Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dom Pasywny jakie koszty ?

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:-czy wie Pan ile kWh się traci na pośrednim ogrzewaniu pomieszczeń i (zwłaszcza) wody?
Pan oczywiście wie ? Moim zdaniem zależy to od sposobu podgrzewania tej wody, od izolacji zasobnika, rozwiązania cyrkulacji. Bez tych danych nie byłbym w stanie określić ilości kWh.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: -czy Pan wie ile kWh się traci przez mostek termiczny do gruntu
Podobnie jak poprzednio - w którym miejscu ten mostek występuje, jaka jest jego geometria, jakie wystepują tam materiały i jakie są ich właściwości ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:-czy Pan wie ile kWh się traci przez zwiększoną o 4-5% wilgotność ściany (objętościowo)
Zależy to od rodzaju ściany. Niektóre materiały takiej wilgotności objętościowej nigdy nie osiągną. Dla styropianu wygląda to tak :
Obrazek
Tomasz_Brzeczkowski pisze: -czy Pan wie ile kWh się traci przez brak stosowania stref dzień/noc i dogrzewaniu łazienek na tylko czas kąpieli
Ja jestem w stanie to policzyć, a Pan ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze: -czy Pan wie ile kWh się traci przez wyliczanie zapotrzebowania i stosowanie mniejszej mocy jednostkowej w domach lepiej izolowanych?
To rzeczywiście jest poważny problem. Obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło i doboru urządzeń grzewczych nikt już chyba dzisiaj "na piechotę" nie robi. Załóżmy, że jest to 8h pracy komputera z mocą ok. 200W, czyli 1,6kWh. Zastosowanie za małej mocy mogłoby być problemem, zastosowanie mocy dobranej do rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło nie powoduje zwiększenia zużycia energii.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: -Czy Pan wie ile się traci na zwykłych bateriach w stosunku do energo i wodo oszczędnych
To zależy czego. Myjąc się z wykorzystaniem takiego wodooszczędnego urządzenia na pewno stracę więcej czasu.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:-czy pan wie ile się traci na większej o 2-3 stopnie amplitudzie temperatury w pomieszczeniu (zakładając jednakowe minimum)
To zależy od tego jak zmienia się temperatura. W uproszczeniu można założyć, że średnia temperatura w takim pomieszczeniu będzie większa o 1-1,5K. Przy średniej temperaturze zewnętrznej w sezonie grzewczym 3 st. C (okolice Warszawy) i temperaturze minimalnej w pomieszczeniu 20st. C oznacza to wzrost zużycia energii o 5,8-8,8%.

Jeżeli jednak do ogrzania wykorzystamy II taryfę z ceną energii 0,3zł/kWh to w porównaniu z grzaniem przez cały czas w I taryfie (0,45zł/kWh) i stałej temperaturze wewnętrznej 20 st. C za tą większą ilość energii zapłacimy od
27,5-29,2% mniej.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bez tych elementów nie zbuduje Pan domu energooszczędnego. To wszystko.
Zbuduje Pan co najwyżej droższy i energochłonny dom pasywny.
Jak już pokazałem powyżej energooszczędność domu nie jest jedynym wyznacznikiem oszczędności. Dla użytkownika budynku ważniejsze od ilości zużywanej energii są koszty zużytej energii. Niekiedy kosztem niewielkiego wzrostu zużycia energii (np. w/w 5,8-8,8%) można zaoszczędzić znacznie więcej pieniędzy (27,5-29,2%).
Jest wiele sposobów oszczędzania. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie energii z otoczenia - słońca, powietrza, wody, gruntu. Są rozwiązania techniczne : kolektory słoneczne, pompy ciepła, zbiorniki akumulacyjne. Które przy niskich kosztach i niskim zużyciu energii nieodnawialnej pozwalają z tych zasobów skorzystać. Wykorzystanie dobrej izolacji domu i "darmowej" energii powoduje, że można wybudować dom pasywny, energooszczędny a jednocześnie tani w eksploatacji.
Właściwy dobór potrzebnych instalacji i izolacji domu powoduje, że inwestycja taka nie musi być droga.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Panie Henryku nie pytałem się Pana, bo już wiem, że Pan tego nie wie.
Gdyby Pan wiedział, nie zaizolowałby sobie Pan fatalnie domu i nie zamontował pompy ciepła. Interesuje mnie czy Pan, który studiuje aktualnie też ma tak mgliste pojęcie o energooszczędności.

A po przytoczeniu cen domów pasywnych, które zużywają więcej niż domy izolowane z niecentralnym ogrzewaniem, pisanie „ Właściwy dobór potrzebnych instalacji i izolacji domu powoduje, że inwestycja taka nie musi być droga” jest mało wiarygodne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Obrazek

Panie Henryku Pan sprawdzał ten wykres czy "na wiarę" ?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:A po przytoczeniu cen domów pasywnych, które zużywają więcej niż domy izolowane z niecentralnym ogrzewaniem...
Tylko, że te domy pasywne, rzeczywiście istnieją, a Pana "domy izolowane z niecentralnym ogrzewaniem" istnieją tylko w Pana wyobraźni.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Obrazek

Panie Henryku Pan sprawdzał ten wykres czy "na wiarę" ?
Nie sprawdzałem.
Czekam na Pana rewelacyjne wyniki.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Już wiele razy pisałem. Podawałem dane z licznika między ścianą z mostkiem termicznym do gruntu i zawilgoceniem 5% a ścianą bez mostka termicznego i zawilgoceniem 1 %. Niestety nie potrafię powiedzieć ile procentowo z 400kWh /mb było mostka ile spadku oporu.
Są też badania
Do 1% zawilgocenia 100% oporu cieplnego
4% zawilgocenia – 50% oporu
10% zawilgocenia – 23%oporu

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Podawałem dane z licznika między ścianą z mostkiem termicznym do gruntu i zawilgoceniem 5% a ścianą bez mostka termicznego i zawilgoceniem 1 %.
To proszę napisać jaki ciężar właściwy ma styropian mający 5% wilgotności objętościowej?
Jaka była wilgotność wagowa takiego styropianu ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ważyłem, pobierałem próbkę miernikiem firmy GANN.
Ma Pan coś w temacie energooszczędności czy tylko chce Pan szkodzić, powstrzymując energooszczędne rozwiązania.
Czy już się Pan wyleczył z OZC by móc do tematu coś poza destrukcją wnieść?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie ważyłem, pobierałem próbkę miernikiem firmy GANN.
Ten miernik, to zapewne HYDROMAT CM-B firmy GANN oparty na metodzie karbidowej. Czy nie wyznacza on przypadkiem zawartości wilgoci metodą wagową ? Jak Pan to przeliczył na wilgotność objętościową ?

Przypominam temat tego wątku : Dom Pasywny jakie koszty ?
Ma Pan coś do powiedzenia w tym temacie ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zbyt wysokie na "efekt"
W seryjnych domach Budostolu czy, "Domy Domki" w których montowane jest nie centralne rachunki za rok nie przekraczają w najgorszych wypadkach 5000 zł /150m2 czyli 70kWh/m2 na wszystko.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zbyt wysokie na "efekt"
W seryjnych domach Budostolu czy, "Domy Domki" w których montowane jest nie centralne rachunki za rok nie przekraczają w najgorszych wypadkach 5000 zł /150m2 czyli 70kWh/m2 na wszystko.
Nie chodzi o koszty za ogrzewanie, bo to w domach pasywnych jest właściwie określone : 15kWh/m2 rocznie przy domu 150m2 daje 2250kWh energii, co nawet przy ogrzewaniu energią elektryczną z jedna taryfą wynosi ok. 1000zł rocznie.

Ważny jest koszt całego domu pasywnego (lub lepszego niż pasywny).
Lipińscy wybudowali taki dom za cene ok. 37% wyższą niż domu standardowego. Jest to i tak taniej niż budowa domu standardowego domu w Niemczech.
Tam z kolei dom pasywny jest tylko 10% droższy od domu standardowego.

Proponuję odpowiedzieć na pytanie z początku tego wątku :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 8929#18929
Jak oceniacie koszty domu pasywnego o powierzchni ok.200m2 ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Obrazek
Omawiany dom postawiony kilka lat temu… dziś
40 cm styropianu w podłodze
40 cm wełny w ścianie z paroizolacją cegła na zewnątrz
50 cm wełny w dachu

Przekazałem projekt do firmy Budostol do inż. Kazimierza Nowickiego
- Wycena z zaokrągleniem w górę (czyli na pewno nie przekroczy)
500 000 stan surowy zamknięty
instalacja elektryczna, woda , 3 termy dwa prysznice i cztery krany bezdotykowe, ogrzewanie podłogowe z pełną automatyką, wentylacja z odzyskiem ciepła 41 000zł.
Koszt mniej jak 550000. Zużycie energii do 8000kWh

Wszysko robią firmy nic samemu.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Omawiany dom postawiony kilka lat temu… dziś
40 cm styropianu w podłodze
40 cm wełny w ścianie z paroizolacją cegła na zewnątrz
50 cm wełny w dachu

Przekazałem projekt do firmy Budostol do inż. Kazimierza Nowickiego
- Wycena z zaokrągleniem w górę (czyli na pewno nie przekroczy)
500 000 stan surowy zamknięty
instalacja elektryczna, woda , 3 termy dwa prysznice i cztery krany bezdotykowe, ogrzewanie podłogowe z pełną automatyką, wentylacja z odzyskiem ciepła 41 000zł.
Koszt mniej jak 550000. Zużycie energii do 8000kWh

Wszysko robią firmy nic samemu.
Stan surowy zamknięty + instalacje 550tys. zł
Do tego dochodzą roboty wykończeniowe. Przy tej powierzchni może zmieszczą się w 50 tys. zł. (250zł/m2).
Dom ma ok. 200m2 powierzchni użytkowej.
Czyli za 600tys. zł możemy w takim domu mieszkać (ok. 3tys. zł/m2).
Mniej więcej tyle samo kosztowałby dzisiaj Dom Pasywny Lipińskich (za 1m2 powierzchni użytkowej).

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

"Przewodnik budowlany" wybudował dom pasywny 109,1m2 powierzchni uzytkowej. Stan surowy zamknięty 380tys. zł + 46tys. zło roboty wykończeniowe - 3870zł/m2.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Wykończeń bym nie liczył. mogą być droższe od reszty domu. Wpływu na energooszczędność nie mają. Cena 500000 zł to cena jaką mi podał główny inżynier firmy na podstawie projektu z moją uwagą (Panie Kazimierzu czy na pewno to nie wyjdzie drożej - odp. na 100%!)
Czyli można by przy negocjacjach i dokładniejszych wyliczeniach z 10% urwać.
Wyjdzie wtedy 2500/m2 no i mniejsze i to znacznie zużycie energii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”