Witam
Będę docieplać kawałeczek super prostej ściany. Myślę, że łatwiej będzie mi nakładać klej całościowo - na całą powierzchnię styropianu, bo będę docieplać 5 centymetrowym styro. Wydaję mi się że jak położę klej na całość z grzebienia w połączeniu z prostymi ścianami to będzie mi łatwiej wyprowadzić prostą powierzchnię styropianu niż jakbym robił to kupkami i po obwodzie.
Pytanie jest takie:
Czy będzie błędem technologicznym jak klej z grzebienia będę nakładał na ścianę i na to dociskał płyty styro???
Czy trzeba smarować płytę i potem przykładać do ściany???
Pozdrawiam!
klejenie płyt styro
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Bduda
Re: klejenie płyt styro
Na super prostych ścianach powinno się kłaść na grzebień, tak jest nawet napisane w instrukcjach na workach z klejem (nie wiem czy dotyczy to klejów wszystkich firm), no ale nawet jak nie ma tego w instrukcji to układanie na grzebień nie zawadzi, a nawet pomoże.
Co do smarowania, to niby mówią że na płytę, ale jakoś nie mogę wymyślić powodu dla którego tak mówią
Co do smarowania, to niby mówią że na płytę, ale jakoś nie mogę wymyślić powodu dla którego tak mówią
no a może jeszcze jacyś praktycy mają jakieś doświadczenia związane z moim pytaniem??
-
Bduda
Żeby nie było, praktykiem też jestem, ale uważam że instrukcja producenta jest często ważniejsza niż słowo fachowca (który czasami naprawdę może okazać, się partaczem i nowicjuszem, co miesiąc wcześniej handlował kartoflami, a zabrał się za izolację, bo dobrze za to płacą).zonczek25 pisze:no a może jeszcze jacyś praktycy mają jakieś doświadczenia związane z moim pytaniem??
Fakt, masz rację - źle zapytałem.
Pytałem czy smarowanie tylko ściany będzie błędem technologicznym??
Więc takie pytanie powinno być skierowane do teoretyków:)
Pytałem czy smarowanie tylko ściany będzie błędem technologicznym??
Więc takie pytanie powinno być skierowane do teoretyków:)