Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 20 kwie 2013, 20:32

Prosze napisac jak ten czujnik bedzie w sprzedaży a jeszcze jedno jak sprawuje sie sterownik pokojowy ten co pan wystawił zdjecia

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 13 maja 2013, 21:05

Witam mam pytanie czy juz cos wiadomo kiedy do sprzedaży wejdzie sterownik pokojowy iryd i ten czujnik spalin

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 maja 2013, 7:42

Z czujnikiem spalin na chwilę obecną jeszcze sprzedaży nie ma.
Zamawiałem taka wersję na prośbę moich 2klientów z wersją softu, którą mam aktualnie w domu.

Nie ma jeszcze wyceny detalicznej.

W drugiej kolejności będzie panel, muszą jednak zostać wykonane do niego formy oraz fronty, tutaj jeszcze to musi potrwać. Ja miałem w prototypie obudowy bez naklejki frontowej na testach.

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 15 cze 2013, 14:33

petero65 pisze:Dzięki.Jak się okazało nie doczytałem instrukcji.Mam jeszcze pytanie o optymalne ustawienia na funkcje "lato"czyli grzanie tylko zbiornika CW.Pozdrawiam


Wybierasz tryb pomp - LATO.
Jak producent dobrze dobrał nastawy, tyle wystarczy. Ewentualnie jak się za mocno rozpędza to ograniczasz moc max. i korygujesz przedmuch. Dla trybu lato np. zacznij od pauzy 30minut, przedmuch 10sekund, krotność 1


petero65 pisze:Witam.Mam pytanie jak ustawić strefy czasowe(kocioł witkowski 15KW Ślimakowy) na ogrzewanie cw.Drugi problem to w popielniku odkładają się niedopalone grudki węgla(ekogroszek ekoret),ustawienia są takie jak Jareckiego z forum o Irydzie.Pozdrawiam


W kodzie serwisowym 10 dla CWU musisz uaktywnić strefy czasowe, dopiero wówczas staną się dostępne w menu. Czyli z opcji tylko nastawa na nastawa+strefy czasowe....
Musisz ustawić min. 2strefy, aby to działało, bo ustawia się tylko początek działania....
np. od 8:00 korekcja -5st.C strefa 1
a np. od 20-ej korekcja +1st.C strefa 2

Wówczas jak masz nastawę CWU np.50st.C, to od 8rano skoryguje się na 45st.C i tak będzie do godziny 20-ej, gdy korekcja zmieni się na 50+1st.C, czyli 51st.C, tak zostanie do kolejnego dnia rano do godz.8:00.....

Kolejna sprawa (niedopalone grudki węgla) to dopasowanie palnika do konstrukcji kotła, tutaj pytaj producenta o dopalanie.
Stosując małą ekoenergię przerabialiśmy ją od wersji fabrycznej w kwestii napowietrzenia paleniska a od ok. już 3lat mamy swój, mały palnik żeliwny.

Jedno, co jest pewne - głowica musi być wklejona na slikon 1200st.C/ masa uszczelniająca na podobne temp. 1200-1500st.C

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 26 cze 2013, 21:47

witam i czy juz cos wiadomo o wdrożeniu tego czujnika spalin do sprzedaży i kiedy można sie spodziewac sterownika pokojowego.

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 27 cze 2013, 13:41

Wersje z czujnikiem spalin zamawiam do swoich klientów na życzenie.

To już można generalnie załatwić. Jak chcesz Iryda rozbudować o czujnik spalin, to zadzwoń do firmy PROND (numer telefonu masz na naklejce na sterowniku), rozmawiaj z p.Mateuszem. Możesz się powołać na Jarka z firmy SEKOM i zapytaj, czy można przerobić Iryda na wersję z czujnikiem spalin i ile zapłacisz. Musisz sterownik dosłać do nich.


Z panelem, jeszcze nie ma w sprzedaży, idą dwa projekty równolegle a że jest lato, to nie ma ciśnienia.
Wiem,że był kłopot jakiś z obudowami.

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 29 cze 2013, 14:22

Witam skontaktowałem sie z firma PROND i kazali mi przesłec sterownik razem z okablowaniem mam pytanie jak daleko od czopucha montuje sie ten czujnik

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 30 cze 2013, 19:29

Poczekaj aż do Ciebie wróci.
Wywiercisz tylko dziurkę w czopuchu pod średnicę czujnika spalin i tyle.
Cała filozofia.

W sterze zadasz sobie ograniczenie np. 170st.C.....

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 07 lip 2013, 19:02

witam sterownik z czujnikiem spalin juz mam po niedzieli bede montowal mam jeszcze jedno pytanie jaki ekogroszek pan najbardziej poleca proponuje co sadzi pan o tym czeskim [link do oferty na Allegro wygasł] pisałem do nich i potwierdzaja ze jest suchy a sezon sie zbliża

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 07 lip 2013, 20:03

Czeskim z węgla brunatnego to moim zdaniem można palić latem, wczesną jesienią i późną wiosną.
Generalnie jak jest ciepło - ma to sens.

Na zimę i mrozy bym takiego nie chciał - pójdą go wówczas wielkie ilości.

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 07 lip 2013, 20:27

a co pan proponuje bo na pewno ma pan cos sprawdzonego

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 07 lip 2013, 20:40

michalrynk pisze:a co pan proponuje bo na pewno ma pan cos sprawdzonego


Tutaj raczej zaskoczę, bo nie mam.

Ze względu na brak miejsca kupuję na bieżąco po ok.15-20worków,
Kilka domów dalej sąsiad ma składnicę i głównie tam się kieruję. Kiedyś mówił,że miesza towar z dwóch kopalni. Tylko tyle wiem. Spala się, nie miałem kłopotów, to tak kupuję......

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 07 lip 2013, 21:17

ale wiadomo coś pisze na opakowaniu jak kopalnia lub firma

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 07 lip 2013, 21:28

a za ile u pana wychodzi za 1 tone

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 31 lip 2013, 20:24

Witam za 2 tygodnie wracam do kraju na urlop i chce przetestowac ten sterownik jakie ustawienia pan proponuje na zime pow,130 m2 9 grzejników z termostatami 30m2 podłogowki sciany porotherm 30cm+15cm styropian strop porotcherm 40cm zawor 4 drożny i 3drożny 4 pompki kominek z plaszczem wodnym i o czywiscie ten sterownik z zamontowanym czujnikiem czadu dla mnie to kosmos ale z pana doswiadczeniem chyba dam radę


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości

Gotowe projekty domów