instalator
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
instalator
Witam
Jakie trzeba spelnaic warunki aby zostac instalatorem instalacji grzewczych?
Rozumiem, ze trzeba zapewne miec uprawnienia energetyczne II, III no i moze I grupy D, E. Ilu letnia wymagana jest praktyka w tym zawodzie aby potem samodzielnie montowac instalacje? A moze sa kursy co daja mozliwosc potem samodzielnej pracy bez przyuczania sie przy np. jakims majstrze albo w jakims zakladzie?
Jak to jest, prosze o pomoc drodzy forumowicze.
Pozdrawiam:)
Jakie trzeba spelnaic warunki aby zostac instalatorem instalacji grzewczych?
Rozumiem, ze trzeba zapewne miec uprawnienia energetyczne II, III no i moze I grupy D, E. Ilu letnia wymagana jest praktyka w tym zawodzie aby potem samodzielnie montowac instalacje? A moze sa kursy co daja mozliwosc potem samodzielnej pracy bez przyuczania sie przy np. jakims majstrze albo w jakims zakladzie?
Jak to jest, prosze o pomoc drodzy forumowicze.
Pozdrawiam:)
Tak naprawdę,to nie trzeba mieć żadnych uprawnień.Dopiero jak się weźmiesz za gaz,to musisz mieć min. E.
Nikt,jak dotąd nie sprawdza takich uprawnień,bo też ich faktycznie nie ma.Oczywiście są jakieś tam wewnętrzne,rzemieślnicze uwarunkowania,ale to tak,jakbyś w swojej rodzinie wydawał swoje własne prawo jazdy,oprócz tego państwowego.Możesz,tylko co to da?
Masz zdolności,narzędzia i wiedzę,to robisz CO.
Nikt,jak dotąd nie sprawdza takich uprawnień,bo też ich faktycznie nie ma.Oczywiście są jakieś tam wewnętrzne,rzemieślnicze uwarunkowania,ale to tak,jakbyś w swojej rodzinie wydawał swoje własne prawo jazdy,oprócz tego państwowego.Możesz,tylko co to da?
Masz zdolności,narzędzia i wiedzę,to robisz CO.
adam
A gdzie w protokole odbioru jest warunek wykonania inst. hydraulicznych przez wykwalifikowaną firmę? Co innego gaz, czy elektryka.
Przyznam, że choć wykonałem może i kilkaset instalacji, nigdy nikt nie żądał ode mnie jakichkolwiek wpisów do dziennika budowy czy jakichkolwiek potwierdzeń moich umiejętności. Po prostu nie ma przymusu prawnego, aby takie instalacje wykonywane były przez kogoś z jakimiś uprawnieniami.
Chociaż.....
, tak naprawdę, to wg. przepisów żarówkę powinien wymieniać ci tylko uprawniony elektryk 
Przyznam, że choć wykonałem może i kilkaset instalacji, nigdy nikt nie żądał ode mnie jakichkolwiek wpisów do dziennika budowy czy jakichkolwiek potwierdzeń moich umiejętności. Po prostu nie ma przymusu prawnego, aby takie instalacje wykonywane były przez kogoś z jakimiś uprawnieniami.
Chociaż.....
adam
tak ,u nas inspektorat nadzoru budowlanego nie chce żadnego protokołu lecz oświadczenie instalatora z uprawnieniami który należy do izby inżynierów i teraz mam kłopot jak to obejść lub muszę kogoś znaleźć co należ do izby instalowałem co i wod-kan w kilku powiatach i nikt nie wymagał a tu upierają sie i co ?