Wlodek_PID pisze:Jeśli grzejesz CO i CWU, nastawa kotła bedzie wyższą z temperaturMarcin_ek pisze:Witam!
Mam kocioł SAS Gro ECo 23kW,a kocioł posiada sterownik Ognik PID plus wersja SL 27. Powierzchnia domy okołu 210m2 w tym jest garaż, izolacja 15 cm styropian. Zasobnik CWU 300L. Do tej pory grzałem tylko CWU (tryb letni) i wszystko by było ok tzn. zużycie ekogroszku około 30 kg /tydzień dla 4-o osobowej rodziny ( choć nie wiem czy to dużo czy mało ?).Gdy przeszedłem na tryb zimowy grzania CO pojawił się problem. Otóż kocioł mimo ustawienia zadanej temperatury, np. 55 stopni przegrzewa z reguły o 8-10 stopni. Takie wahania od temp. nastawionej wydają mi się zbyt duże.
Ustawienia są następujace:
PP - 0 (to ustawienie producenta) ja zmieniłem na 3 ponieważ zmieniając paliwo na ekoret okazało się ze wypala się szybko i dochodzi do wyświetlenia komunikatu "zapalenie opału"
d-65
ni-3
i to wszystko.
No i oczywiście zużycie paliwa to około 25 kg/dzień choć temperatura za oknem wcale nie jest niska, a i nie wszystkie grzejniki są włączone - więc wydaje mi się to trochę dużo...bo co bedzie jak przyjdzie mróz nawet lekki minus 5? Dojdzie zużycie do 50kg/dzień.
Oczywiście muszę zastanowić się jeszcze nad paliwem- niby z holdingu katowickego, ale zastanawiam się co sprzedający zapakował mi w worki ponieważ na pewno niektóre kawałki ekogroszku maja granulacje większa niż dopuszczalna górna granica 25mm. Czy to wpływa na prace podajnika i czy mogę złożyć zastrzeżenia co do jakości otrzymanego paliwa? Czy spotkaliście się z taka sytuacją? Producent deklaruje odpowiednia granulacje.
Uff nazbierało sie tego:-).
Czekam na rady, uwagi opinie własne doświadczenia i pomoc bo tylko tu ja można znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
- temp. CWU + 7'C
- temp. CO
Jeśli np. temp. CO to 50'C, a temp. CWU też 50'C, to nastawa kotła
wynosi temp CWU + 7 = 57'C.
Jeśli masz wersję programu SL.27, po nagrzaniu bojlera kocioł
obniży temp. do nastawy CO. Ale jak grzeje bojler, podniesie
temp. do 57'C lub wyżej.
Pozdrowienia,
Witam
Dzięki za odpowiedź.
U mnie jednak sytuacja jest taka, ze CWU jest 40 stopni a CO np. 50 czy 55 stopni, w każdym razie temp. wyższa niż nastawiona dla CWU. Niestety kocioł zawsze przegrzewa o około 10 stopni powyżej nastawy kotła, a nie CWU ( jak piszesz CWU+7) i to jest dziwne. Poza tym Gdy nastaw CWU jest wyższy niż CO to przy wyświetlaniu temp. kotła miga kropka, a u mnie ta kropka miga mimo, ze nastawiona temperatura CWU jest niższa niż CO.
Tak więc nie mogę za bardzo zejść z temp kotła do 45-47 stopni.
Jak więc powinienem ustawic temperatury na dla Co i CWu by było dobrze i w miare oszczędnie/
Pozdrawiam