Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dom Pasywny jakie koszty ?

Post autor: jochwaw »

HenoK pisze:"Przewodnik budowlany" wybudował dom pasywny 109,1m2 powierzchni uzytkowej. Stan surowy zamknięty 380tys. zł + 46tys. zło roboty wykończeniowe - 3870zł/m2.
A propos w którym to numerze Przewodnika? (Ostatnio nie miałem czasu zajrzeć do prenumeraty z izby)

To brzmi dosyć realnie. Przeciętny dom pod Warszawą oscyluje w kwocie 2500-2900 zł/m2 p.u. To co Pan podał potwierdza Panie Henryku ,że dom pasywny jest droższy w wykonawstwie o ok. 40 %.
I tu należy sobie postawić pytanie:
Jeżeli dom 109 m2 w wydaniu pasywnym kosztuje mnie więcej o 110.000 zł
to za ile lat zwróci mi się poniesiony nakład finansowy poprzez obniżone koszty eksploatacyjne.
I załóżmy, że będzie jak chce Brzeczkowski że zwykły dom kosztuje 10.000 zł/rok.Pasywny niech kosztuje 3000 zł/rok mamy zysku kazdego roku 7000 zł
Dla uproszczenia obliczeń ustalamy ceny mediów
W efekcie potrzeba min.15 lat aby oszczędności pokryły wysoki koszt wykonawstwa.
Wielu oredowników pasywnosci zapomina, że u nas bardzo dużo ludzi buduje domy na kredyt bankowy.
Wówczas zyski z pasywności dramatycznie topnieją z przyczyny większych kosztów kredytowych jakie trzeba ponieść występujac o dodatkowe 110 tys zł
W efekcie potrzeba nie 15 a 25 lat aby poniesione koszty zaczeły się zwracać.To bardzo dużo.
Tak długo jak ta RÓŻNICA W KOSZTACH POSTAWIENIA BUDYNKU BĘDZIE w Polsce TAK WYSOKA (40 %) TAK DŁUGO PASYWNE BUDYNKI BEDĄ W MARGINALNYM ZJAWISKIEM.
Te 10%-15% różnicy jakie jest w Niemczech jest już bardziej do przeskoczenia.Tam przez wzrost zainteresowania i realizacji w tym standardzie koszty wykonawstwa maleją gdyz materiały i technologie w masowej produkcji po prostu tanieją.

Osobiscie mój dom będzie zmierzał w kierunku pasywności głównie z racji zainteresowań,posiadanej technicznej wiedzy i umiejętności moge sobie wypracować pewne oszczędności i uniknięcie błedów projektowo-wykonawczo-finansowych.
Lecz przyznaję, że obserwując rynek, zwykły "Kowalski" zostanie utopiony przez nierzetelnych wykonawców i innych technologicznych akwizytorów w bezpodstawnych kosztach w imię energooszczędności.
Dlatego jest w kraju niewielu ludzi których stać na domy pasywne.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

jochwaw pisze:A propos w którym to numerze Przewodnika? (Ostatnio nie miałem czasu zajrzeć do prenumeraty z izby)
W ostatnich kilku numerach prezentowali poszczególne rozwiązania. Był też numer specjalnie poświęcony temu domowi.
Zajrzyj na ich stronę : /http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/dompas

Bduda

Post autor: Bduda »

Był też numer specjalnie poświęcony temu domowi.
Zdaje się że jest to numer 1/2009 Przewodnika Budowlanego

Dodatkowo Przewodnik Budowlany wydał dotychczas 3 książki o budownictwie pasywnym:
"Budowa Domu Pasywnego w praktyce"
"Budowa Domu Pasywnego Krok po Kroku"
"Instalacje w Domu Pasywnym i Energooszczędnym"
O książkach wiem, ale w ręku ich nie miałem, więc ciężko mi powiedzieć ile są warte.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Ale w żadnym domu seryjnym firm Domy i domki czy Budostol w których jest reku i niecentralny system ogrzewania Rachunki roczne przy 150 m2 nie przekraczają 4500-5000 zł maksymalnie - to na 109m2 wyjdzie poniżej 4000zł.
Skąd 10 000??????????????

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ale w żadnym domu seryjnym firm Domy i domki czy Budostol w których jest reku i niecentralny system ogrzewania Rachunki roczne przy 150 m2 nie przekraczają 4500-5000 zł maksymalnie - to na 109m2 wyjdzie poniżej 4000zł.
Skąd 10 000??????????????
10tys. zł, to koszty eksploatacji domu "zwykłego" - spełniającego "Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki", które na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody zużywają 150-200kWh/m2 rocznie. Przy domu pasywnym jochwaw szacuje te koszty na 3000 zł dla 109m2.
109m2 * 200kWh/m2 * 0,45zł/kWh = 9810zł - dużo się chyba nie pomylił.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A ja piszę o domu zupełnie zwykłym seryjnym tylko z wodą i ogrzewaniem niecentralnym. 200 kWh/m2 - to Pana tak uczono. 70 kWh/na wszystko to seryjne domy z suchymi ścianami, bez mostków z niecentralnym ogrzewaniem wody i pomieszczeń.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:A ja piszę o domu zupełnie zwykłym seryjnym tylko z wodą i ogrzewaniem niecentralnym. 200 kWh/m2 - to Pana tak uczono. 70 kWh/na wszystko to seryjne domy z suchymi ścianami, bez mostków z niecentralnym ogrzewaniem wody i pomieszczeń.
Dom spełniający minimalne wymagania aktualnych przepisów (izolacyjność przegród, stolarki okiennej, szczelność, sprawność instalacji grzewczej, intensywność wentylacji) może zużywać do 200kWh/m2 rocznie. Jest to ilość energii obliczana dla standardowej eksploatacji : określonej strefy klimatycznej, temperatur wewnętrznych, zużycia ciepłej wody, wentylacji higienicznej.
To czy wybudowany zgodnie z tymi warunkami dom będzie zużywał zbliżone do obliczonych ilości energii na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody zależy od sposobu użytkowania tego domu. Np. można zużywać o połowę mniej ciepłej wody, ograniczyć znacznie wentylację, obniżyć temperaturę w określonym czasie lub w części pomieszczeń.
Podejrzewam, że właśnie na tej zasadzie wychodzi mniejsze zużycie energii w domach "seryjnych" o których Pan pisze.

Aby nawiązać do tematu tego wątku. Ile kosztuje taki "seryjny dom" ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To Pana przepisy! Za takie domy prokurator powinien zamykać!
Jak można komuś zaprojektować dom 200kWh/m2 to normalna zbrodnia. Sobie pan tak może ! Ale komuś???

Te seryjne - to najtańsze domy na rynku!

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:To Pana przepisy! Za takie domy prokurator powinien zamykać!
Jak można komuś zaprojektować dom 200kWh/m2 to normalna zbrodnia. Sobie pan tak może ! Ale komuś???
To nie są moje przepisy, tylko powszechnie w Polsce obowiązujące prawo.
Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności za jego nieprzestrzeganie.
Jazda samochodem nawet z "przepisową" prędkością 90km/h w razie kolizji jest niebezpieczna dla zdrowia, czy życia. Dlaczego nie jeździ Pan z prędkością 20km/h? Przecież taka prędkość jest dużo bezpieczniejsza? Czy jeżdżąc z prędkością przepisową także popełnia pan "zbrodnię", czy tylko przestrzega Pan prawa ? Dlaczego nie przekonuje Pan wszystkich, żeby jeździli z prędkością 20km/h ? Nie jest to przypadkiem "szkodnictwo społeczne" ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Te seryjne - to najtańsze domy na rynku!
Mimo wszystko jestem ciekaw ile kosztuje 1m2 takiego "najtańszego" na rynku domu.
Pozwoli to na określenie o ile droższy jest Pana dom energooszczędny (200m2 - 5500 tys. zł, czyli 2750zł/m2).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Mimo wszystko jestem ciekaw ile kosztuje 1m2 takiego "najtańszego" na rynku domu.
Pozwoli to na określenie o ile droższy jest Pana dom energooszczędny (200m2 - 5500 tys. zł, czyli 2750zł/m2).
to dom zużywający 7000kWh rocznie!!!
Domy energooszczędne 70kWh/m2 rocznie, to tanie seryjne domy budostolu itp bez centralnego ogrzewania. To wszystko?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Domy energooszczędne 70kWh/m2 rocznie, to tanie seryjne domy budostolu itp bez centralnego ogrzewania. To wszystko?
Nie jest to żadna tajemnica. Na swojej stronie internetowej podają cenę :
W zależności od rodzaju obiektu i zakresu realizacji 1600 - do 2500 zł / m2
W porównaniu z ceną 2750 jest to różnica od 10 do 70%.
Jak widać energooszczędność za darmo nie przychodzi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jeszcze raz 2750 /m2 to dom zużywający poniżej 40kWh/m2 na wszystko
W domach seryjnych (1600zł...) przy reku i niecentralnym ogrzewaniu rachunki za rok nie przekraczają 4500- 5000 zł czyli 70kWh/m2 na wszystko.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jeszcze raz 2750 /m2 to dom zużywający poniżej 40kWh/m2 na wszystko
W domach seryjnych (1600zł...) przy reku i niecentralnym ogrzewaniu rachunki za rok nie przekraczają 4500- 5000 zł czyli 70kWh/m2 na wszystko.
Z tego wynika wprost, to co napisałem wcześniej :
W porównaniu z ceną 2750 jest to różnica od 10 do 70%.
Jak widać energooszczędność za darmo nie przychodzi.
Zapewne w tej technologii można też wybudować dom, który "Warunki techniczne ..." będzie spełniał "na styk" (bez reku i z centralnym ogrzewaniem) - taki dom będzie jeszcze tańszy, więc różnica w stosunku do domu wg Pan pomysłu będzie jeszcze większa.

Czas na pokazanie w jednym miejscu Pana niekompetencji.
Założyłem nowy wątek, w którym pokażę wszystkie błędy w Pana rozumowaniu.
Najlepszym działem dla tego wątku będzie dział :
Dom energooszczędny i dom pasywny
Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja to jestem wyłacznie praktykiem. Piszę z doświadczenia.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja to jestem wyłacznie praktykiem. Piszę z doświadczenia.
Ależ oczywiście ;).
To akurat wypowiedź z innego Forum :
CO2 ma większe stężenie pod sufitem i gromadzi się górnych warstwach atmosfery
Oczywiście wypowiedź poparta doświadczeniem :lol: .
--------------------------------------------------
Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”