ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 10 mar 2013, 12:41

witam ,czy posiada moze ktos sterownik iryd rtz pid fuzzy , jakie spalanie ecogroszku na dobe ,jakie macie ustawienia,prosze o odpowiedz ,za bardzo sie na tym nie znam,ja mam dom do ogrzania 170m2 + zbiornik na ciepla wode 140l, dom ocieplony wewnatrz muru ,poddasze ocieplone welna.piec z podajnikiem slimakowym o mocy 25kw,na grzejnikach zawory termostatyczne draytonTRV 4,na ukladzie grzewczym zamontowana jedna pompa wody dziala na 2 biegu

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 11 mar 2013, 12:31

Mam go na swoim kotle domowym Skam-P Premium 25kW
palnik ekoenergia, wbs6a

w 100%mocy mam 32sek pauza i nadmuch 17bieg
w 1% mocy mam pauza 2min.:45sek i nadmuch 1bieg

podawanie 6sekund

podtrzymanie co 25min, krotnośc 1, czas 10sekund

w menu kodowym 10
jak jest ciepło przedłużenie pracy pid 1st.C
jak jest zimno przedłużenie pracy pid 3st.C

zmiana tez szybkości pracy algorytmu z fabrycznego 21 na 35......

w menu 99
dmuchawę ustawiłem dla biegu 49 - 70%
dla biegu 1 - 8%


Ten sterownik ma także kolega kloska z tego forum i jak dobrze kojarze nick, to za kilka dni będzie go miała jeszcze jedna osoba na kotle 12kW

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 11 mar 2013, 17:24

dzieki p. jarecki za infformacje a jak przestawic parametry dmuchawy w kodzie 99 ja mam typ wbs6 i tam nie moge nic zmienic i jak duzo odslonic na dmuchawie wentylator przepraszam za te pytania ale nie mam pojecia o tym wszystkim ucze sie od fachowcow takich jak pan,na jaka minimalna temperature moge ustawic na kotle

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 11 mar 2013, 17:57

tam jest wybór kilku dmuchaw i do konkretnych nie zmienisz

masz jednak wybór dmuchawa użytkownika i do tego zmienić możesz....

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 11 mar 2013, 18:13

dzieki bardzo zmienilem ,przy tych ustawieniach ile spalasz na dobe

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 11 mar 2013, 21:44

tez wlasnie zakupiłem kociołek 25 kw slimak i ten sterownik podpowiedzcie prosze jak wyeliminowac spieki
ogrzewam grzejnikami fondital ok 200 m 50m podłogówka i bojler 350 l
opał troche wilgotny (kupiłem troche) wlasnie nastapilo pierwsze uruchomienie
moze ktos mi podpowie na co zwrócic uwage przy ustawieniach, jakimi zasadami sie kierowac
moje ustawienia
podawanie 10
przerwa 30
dmuchawa 35

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 12 mar 2013, 9:17

luki nie wiem gdzie i jaki kupiłeś kocioł, ale to wina producenta lub Twoja, bo grzebałeś.

Dane, które podajesz sa na palnik ok.50kW mocy a byc może i 75kW.....


Ja mam kocioł 25kW z palnikiem ekoenergia i WBS6a, swoje dane podawałem wyżej - spróbuj.


pawelt - mam starsze budownictwo 270m2 powierzchni, praktycznie ze słaba izolacją, między murami wełna..., sporo jeszcze starych okien nie grzeszących szczelnością i stara instalacja z duża ilościa wody... więc u mnie, jak ciepło na zewnątrz cięzko zejść poniżej 1woreczka, raczej ok.1,5worka schodzi. W większe mrozy do 2worków....

Spalanie zależy głównie od docieplenia budynku (poza dobrą konstrukcją kotła i szczelnym palnikiem)

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 12 mar 2013, 10:14

mam pytanie na jakim biegu powinna dzialac pompa

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 12 mar 2013, 10:45

Dobór pompy to sprawa instalatora,powinien to wyliczyć do ilości wody, przekrojów rur i wysokości podnoszenia słupa wody.....

Jest to zakres pracy instalatora.

W praktyce musimy sobie radzić sami, bo jest to najczęściej dobór "na oko"

Musisz spróbowac, jak na 1biegu wszystie grzejniki ciepłe- to wystarczy, jak cos niedogrzane to zmienić na 2bieg.

Wyższego najczęściej raczej nie potrzeba

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 12 mar 2013, 14:34

jaka minimalna temperatura powinna byc ustawiona na kotle czytalem ze mozna zejsc nawet do 40 czy to nie za malo

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 12 mar 2013, 16:57

p.jarecki, mam pytanie jezeli wylacze funkcje pid to na jakiej zasadzie bedzie dzialal sterownik

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 12 mar 2013, 20:39

Co do temp., to tzw wodny punkt rosy dla suchych węgli kamiennych kończy się w okolicy ok.42-43st.C

W górę przesuwają go np. mokry opał, problemy z wentylacja, ciągiem kominowym czy wilgocią lub wręcz wodą nachodząca do kotłowni.....


Jak pid=0, to jest klasyczny sterownik dwustanowy, zostają tylko dane dla 100%mocy, moc dla 1%zniknie. Będzie to wówczas zwykły, klasyczny sterownik, który z dana siłą nadmuchu i jedną pauzą podawania dochodzi do temp.zadanej i przechodzi w przedmuch.

Wartość pid = 1st.C oznacza,że sterownik moduluje moca wentyla oraz pauzą dawki paliwa i w trybie ciągłym pracuje do 1st.C powyżej t.zadanej

Wartość pid= 2st.C, to co wyżej, tyle,że praca z modulacja do 2st.c powyżej nastawy na kotle

Wartość 3,4 do 5st.c analogicznie jak wyżej....

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 12 mar 2013, 23:06

p jarecki chodzi mi jeszcze o zawor 3lub 4 drozny,nie mam zamontowanego takiego zaworu , jezeli taki zawor bylby zamontowany spowodowalo by to mniejsze zuzycie opalu ,jeszcze wroce do sterownika ,jezeli na probe wylaczyl bym funkcje pid ,to ustawienia zostawic jak wyzej czy cos zmienic,co by pan proponowal, dzieki za wszystkie odpowiedzi

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 13 mar 2013, 23:33

pawelt pisze:p jarecki chodzi mi jeszcze o zawor 3lub 4 drozny,nie mam zamontowanego takiego zaworu , jezeli taki zawor bylby zamontowany spowodowalo by to mniejsze zuzycie opalu ,jeszcze wroce do sterownika ,jezeli na probe wylaczyl bym funkcje pid ,to ustawienia zostawic jak wyzej czy cos zmienic,co by pan proponowal, dzieki za wszystkie odpowiedzi

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2827
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: tel/fax 62 74 27 270
Kontaktowanie:
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 mar 2013, 10:29

Ja akurat zawór posiadam, mam 3d z napędem WOMIX
używam go w celu obniżenia temp. na dom.

Na kotle mam najczęściej 47st.C
Na bojler 42st.c, bo to wystarcza, aby woda była gorąca (czujnik jest przylgowo do rury...)
Za zaworem w zalezności od pogody ustawiam od 36 jak chcę na dzien wyłączyć grzanie do 48st.c jak jest zimniej....

Czy w każdej instalacji zawór jest potrzebny to już kwestia dyskusyjna, najlepiej omówić temat z miejscowym, dobrym instalatorem


Jak się wyłączy pid, to raczej trzeba deczko pauzę dla 100%mocy rozciągnąc o jakieś 4-5sekund i dobrac ok. 16-17bieg nadmuchu

Nie wiem też co masz w menu kodowym 99, tam jest jeszcze wartośc podbicia obrotów, ja aktualnie mam to na 0biegów, tylko czas przedłużenia mam 5sekund


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

Gotowe projekty domów