Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 14 mar 2013, 10:52

u mnie podbice dmuchawy jest 5

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 14 mar 2013, 10:57

wartosc podbicia obrotow mam 5

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 14 mar 2013, 11:03

dom do ogrzania 170 m2 + zbiornik z cepla woda 140l czy kociol 25 kw 3 m , nie jest za duzy , taki mam ,taki mi doradzono. w parametrach opisuja od 120m2 do 200 m 2, kociol od PAWLAKA -OSTROW

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 mar 2013, 12:06

Ja mam starego budownictwa 270m2 i grzeję to kotłem o mocy 25kW....

Kolega z tego forum z nickiem 280m także ma Skam-P Premium 25kw i grzeje 280m2...


Na 170m2 to co najwyżej sam zaoferowałbym moc 17kW...

Mamy sporo klientów, którzy kotłem Skam-P Premium 12kW ogrzewają po 160m2....

Dzisiaj akurat także z jednym Panem rozmawiałem, mówił,że ma ok.160m2 i dziękował,że namówiłem go na 12kW, bo chciał brac 17kW, ma 100% podłogówki i jego spalanie dobowe to raptem 15kg.... więc i to 12kW nie ma za bardzo co robić w nowszym, lepiej docieplonym budownictwie...


Dyplomatycznie zatem powiem,że moim zdaniem masz deczko za duży kocioł na 170m2....

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 14 mar 2013, 19:51

mam pytanie ,w sterowniku mam taka opcje jak
ograniczenie mocy maxymalnej-100%, nie wiem czy dobrze mysle ,ale jak ta opcja ustawiona jest na 100% to kociol pracuje na maxa ,jakby ograniczyc ta moc maxymalna np, do 70% ,czy tak moze byc ustawione ,moze mi ktos to opisac jak dziala ta moc max

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 15 mar 2013, 16:38

To graniczenie to taka szybka korekcja...

Możesz bowiem np. dla warunków ostrej zimy wklepac np.
5/25 i nadmuch np.19 czy 20bieg....

Jak się ociepli, to zamiast robić małą korekcję w 100%mocy wystarczy przytłumic moc maksymalną, wówczas sterownik nie wybiegnie dalej jak ograniczenie mocy maksymalnej.

Jak ograniczasz moc max., to widzisz także o ile zwiększa się wówczas pauza i jak zmniejsza się do tego siła nadmuchu. Sterownik przyjmuje to jako nowy parametr graniczny....

Nie wiem, czy dość jasno to opisałem......

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 15 mar 2013, 18:21

dzieki za wszystkie opowiedzi

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 15 mar 2013, 23:17

a jak włącza sie opcje pid i jak nastawia strefy czasowe
szukałem w instrukcji ale tam tego nie ma
i jak to jest z ustawieniami w kodzie 10 i 99 bo jestem z tego zielony
czy ma moze ktos instrukcje tegoz sterownika ale z opisem kazdego parametru ,a nie tylko ogolnikowo opisanego tak jak ma to producent,moze ktos ma jakis link
ja mam ten sterownik ale bez panelu pokojowego i bez czujnika temp.zew.

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 16 mar 2013, 9:50

luki
Spróbuj nastawy takie, jak mam na swoim sterze....

Instrukcje możesz pobrać tutaj:
http://kotly.es24.pl/opis/3446489/iryd- ... zacza.html

Kliknij w odpowiednie linki w opisie

To przedłużenie pracy PID masz pod kodem 10
wyjściowo jest 2st.C
wartość 0 = zwykły dwustanowy
1 = odstawi się przy pracy ciągłej po przekroczeniu nastawy o 1st.C itd.....

No chyba,że nie masz Iryda PID tylko sam Iryd RTZ, on jest zwykła i tańszą wersją....

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 16 mar 2013, 18:09

mam dokładnie taki sterownik jak w linku
strefy czasowe juz ustawiłem nie wiedziałem jak ale krótki tel do serwisanta tegoz sterownika i po kłopocie,w sumie bardzo proste , ale jak nie wiesz jak sie za to zabrac to nie zrobisz
obecnie testuje go na ustawieniach producenta
podawanie 10
dmuchawa 30
przerwa 45
pale suchym miałem,temp. o 3 st. podnosi w 15 min. podtrzymanie trwa ok 20min. ale dokładnie nie sprawdzałem
próbowałem twoich ustawien ale troszke spieki i jakby nie dopalał
mam zawór 3 drozny na grzejniki czy warto podłaczyc do siłownika sterowanik



dzieki za pomoc

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 17 mar 2013, 15:34

luki
napisz jakie masz spalanie na dobe na jaki metraz , opisz dokladniej te strefy czasowe ja nie mam ich ustawionych,ja jade na razie na ustawieniach jareckiego ,mysle ze jest lepiej niz ustawienia producenta

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 18 mar 2013, 19:51

strefy czasowe
ustawiasz np. w godz.od7.00 do 22.00 w wszystkie dni(lub w dni robocze lub w wekendy do wyboru)kocioł ma pracowac z temp. zadana 60 st.- to strefa 1
w godz 22.00 do7.00 z temp 50 st. tych stref mozesz ustawic chyba 8
sam to teraz testuje zobaczymy jak to wyjdzie
ja ogrzewam 200m2 w tym 50 m2 podłogówki i zasobnik 350 l]
kociołek firma witkowski,moc 25 kw
w zeszłą sobote nastąpiło pierwsze uruchomienie w nowym budynku
teraz gdy juz sie wszystko troche nagrzało spalam ok 1-2 wiaderka miału na dobe

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 18 mar 2013, 22:53

mozesz podac jakie masz ustawienia sterownika,bo spalanie masz bardzo male ,ja na dobe przy ustawieniach jareckiego okolo 20 kg ecogroszku na 170 m2 + 140 l zasobnik

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 19 mar 2013, 10:25

Spalanie zależy głównie od strat ciepła danego budynku
Dalej konstrukcji kotła
Dalej szczelności i typu palnika
Umiejętności operatora w doborze nastaw pod swoje paliwo
aha wpływ ma także wartośc temp. zadanej na kotle, to tez dobieramy do instalacji czy budynku...

Co do stref, aby działały, musza byc zadane minimum 2strefy....

Zasada jest taka,że ustawiamy tylko godziny załączenia, wyjaśniam:
Nastawa podstawowa to np. 50st.C

Strefa 1, gdy np. o 7:00 zadamy obniżenie o 5st.C, to nastawa kotła zejdzie do 45st.C

Jak nie zadamy kolejnej, to takie obniżenie będzie jednorazowe.... i już zawsze zostanie 45st.C

Jak zadamy drugą strefe np. +2st.C o godz np. 20:00, to wówczas

Strefa 1 - 50-5st.C = 45st.C od 7rano
Strefa 2 o godz 20:00 wracamy do nastawy kotła 50st.c + korekcja +2st.C = 52st.C, to 52st.C będzie aktywne do kolejnej godziny 7:00 rano następnego dnia

Zatem każda kolejna strefa dezaktywuje ostatnią z jej wartością korekcji temperatury

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 21 mar 2013, 20:25

panie Jarecki79 to jak dobrac odp. temp. na kotle,bo troche zaskoczyła mnie Twoja wypowiedz ,ja uwazałem to musi to byc 55 st.(producent tez tak zaleca),jakimi wytycznymi sie kierowac ustawiajac temp.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości

Gotowe projekty domów