Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kabi74
Początkujący
Początkujący

Post autor: kabi74 »

kabi74 pisze:Jarecki79, wielkie dzięki :)
Dzisiaj spróbujemy :)
Jeśli okaże się ,że nie w tym problem - na pewno jeszcze się odezwę,

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
K.
Hmmm. niestety powracam po weekendzie, mimo tego, że tak jak pisałam w książce serwisowej mielismy P45 to w piecu ustawione było P35 czyli tak jak powinno być ...
Nie mam już pomysłu jak ustawić sterownik, żeby piec nie wyłączał się z komunikatem BRAK OPAŁU po kilku godzinach :(
Jarecki79 czy możesz podać mi optymalne wg Ciebie ustawienia PP, d. i ni ??
Próbowaliśmy już różnych i to zarówno na PID.0 jak i na PID.1. Czy pozostaje mi już tylko serwis - boję się, że oni nie są w stanie mi pomóc ?
Przypominam że mamy HEFA EKO-MAT 18 KW.
Bardzo proszę o radę,

Pozdrawiam
K.

szaman154
Początkujący
Początkujący

Regulator Ognik Plus PID II

Post autor: szaman154 »

Witam serdecznie.
Mam pytanie do fachowców z branży ogrzewania,odnośnie Regulatora Ognik Plus PID II
Posiadam piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym o mocy 25kW i zepsół mi się sterownik do tego pieca ( Tango Negro) i postanowiłem kupić nowy.I tu rodzi się pytanie czy Regulator Ognik Plus PID II będzie pasował do mojego pieca, dodam że piec pracuje cały rok bez przerwy w zimie ogrzewa mieszkanie i wodę w bojlerze , a w lecie tylko samą wodę w bojlerze, nie posiadam żadnych zaworów cztero drogowych, tylko jedną pompę wody w instalacji CO.
Bardzo bym prosił o odpowiedz, bo nie wiem co zrobić, czy kupować ten sterownik czy może jakiś inny( tańszy).
Dziękuję i pozdrawiam.

robkon3
Początkujący
Początkujący

Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Post autor: robkon3 »

Kod serwisowy do sterownika Ognik plus pid 2
kod: 3111
po włączeniu sterownika naciskamy przez 10 sek guzik ; - ;minus

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie ma precyzyjnej automatyki do "nieprecyzyjnego" ogrzewania. A oszczędności radzę zawsze szukać w izolacji i odzysku ciepła! Tylko jeżeli dobre zaizolujemy to taki piec ... to makabra dla komfortu i kieszeni!

robkon3
Początkujący
Początkujący

Posiadam piec produkcji Pleszew ‘Irek W’ o mocy 36 kW Tłok z początku miałem sterownik MULTI-STER ale postanowiłem go za reklamować i od dwóch tygodni mam Ognik Plus PID 2 i jestem zadowolony sterownik pracuje bez ingerencji człowieka oprócz nastawienia temp. Już nie musze siedzieć przy kotle i czuwać czy przerzuca groszek czy nie? Czy temperatura nie wzrasta za wysoko. Ogrzewam dom 300mKw i przy temp 0 stC na zewnątrz około 20 kg/24h. Temperatura w domu 23 stC.

Marcin_ek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marcin_ek »

Witam!
Mam kocioł SAS Gro ECo 23kW,a kocioł posiada sterownik Ognik PID plus wersja SL 27. Powierzchnia domy okołu 210m2 w tym jest garaż, izolacja 15 cm styropian. Zasobnik CWU 300L. Do tej pory grzałem tylko CWU (tryb letni) i wszystko by było ok tzn. zużycie ekogroszku około 30 kg /tydzień dla 4-o osobowej rodziny ( choć nie wiem czy to dużo czy mało ?).Gdy przeszedłem na tryb zimowy grzania CO pojawił się problem. Otóż kocioł mimo ustawienia zadanej temperatury, np. 55 stopni przegrzewa z reguły o 8-10 stopni. Takie wahania od temp. nastawionej wydają mi się zbyt duże.
Ustawienia są następujace:
PP - 0 (to ustawienie producenta) ja zmieniłem na 3 ponieważ zmieniając paliwo na ekoret okazało się ze wypala się szybko i dochodzi do wyświetlenia komunikatu "zapalenie opału"
d-65
ni-3
i to wszystko.
No i oczywiście zużycie paliwa to około 25 kg/dzień choć temperatura za oknem wcale nie jest niska, a i nie wszystkie grzejniki są włączone - więc wydaje mi się to trochę dużo...bo co bedzie jak przyjdzie mróz nawet lekki minus 5? Dojdzie zużycie do 50kg/dzień.
Oczywiście muszę zastanowić się jeszcze nad paliwem- niby z holdingu katowickego, ale zastanawiam się co sprzedający zapakował mi w worki ponieważ na pewno niektóre kawałki ekogroszku maja granulacje większa niż dopuszczalna górna granica 25mm. Czy to wpływa na prace podajnika i czy mogę złożyć zastrzeżenia co do jakości otrzymanego paliwa? Czy spotkaliście się z taka sytuacją? Producent deklaruje odpowiednia granulacje.
Uff nazbierało sie tego:-).
Czekam na rady, uwagi opinie własne doświadczenia i pomoc bo tylko tu ja można znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Marcin

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

25kg na dobę to bardzo dobry wynik. Przecież to średnio niecałe 1,1kg/godzinę. Nie sądzę, aby przy trochę większym chłodzie zużycie paliwo wzrosło o 100%. Przy tak dużym budynku, ale dobrze docieplonym przyzwoita wartość to granice 35kg/dobę w chłodniejsze dni dla mocy kotła w granicy 23-25kW.

Kocioł o mocy 23kW grzeje ponad 200m.kw ile zamierzasz zatem spalać?

Sam zauważyłeś, że po zmianie opału węgiel wypala się szybciej. Chyba zatem sam wskazujesz przyczynę....

Instrukcja opisuje jak powinno wyglądać palenisko, żar nie może schodzić do kielicha. Do tego właśnie służy korekcja PP.
d.65 to ograniczenie max. obrotów dmuchawy na 65% (mocniej nie dmuchnie)
ni.3 oznacza minimalna moc kotła 3%.

Spróbuj skontaktować się z producentem sterownika i dopytać o przyczyny takiego przeregulowania (nie jest to poważny błąd, najczęściej mieści się w 5st.C)

ZADZWOŃ DO ELEKTRO-MIZ i poproś o radę.

Nawiasem mówiąc...

W branży chodzi taki żart...

-ile ten kocioł spala na sezon?
1 worek opału - pada odpowiedź
- ale to niemożliwe!
--możliwe, możliwe, jak robi się zimno, bierze się worek na plecy i chodzi aż zrobi się ciepło.

Marcin_ek
Początkujący
Początkujący

Bardzo dziękuje za szybka odpowiedź Jarecki79.
Jednak to jest początek sezonu grzewczego. Zobaczymy co będzie później, gdy będą grzały wszystkie kaloryfery , podłogówka i będzie grzana woda.
Gdzieś odnośnie zużycia sugerowałem się postami, w których przy takiej kubaturze ludzie zużywali około 18kg/dzień.Teraz obniżyłem temp. nastawu na 43 stopnie( skoro i tak przegrzewa o te 8-10) i spadło trochę zużycie:-) Nie wiem czy ma to z tym związek.
Poza tym nie mam takich wyników jak niektórzy , którym węgiel spala się prawie w 100% na pył- jakoś wydaje mi się to nie do końca realne.
kupiłem 3,5 tony ekogroszku i zastanawiam się czy mi wystarczy na cały sezon???
Cóż najwyżej zostawię cztery worki dla każdego członka rodziny i będziemy chodzili na wspólne dłuuuuugie spacery. Może to i dobry pomysł ;-)
Jeszcze raz dzięki Jarecki79.
Będę obserwował mój kociołek i napisze za jakiś czas co i jak.
Pozdrawiam
Marcin

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Marcin_ ek
Ja mam kocioł 30 kw i obecnie spala mi 25 kg na 24/h + 120 l CWU.
Temp na kotle mam 50 st a cwu 46.
Wydaje mi się ze jest to dobry wynik gdyż jeszcze nie mam docieplonego poddasza a mam kocioł trochę za duży gdyż ogrzewam około 180 m domu a powierzchnia grzewcza kotła to 3m i słyszałem że kotły z Zębca mają zawyżoną moc to wydaje mi się że będzie miał około 25 kw,bo jak patrzę na kotły z Pleszewa to producenci dla takiej powierzchni podają że jest to 25 kw.
Też to sobie tłumaczę jak Jarecki że 1 kg węgla na godzinę to ok.

robkon3
Początkujący
Początkujący

Ustawianie czasu podawania i czasu podtrzymania przy włączonym alg PID (1) nie ma sensu, bo sterownik nie bierze tego pod uwage, jedyna opcja to max moc wentylatora.
Moje ustawienia to dmuchawa 100% temp zadana to 45,5 st/C piec przeciaga temp tak do 50 st/C, ale nie zawsze.
Mam piec 36kW i na dzień dzisiejszy ogrzewam piwnice i parter ogrzewanie podłogowe ( o powierzchni 70 mkW) + 30 mkW grzejniki i poddasze 70mkW ale tylko delikatnie spalanie na 24h to około 20kg temp w domu 22stC do 23stC

Marcin_ek
Początkujący
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy wielkość zbiornika na CWU, 150 czy 300L, wpływa w dużym stopniu na zużycie opału? Chyba tak naprawdę dogrzewana jest, niezależnie od pojemności, ta ilość wody który została do zasobnika doprowadzona po zużyciu ciepłej. Oczywiście pierwsze zagrzanie wody w zasobniku o większej pojemności wymaga więcej energii.
Pozdrawiam
Marcin

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Wlodek_PID »

Marcin_ek pisze:Witam!
Mam kocioł SAS Gro ECo 23kW,a kocioł posiada sterownik Ognik PID plus wersja SL 27. Powierzchnia domy okołu 210m2 w tym jest garaż, izolacja 15 cm styropian. Zasobnik CWU 300L. Do tej pory grzałem tylko CWU (tryb letni) i wszystko by było ok tzn. zużycie ekogroszku około 30 kg /tydzień dla 4-o osobowej rodziny ( choć nie wiem czy to dużo czy mało ?).Gdy przeszedłem na tryb zimowy grzania CO pojawił się problem. Otóż kocioł mimo ustawienia zadanej temperatury, np. 55 stopni przegrzewa z reguły o 8-10 stopni. Takie wahania od temp. nastawionej wydają mi się zbyt duże.
Ustawienia są następujace:
PP - 0 (to ustawienie producenta) ja zmieniłem na 3 ponieważ zmieniając paliwo na ekoret okazało się ze wypala się szybko i dochodzi do wyświetlenia komunikatu "zapalenie opału"
d-65
ni-3
i to wszystko.
No i oczywiście zużycie paliwa to około 25 kg/dzień choć temperatura za oknem wcale nie jest niska, a i nie wszystkie grzejniki są włączone - więc wydaje mi się to trochę dużo...bo co bedzie jak przyjdzie mróz nawet lekki minus 5? Dojdzie zużycie do 50kg/dzień.
Oczywiście muszę zastanowić się jeszcze nad paliwem- niby z holdingu katowickego, ale zastanawiam się co sprzedający zapakował mi w worki ponieważ na pewno niektóre kawałki ekogroszku maja granulacje większa niż dopuszczalna górna granica 25mm. Czy to wpływa na prace podajnika i czy mogę złożyć zastrzeżenia co do jakości otrzymanego paliwa? Czy spotkaliście się z taka sytuacją? Producent deklaruje odpowiednia granulacje.
Uff nazbierało sie tego:-).
Czekam na rady, uwagi opinie własne doświadczenia i pomoc bo tylko tu ja można znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Jeśli grzejesz CO i CWU, nastawa kotła bedzie wyższą z temperatur
- temp. CWU + 7'C
- temp. CO

Jeśli np. temp. CO to 50'C, a temp. CWU też 50'C, to nastawa kotła
wynosi temp CWU + 7 = 57'C.
Jeśli masz wersję programu SL.27, po nagrzaniu bojlera kocioł
obniży temp. do nastawy CO. Ale jak grzeje bojler, podniesie
temp. do 57'C lub wyżej.

Pozdrowienia,
Wlodek

gruchapaw
Początkujący
Początkujący

Post autor: gruchapaw »

witam może ktos z was ma piec vitored z pleszewa 25kw ze sterownikien ognik plus pid i oprogramowaniem sl19 jak to ustawić zeby bo najekonomiczniej bo juz trace nerwy ogrzewam 120 m i spala mi tygodniowo 200 kg opalu

stramaw
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: stramaw »

Posiadam piec Ling Combi 35kW. Ogrzewany dom 270m kw. słabo ocieplony .

Co sądzicie abym zamontował sterownik ognik PID do swojego pieca?
stramaw

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Stramaw Wydaje mi się że chodziłby kocioł na takim sterowniku dobrze.Ja mam sterownik perfekt firmy elster i chodzi dobrze.Możesz w każdej chwili wyłączyć PID i chodzi jak zwykły sterownik,i najważniejsze ma możliwość regulacji obrotów dmuchawy co jest bardzo istotne.Przy takim sterowniku nie ma przesłony dmuchawy bo jest po prostu nie potrzebna Rzadko kocioł wchodzi w nadzór co jest bardzo wskazane aby nie wchodził. Powiem szczerze że brakuje mi takiego forum firmy Elektro-Miz.
Bo takim rzecznikiem tej firmy na necie jest Jarecki(chociaż nie jest pracownikiem,ale fascynatem ognika),a ostatnio Wlodek PId.Jednak informacje od nich są porozrzucane.
Na tym forum co ci podałem jest to wydaje mi się jakoś poukładane ,a cierpliwość i szybkość odpowiedzi administratora jest godna pochwały

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”