klejenie płyt styro

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

zonczek25
Początkujący
Początkujący

klejenie płyt styro

Post autor: zonczek25 »

Witam

Będę docieplać kawałeczek super prostej ściany. Myślę, że łatwiej będzie mi nakładać klej całościowo - na całą powierzchnię styropianu, bo będę docieplać 5 centymetrowym styro. Wydaję mi się że jak położę klej na całość z grzebienia w połączeniu z prostymi ścianami to będzie mi łatwiej wyprowadzić prostą powierzchnię styropianu niż jakbym robił to kupkami i po obwodzie.

Pytanie jest takie:

Czy będzie błędem technologicznym jak klej z grzebienia będę nakładał na ścianę i na to dociskał płyty styro???
Czy trzeba smarować płytę i potem przykładać do ściany???

Pozdrawiam!

Bduda

Re: klejenie płyt styro

Post autor: Bduda »

Na super prostych ścianach powinno się kłaść na grzebień, tak jest nawet napisane w instrukcjach na workach z klejem (nie wiem czy dotyczy to klejów wszystkich firm), no ale nawet jak nie ma tego w instrukcji to układanie na grzebień nie zawadzi, a nawet pomoże.
Co do smarowania, to niby mówią że na płytę, ale jakoś nie mogę wymyślić powodu dla którego tak mówią :wink:

zonczek25
Początkujący
Początkujący

no a może jeszcze jacyś praktycy mają jakieś doświadczenia związane z moim pytaniem??

kielo
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: kielo »

Niektórzy dla pewności to smarują ściane i styropian
Pozdrowienia

Bduda

Post autor: Bduda »

zonczek25 pisze:no a może jeszcze jacyś praktycy mają jakieś doświadczenia związane z moim pytaniem??
Żeby nie było, praktykiem też jestem, ale uważam że instrukcja producenta jest często ważniejsza niż słowo fachowca (który czasami naprawdę może okazać, się partaczem i nowicjuszem, co miesiąc wcześniej handlował kartoflami, a zabrał się za izolację, bo dobrze za to płacą).

zonczek25
Początkujący
Początkujący

Fakt, masz rację - źle zapytałem.
Pytałem czy smarowanie tylko ściany będzie błędem technologicznym??
Więc takie pytanie powinno być skierowane do teoretyków:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”