Wydajność studni ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wydajność studni ?
Jak można sprawdzić, określić wydajność studni wierconej ?
Na jak długo ją włączasz?. Może przy dłuższym czasie pracy, poziom jednak się obniży.wiking78 pisze:No dobrze, ale ja mam pompe o wydajności ok. 1m3/h i jak ją włączam to lustro w studni praktycznie jest bez zmian.
Dlatego potrzebny jest w miarę dokładny i długi pomiar, aby przede wszystkim określić wydajność STUDNI. Pompę dobiera się właśnie do wydajności źródła.wiking78 pisze:Mam w studni 9m ok 6m słup wody i chciałbym dobrać pompe do wydajności studni bo ta obecna jest tylko na potrzeby budowy.
Włącz pompę nawet na kilka/kilkanaście godzin, wodę odprowadź nawet w pole i wtedy zobacz, czy poziom też się nie zmienił.
a jednak porobiłem dokładne pomiary......wiking78 pisze:nie obniżył się 5 godz pracy
i tak studnia na 8,90m, lustro przy pompowaniu na 4,50m od gruntu przy pompie, która dawała dziś ok 18l/min (ok 1100m /h i to jest jej max. albo blisko max. i chyba zależy też od zanużenia.Pompa jest mebranowa 400W). Po wyłączeniu pompy lustro podniosło się do 2,60 m od gruntu t.j o 1,90m. Pompa zanużona była na ok 7-7,5m, wąż który podawał wodę - 20m 3/4 cala.
Proszę specjalistów o wyliczenie max. wydajności studni i ewentualne dobranie pompy głębinowej.