EKONOMIA

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 478
Rejestracja: 30 gru 2007, 13:43
Lokalizacja: google

EKONOMIA

Post autor: molok78 »

Witam,chcę kupić kuchenkę do kuchni jedno jest pewne żę palniki musza być gazowe natomiast mam problem z piekarnikiem nie jestem pewien czy elektryczny czy gazowy :?: Dziękuję za wszelkie sugestie :wink:

Awatar użytkownika
*ewwa*
Początkujący
Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 01 mar 2009, 7:42
Lokalizacja: Kraków

Post autor: *ewwa* »

piekarnik elektryczny - wygoda łatwo nim sterować (grzałka górna czy dolna) równomiernie się nagrzewa ale najlepiej żony zapytaj jaki bedzie chciała ;)
sprawdz wszystko 2 razy

Liber
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 351
Rejestracja: 20 kwie 2009, 14:03
Lokalizacja: CHEŁM

Re: EKONOMIA

Post autor: Liber »

molok78 pisze:Witam,chcę kupić kuchenkę do kuchni jedno jest pewne żę palniki musza być gazowe natomiast mam problem z piekarnikiem nie jestem pewien czy elektryczny czy gazowy :?: Dziękuję za wszelkie sugestie :wink:
Witam. W kuchniach z gazowym panelem i piekarnikiem są coraz rzadsze w sprzedaży. Nie ma dużego wyboru. Przeważnie występują piekarniki elektryczne. Porównawczo w nich inaczej się piecze, przy zachowaniu tych samych parametrów. Po prostu tego trzeba się nauczyć. Ja te lekcje z żoną już przechodziłem. Wcześniej mieliśmy piekarnik gazowy, a po zmianie na elektryczny, trzy pierwsze ciasta nam nie wyszły. Pomimo, że zachowana była temperatura i czas pieczenia. Jak to "ewwa" zauważyła - trzeba sterować grzałką dolną, górną, lub piec oboma naraz i jeszcze przy pomocy termoobiegu - to zależy od rodzaju ciasta. Najlepiej wychodzi pieczenie różnego rodzaju mięsa przy użyciu jeszcze termoobiegu. W gazowej tak się mięso nie upiecze. Elektryczny pobiera sporo energii elektrycznej, ale jest bardziej bezpieczny. Gaz ziemny jest często nasycany zapachem "kontrolnym dla przecieków" i wtedy go czuć mocno w mieszkaniu. Przy pieczeniu ciasta zapach jego "zagłusza" ten smrodek. Znowu - żona twierdzi, że w gazowej lepiej się jej piekło ciasto. Natomiast koleżanka jej twierdzi, że w elektrycznej ciasta jej wychodzą świetnie. To chyba kwestia nabrania wprawy i nawyków, opanowania urządzenia. /Dla humoru - najlepiej wychodzą ciasta na zimno/ Pozdrawiam.
LIBER

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”