instalator

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

cynic11
Początkujący
Początkujący

instalator

Post autor: cynic11 »

Witam

Jakie trzeba spelnaic warunki aby zostac instalatorem instalacji grzewczych?
Rozumiem, ze trzeba zapewne miec uprawnienia energetyczne II, III no i moze I grupy D, E. Ilu letnia wymagana jest praktyka w tym zawodzie aby potem samodzielnie montowac instalacje? A moze sa kursy co daja mozliwosc potem samodzielnej pracy bez przyuczania sie przy np. jakims majstrze albo w jakims zakladzie?
Jak to jest, prosze o pomoc drodzy forumowicze.

Pozdrawiam:)

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Tak naprawdę,to nie trzeba mieć żadnych uprawnień.Dopiero jak się weźmiesz za gaz,to musisz mieć min. E.
Nikt,jak dotąd nie sprawdza takich uprawnień,bo też ich faktycznie nie ma.Oczywiście są jakieś tam wewnętrzne,rzemieślnicze uwarunkowania,ale to tak,jakbyś w swojej rodzinie wydawał swoje własne prawo jazdy,oprócz tego państwowego.Możesz,tylko co to da?
Masz zdolności,narzędzia i wiedzę,to robisz CO. 8)
adam

antek
Początkujący
Początkujący

Post autor: antek »

Tak adamis a co z protokółem odbioru ?czym go potwierdzić

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

A gdzie w protokole odbioru jest warunek wykonania inst. hydraulicznych przez wykwalifikowaną firmę? Co innego gaz, czy elektryka.
Przyznam, że choć wykonałem może i kilkaset instalacji, nigdy nikt nie żądał ode mnie jakichkolwiek wpisów do dziennika budowy czy jakichkolwiek potwierdzeń moich umiejętności. Po prostu nie ma przymusu prawnego, aby takie instalacje wykonywane były przez kogoś z jakimiś uprawnieniami.
Chociaż..... :roll: , tak naprawdę, to wg. przepisów żarówkę powinien wymieniać ci tylko uprawniony elektryk :wink:
adam

antek
Początkujący
Początkujący

tak ,u nas inspektorat nadzoru budowlanego nie chce żadnego protokołu lecz oświadczenie instalatora z uprawnieniami który należy do izby inżynierów i teraz mam kłopot jak to obejść lub muszę kogoś znaleźć co należ do izby instalowałem co i wod-kan w kilku powiatach i nikt nie wymagał a tu upierają sie i co ?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

:shock: :shock: :shock: A jakie on ma do tego podstawy prawne???
adam

Sonergo
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sonergo »

W ŁAPĘ chce burak jeden.

Nie musisz miec zadnych uprawnień do wykonywania instalacji wod-kan oraz c.o.
Do projektowania, to się zgodze.

Koles chce dostac kieszonkowe - dlatego robi problemy.

Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo

antek
Początkujący
Początkujący

właśnie, czy ma inspektorat jakieś podstawy prawne?
instalacja ok, a z odbiorem kłopot :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”