EKONOMIA
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: EKONOMIA
Witam. W kuchniach z gazowym panelem i piekarnikiem są coraz rzadsze w sprzedaży. Nie ma dużego wyboru. Przeważnie występują piekarniki elektryczne. Porównawczo w nich inaczej się piecze, przy zachowaniu tych samych parametrów. Po prostu tego trzeba się nauczyć. Ja te lekcje z żoną już przechodziłem. Wcześniej mieliśmy piekarnik gazowy, a po zmianie na elektryczny, trzy pierwsze ciasta nam nie wyszły. Pomimo, że zachowana była temperatura i czas pieczenia. Jak to "ewwa" zauważyła - trzeba sterować grzałką dolną, górną, lub piec oboma naraz i jeszcze przy pomocy termoobiegu - to zależy od rodzaju ciasta. Najlepiej wychodzi pieczenie różnego rodzaju mięsa przy użyciu jeszcze termoobiegu. W gazowej tak się mięso nie upiecze. Elektryczny pobiera sporo energii elektrycznej, ale jest bardziej bezpieczny. Gaz ziemny jest często nasycany zapachem "kontrolnym dla przecieków" i wtedy go czuć mocno w mieszkaniu. Przy pieczeniu ciasta zapach jego "zagłusza" ten smrodek. Znowu - żona twierdzi, że w gazowej lepiej się jej piekło ciasto. Natomiast koleżanka jej twierdzi, że w elektrycznej ciasta jej wychodzą świetnie. To chyba kwestia nabrania wprawy i nawyków, opanowania urządzenia. /Dla humoru - najlepiej wychodzą ciasta na zimno/ Pozdrawiam.molok78 pisze:Witam,chcę kupić kuchenkę do kuchni jedno jest pewne żę palniki musza być gazowe natomiast mam problem z piekarnikiem nie jestem pewien czy elektryczny czy gazowy :?: Dziękuję za wszelkie sugestie :wink:
LIBER