-65
ni-3
i to wszystko.
No i oczywiście zużycie paliwa to około 25 kg/dzień choć temperatura za oknem wcale nie jest niska, a i nie wszystkie grzejniki są włączone - więc wydaje mi się to trochę dużo...bo co bedzie jak przyjdzie mróz nawet lekki minus 5? Dojdzie zużycie do 50kg/dzień.
Oczywiście muszę zastanowić się jeszcze nad paliwem- niby z holdingu katowickego, ale zastanawiam się co sprzedający zapakował mi w worki ponieważ na pewno niektóre kawałki ekogroszku maja granulacje większa niż dopuszczalna górna granica 25mm. Czy to wpływa na prace podajnika i czy mogę złożyć zastrzeżenia co do jakości otrzymanego paliwa? Czy spotkaliście się z taka sytuacją? Producent deklaruje odpowiednia granulacje.
Uff nazbierało sie tego:-).
Czekam na rady, uwagi opinie własne doświadczenia i pomoc bo tylko tu ja można znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Jeśli grzejesz CO i CWU, nastawa kotła bedzie wyższą z temperatur
- temp. CWU + 7'C
- temp. CO

Jeśli np. temp. CO to 50'C, a temp. CWU też 50'C, to nastawa kotła
wynosi temp CWU + 7 = 57'C.
Jeśli masz wersję programu SL.27, po nagrzaniu bojlera kocioł
obniży temp. do nastawy CO. Ale jak grzeje bojler, podniesie
temp. do 57'C lub wyżej.

Pozdrowienia,

Witam
Dzięki za odpowiedź.
U mnie jednak sytuacja jest taka, ze CWU jest 40 stopni a CO np. 50 czy 55 stopni, w każdym razie temp. wyższa niż nastawiona dla CWU. Niestety kocioł zawsze przegrzewa o około 10 stopni powyżej nastawy kotła, a nie CWU ( jak piszesz CWU+7) i to jest dziwne. Poza tym Gdy nastaw CWU jest wyższy niż CO to przy wyświetlaniu temp. kotła miga kropka, a u mnie ta kropka miga mimo, ze nastawiona temperatura CWU jest niższa niż CO.
Tak więc nie mogę za bardzo zejść z temp kotła do 45-47 stopni.
Jak więc powinienem ustawic temperatury na dla Co i CWu by było dobrze i w miare oszczędnie/
Pozdrawiam
Dzień dobry,

Przeciąganie temperatury może być spowodowane nast. problemami :

1. Źle umieszczony czujnik temperatury. W kotle SAS jest otwór, w który
powinien być wsunięty czujnik. Aby to sprawdzić, należy odkręcić sterownik
- czujnik CO jest pierwszy od dołu (opisany na płytce drukowanej),
powinien mieć ok. 0.5m długości. Metalowe zakończenie powinno być
wsunięte w otwór w kotle (mosiężna mufka), jest tylko jedna, nie
można się pomylić.

2. Pompa CO i CWU powinny pracować na II biegu.

3. Zbyt mały odbiór ciepła. W Twoim przypadku to chyba niemożliwe,
dom jest duży i bojler też. Ale sprawdź, jak jest ustawiony zawór
3-drożny.

4. Błędy w instalacji - pompy są na II biegu, ale nie pompują wody
z należytą wydajnością.

Gdy temp. kotła rośnie, sterownik obniża moc. Po przeregulowaniu o 5'C
palnik się wyłącza. Jeśli mimo to temp. idzie w górę, sugeruje to mały
odbiór ciepła. Jeśli czujnik jest umieszczony dobrze, a pompy i hydraulika
są OK, sprawdź jekimś termometrem temp. wody wyjściowej i powrotnej
- z tego się dowiemy, jaki jest odbiór ciepła.
Przy pomiarze zaizoluj (ociepl) termometr i poczejaj ze 20 min.

Pozdrowienia,
Wlodek

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Wlodek Pid
Czy już jest nowy sterownik który miał być w tym miesiącu pażdzierniku.Bo na stronach producenta brak informacji a i Jarecki milczy

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Wlodek_PID »

Dzień dobry,

W połowie grudnia będą płytki drukowane.
Czyli biorąc pod uwagę święta - pierwsza
partia będzie pod koniec stycznia.

Forma wtryskowa jest gotowa.

Pozdrowienia,
Wlodek

arthek
Aktywny
Aktywny

Post autor: arthek »

Wlodek_PID pisze:Dzień dobry,

W połowie grudnia będą płytki drukowane.
Czyli biorąc pod uwagę święta - pierwsza
partia będzie pod koniec stycznia.

Forma wtryskowa jest gotowa.

Pozdrowienia,
Witam,
Czy firma przymierza się do stworzenia forum posiadaczy Ognika PID ?
Bardzo tego brakuje.
Zdecydowanie pomogłoby to w rozpowszechnieniu tego typu sterowań oraz pomogłoby samym użytkownikom w ich eksploatacji.

pozdrawiam
Tłokowiec PROTECH KARO 25KW

Tellicous
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tellicous »

Witam Forumowiczów,

Widzę że w tym wątku jest sporo soób, które rzeczywiście wiedzą co piszą wieć może ktoś jest w stanie pomóc naprowadzić mnie na rozwiązanie moejgo problemu :)

Od kilku miesięcy mam zainstalowany sterownik Ognik Pid II z oprogramowaniem SL24. Jeszcze do niedawna nie miałem większych problemów z utrzymaniem temperatury kotła, lecz kilka dni temu zaczeła się męczarnia...

A mianowicie ustawiona temp. na kotle na 55 stopni spada gwałtownie (o 12 stopni w niecałe 3 min.). Po spadku z 55 do ok 53,5 wykorzystanie mocy wzrasta z 3% do 40%, a po ok 12 min temperatura zaczyna powoli wzrastać. Jak temperatura osiągnie ok 52,5 stopnia to wykorzystanie mocy spada do 11% a po chwili do 3%. Piec osiąga zadaną temp. i utrzymuje ją przez kilka minut po czym z powrotem cykl się powtarza. Zaznaczam iż opcja Pid została wyłączona zaraz po pojawieniu się tego problemu ponieważ z włączonym pidem sterownik zaczyna reagować dopiero po spadku temp. o ok 10 stopni od zadanej.

Zaznaczam że w międzyczasie nikt nie gmera przy grzejnikach ani ciepłej wodzie, a sam węgiel w palenisku pali się, że aż miło popatrzeć. Wyczyściłem piec, sprawdziłem czujnik temp. kotła i temp. bojlera i żaden z nich nie ma grubszego błędu niz 2 stopnie więc ręce mi powoli opadają.

Spotkał się ktoś z Was drodzy forumowicze z takim problemem?

Moje podejrzenie pada na sam sterownik tylko zastanawiam się co mogło się zmienić skoro jeszcze tydzień temu wszystko było w normie a teraz dzieją się cuda.

Niech żar będzie z Wami

mbied1
Początkujący
Początkujący

Post autor: mbied1 »

Witam, poruszaliście na forum, że można zmienić stały czas podawania z 15s np. na 6s w wersji 7.9, przy kodzie 1704 nie ma tych ustawień, w jaki sposób można to zmienić?

Może przy okazji ktoś użytkuję kocioł VITORET, to może podzieli się najlepszymi parametrami

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

mbied1
"Witam, poruszaliście na forum, że można zmienić stały czas podawania z 15s np. na 6s w wersji 7.9, przy kodzie 1704 nie ma tych ustawień, w jaki sposób można to zmienić?

Może przy okazji ktoś użytkuję kocioł VITORET, to może podzieli się najlepszymi parametrami.."

Odp> WYŚLIJ STEROWNIK DO ELEKTRO-MIZ NA AKTUALIZACJĘ. Jeżeli tylko będzie to możliwe, bo soft 7.9 jest tak stary,że nie pamiętają go najstarsi indianie. Nie wiem, czy w sterowniku nie masz jeszcze na płytce starszych rozwiązań, Włodek pid będzie wiedział lepiej.

Generalnie jak zrobi się cieplej, kontaktuje się z elektro-Miz i wgrywaj nowy soft.

Tellicous,
-odpowiedziałem na innym wątku. Zmień soft na nowy sl.28 Twój sl.24 to pierwszy z PID-II i Fbs. sl.28 jest już dużo dokładniejszy i lepszy.

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Jarecki
Czy widziałeś już najnowszy produkt (sterownik z kolorowym wyświetlaczem)Elektro-Miz .Jeśli tak to mam nadzieję że ty pierwszy podzielisz się informacjami bo na stronach producenta grobowa cisza . :( :( :( :oops:

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak widziałem. Ale sam panel czołowy, pierwszą wersję softu oraz prototyp formy do zabudowy tego panelu czy panela....

Czekam cierpliwie, podobno formy są już na produkcji. Panel przedni, nazwę oraz poruszanie się po menu miałem okazję zobaczyć. Wyświetlacz jest kolorowy dość spory, menu w formie obrazków. Jeden ekran może na bieżąco rysować wykres pracy kotła, co z tego przejdzie do serii nie wiem. Sterownik ma pamiętać dłuższy cykl pracy kotła...

Liczę na egzemplarz testowy i uśmiecham się w tej sprawie do p.Włodka :-) jak tylko wszystko będzie już gotowe do produkcji seryjnej i testów.

mickoz
Początkujący
Początkujący

Post autor: mickoz »

Witam serdecznie. Zacne grono specjalistów tu się zebrało więc może i mnie ktoś pomoże.
Otóż jestem posiadaczem kotła Opal Sekom 25kW (wysoki) ze sterownikiem Ognik PID ze softem tl27 i mam z nim pewne problemy. Od października do Grudnia paliłem ekogrochem z lokalnego składu. Palił się jako tako, czasami w popielniku znajdywałem niespalone kawałki węgla i sporo żużlu. Może dramatu nie było (w grudniu jak zaczęły się mrozy szło go około 25 kilo na dobę). Stwierdziłem, że powinno być lepiej i szukałem paliwa z katowickiego Holdingu Węglowego. I tak trafiłem na Oryginalny PIEKLORZ z kopalni w Bytomiu. I wtedy zaczęły się problemy.Pieklorz jest bardzo kaloryczny i myślałem, że dzięki temu będzie dłużej trzymał ciepło na piecu. Jednak w popielniku znajduje ogromne (można wybierać garściami!) ilości niespalonego węgla. Wybieram ten węgiel z popielnika i wrzucam z powrotem do podajnika, ale przecież nie tędy droga. Czytałem, że Pieklorz to jedno z najlepszych paliw dostępnych na rynku więc wnioskuje, że coś nie tak jest moimi ustawieniami. A próbowałem już najróżniejszych co daje efekty w postaci częstego wygaszania kotła. Dzisiaj w nocy piec mi się wygasił mając zadane takie parametry.
PP-9 aby lepiej dopalał węgiel (co się w ogóle nie sprawdza)
d.75%
ni.9 dlatego tyle, bo bałem się żeby się znowu nie wygasił. Pytanie czy przy ustawionym parametrze ni9 piec będzie robił częstsze przedmuchy? Niby tak piszą w instrukcji ale pewny coś nie jestem.
Winą zacząłem obarczać komin, że ma za słaby ciąg. Instalator mówił, że komin jest ok. Ma około 5 m wysokości; przekrój 350cm2. Sam już nie wiem. Tak na chłopski rozum to skoro się wygasza tzn że za słabo dmucha... Na dmuchawie więcej jak 80% dać nie mogę bo wtedy przy rozpalaniu porcji paliwa z pieca wydostaje się trochę dymu do kotłowni. Gdy uruchamiałem piec pierwszy raz i dmuchawa była na 100% i się dymiło. zastanawiam się czy w kotłowni wystarczy mieć uchylone okno aby dostarczyć powietrze, czy może lepiej wykuć kratkę wentylacyjną nad podłogą i czy to poprawi ciąg?
Ostatnia rzecz to taka, że piec przy ustawionej temperaturze np 54st przeregulowuje się do 60st!! Nie wiem czemu. Obydwie pompki Co i cWU mam ustawione na pierwszy bieg i spokojnie dają radę. Grzejniki i podłogówka cieplutkie. Ogrzewam aktualnie około 90-100 metrów. W dwóch pokojach grzejniki zakręcone. Dom to zręczny C77c z muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=366 ocieplony 15m styr. i poddasze 20cm wełny...

Każda rada będzie pomocna bo troszkę już nie wiem co robić a wstawanie o 2 w nocy do pieca i rozpalanie to nie jest moje ulubione zajęcie :(.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Program do konstrukcji tłokowej został poprawiony i jest bardziej dokładny, nie ma takich przeregulowań. Inny fakt, ogrzewasz raptem 90m2 a w 2pomieszczeniach dodatkowo zakręciłeś grzejniki, kocioł o mocy 25kw ma nadmiar mocy na takie pomieszczenie, co może być przyczyną przeciągania, czy zagaszania przy małym zapotrzebowaniu na ciepło.

Ma symbol tl.28

Jak będzie cieplej wyślij sterownik do firmy Elektro-Miz w celu aktualizacji.

Wpisem sam odpowiedziałeś sobie na pytanie co jest przyczyną złego spalania.
tj. opał, który aktualnie stosujesz. Wróć dom sprawdzonego z lokalnego składu.

Spalałeś inny, było dobrze, zmieniłeś na niby pieklorz i jest kiepsko.

To co napisane na fakturze nie zgadza się z tym, co wrzucone do kotła. Kiepski opał jest winny całej sytuacji.

mickoz
Początkujący
Początkujący

Post autor: mickoz »

Tzn dom ma 120 m po zakręceniu grzejników w dwóch pomieszczaniach ogrzewam około 90m. A ten Pieklorz wygląda tak więc sądzę, że oryginalny. Po za tym przy poprzednim opale nie było żadnej rewelacji i moim zdaniem szło go trochę za dużo.
Jeszcze jedno:
Czy warto zrobić kratkę wentylacyjną nad podłogą w kotłowni?
Zastanawiam się również nad przedłużeniem komina.

BTW dzięki za odpowiedź.

edit: Jeszcze jedno. Jeśli nie było by mnie w domu a piec by się wygasił. Tzn podajnik by podawała paliwo a dmuchawa chodziła na 100% co w takim wypadku ma miejsce to czy piec pownym czasie nie ulegnie uszkodzeniu? Ciągłe podawanie paliwa może zakleszczyć i uszkodzić podajnik czy może jest tam jakieś zabezpieczenie...?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Napiszę Ci na priva co możesz przestawić. Ale sam widzisz, że poprzedni węgiel spalał sie lepiej.

mały_energetyk

Post autor: mały_energetyk »

No i teraz - jak zwykle będzie o tym - że ciu.aty węgiel i najlepiej to se klient igloo postaw, wyślij sterownik, to ci go przestawią itp.
To jest porada dla człowieka, któremu kocioł gaśnie w środku zimy?

Jarecki! Nie mogę ci odpowiedzieć na parę kwestii, bo mi konto tam zablokowali (na wniosek tzw. ekspertów - z 5 cyfrowymi stanami konta - z bożej łaski), ale powiem jedno: chłopie nie gniewaj się, ale to co ostatnimi zwłaszcza czasy wyczyniasz, to się prosi o ... dopisz sobie co chcesz!.

Jakie by nie było paliwo, to da się tak ustawić kocioł, aby jakoś przez tą zimę sensownie nim jechać.

Jak widzę kilkadziesiąt parametrów3 zalecanych do przestawienia, to mi się kozik w kieszeni otwiera.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”