wymiana pokrycia dachu - koszty
Moderator: Redakcja e-dach.pl
wymiana pokrycia dachu - koszty
Chcę pokryć dach blachodachówką o powierzchni około 200 metrów kwadratowych. Dach jest prosty, dwuspadowy. Krokwy zostają stare, łaty ma dostarczyć wykonawca. Oprócz położenia blachy dochodzą jeszcze ,,podprzybitki", założenie rynien oraz obróbka blachą trapezową dwóch kominów o wysokości 1m. Wykonawca zaproponował mi około 8500zł za wykonanie tej usługi. Czy jest to rozsądna cena? Proszę o wyrozumiałość, ponieważ nie orientuję się w tych całych remontach domów.
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze takie pytanie: Czy jeśli obrabiamy cały komin blachą trapezową, to blachę mocujemy bezpośrednio do komina, czy najpierw trzeba zamocować drewniane listwy a dopiero do nich blachę?
Drugie pytanie: Czy komin obrabiamy jak położy się już blachodachówkę na całym dachu, czy w momencie kiedy dojdzie się do komina. Pytam, ponieważ u znajomych widziałam lekko zagiętą blachodachówkę w kilku miejscach wokół komina w czasie jego obróbki. Z daleka nie widać zagięć, ale uważam że jak robić to już solidnie.
Ostatnie pytanie: Czy folia dachowa powinna być wywinięta trochę do góry wokół komina i przymocowana łatami, jeśli tak, czy nie grozi to pożarem.
Mam jeszcze takie pytanie: Czy jeśli obrabiamy cały komin blachą trapezową, to blachę mocujemy bezpośrednio do komina, czy najpierw trzeba zamocować drewniane listwy a dopiero do nich blachę?
Drugie pytanie: Czy komin obrabiamy jak położy się już blachodachówkę na całym dachu, czy w momencie kiedy dojdzie się do komina. Pytam, ponieważ u znajomych widziałam lekko zagiętą blachodachówkę w kilku miejscach wokół komina w czasie jego obróbki. Z daleka nie widać zagięć, ale uważam że jak robić to już solidnie.
Ostatnie pytanie: Czy folia dachowa powinna być wywinięta trochę do góry wokół komina i przymocowana łatami, jeśli tak, czy nie grozi to pożarem.
Wszystko zależy od wykonawcy każdy robi inaczej,ale tak czy śiak to pierwsze okuwa się komin blachą prostą czyli wygina się na blache lub pod [zależy jak kto robi] a pózniej na komin np.15cm żeby nie ciekło koło komina i dopiero można myśleć o mocowaniu trapezu do komina.Jedni mocują na kołkach rozporowych inni na blachowkrętach lub tak jak Pani pisze na listwach.Jeśli chodzi o obrabianie komina to dobrze jest w trakcie krycia obrabiać.Z tymi wgnieceniami koło komina na blachodachówce to przeważnie wina tych co robią bo nie uważają i niestety potem już nic nie napoprawiają.Folie wywija się na komin z zadatkiem,a czy grozi pożarem? jeśli szczelny jest komin to czym się martwić
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Teraz już wiem na co w razie czego zwracać uwagę. Nurtuje mnie jeszcze jeden problem. Jeśli mocujemy do komina blachę trapezową na kołkach rozporowych to znaczy to samo co wkrętami szybkiego montażu? Jeśli natomiast mocujemy blachowkrętami w kolorze blachy, żeby było estetycznie, to jak tymi blachowkrętami przymocować?
Proszę jeszcze o odpowiedź na następujące pytanie. Na nowej blachodachówce położonej na dachu zauważyłam szczególnie obok komina kilka lekkich zagięć na blasze i kilkanaście drobniutkich zarysowań. Zapłaciłam już za usługę, a wiem, że te usterki zrobili fachowcy. Co mam teraz zrobić? Powinni chociaż coś obniżyć z ceny, skoro zrobili to niedokładnie, czy dla świętego spokoju dać sobie już spokój. Dzięki za wszelkie porady. Pozdrawiam.
Witam,według Mnie,powinni obniżyć cenę usługi,lub wymienić cały arkusz blachy,lub wedle potrzeby,oczywiście na swój koszt.Malowanie-tylko punktowo,więcej-farba po czasie zmieni kolor i będzie paskudnie .Jak papraki to robiły to powiedzą że tak musi być,a teraz nie mają czasu -gdzieś indziej paprzą,pozdrawiam.