piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

...

Post autor: Jarecki79 »

Mendras ilość Twoich przeróbek to chyba nie za szczęśliwa reklama kotła.. to oczywiście żart.

Krytykujesz pid a nie masz o tym zielonego pojęcia. wielu jest użytkowników perfekta, ognika czy rt09, którzy są bardzo zadowoleni i nie musza grzebac w nastawach, aby dobrze spalać.

Firmy produkcyjne badają rynek sterowań i oferują kilka opcji, aby każdy klient był zadowolony. Baaa viadrus ma w ofercie kotły z dmuchawa, w których korzysta z pid, tyle,że nawet dealerzy nie są tego świadomi. Kotły wyposażone w sterowniki Adaś wersja B/ Viadrus od firmy TATAREK są z algorytmem pid. Przyznam,że miałem na testach ten sterownik i jest to najsłabsze pid do konstrukcji miałowej na rynku, aczkolwiek zawsze lepsze od jakiegokolwiek klasycznego rozwiązania.

Najnowszy sterownik Ognik pid v24, którego debiut już niebawem ma pid II-ej generacji, bada kaloryczność paliwa i ma kilka nowych patentów niespotykanych w sterowaniach produkowanych do tej pory.

Zmiana jakości paliw w rozsądnych granicach ok.20% nie wymaga żadnej korekcji algorytmu.

Wspaniałe wyniki nowej wersji potwierdzają testy na kotłach z analizatorami spalin.

Jesteś w ogromnym błędzie, jeżeli myślisz, że firmy stoją w miejscu i nic nie robią na jakość paliw. Nie wmawiaj firmom, że nic nie robią.

Problemy z Twoją retortą obrotową tylko potwierdzają fakt, że kocioł ling debiutuje na rynku palników obrotowych a niecały rok w produkcji nie gwarantuje eliminacji drobnych niedoskonałości. Daj producentowi 2-3lata czasu, a palnik będzie dopracowany. Teraz jest w tzw. fazie wieku dziecięcego.

Lider rynku palników obrotowych, ARDEO z palnikiem AZP-MR potrzebował przeszło 5lat,w tym czasie 3krotnie zmieniano założenia konstrukcyjne i sposób obrotu głowicy, prezentowany w lingu odpowiada palnikowi AZP-MR pierwszej generacji. Po 2-3sezonach ling dopracuje palnik i nie będzie trzeba na niego narzekać, to normalna kolej rzeczy.

Ling oferuje dobrej klasy sterowanie klasyczne, ale bez alternatywy pid.
Myślę, że z czasem również ta firma wprowadzi tego typu sterowanie do oferty.

Producent RT09pid - tatarek opisuje sposób wejścia do menu serwisowego i funkcje danych parametrów, podobnie robi producent perfekta a od nowego softu v24 również producent ognika pid udostępnia otwarcie parametry serwisowe.

Osobiście, kupując nowy kocioł obojętnie jakiego producenta polecam sterowania z pid, ja preferuję ognika pid, bo jego algorytm jest najbardziej zaawansowany (moim zdaniem) ale równie dobrze można wybrać modele z rt09pid czy perfekta pid. Na chwile obecną wszystkie te sterowniki sprawują się lepiej jak modele klasyczne, tym bardziej dla osób, które maja problemy ze zrozumieniem co maja ustawiać i co korygować.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

mendras
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mendras »

jarecki, jarecki :P zielonego pojęcia nie mam, zgadza się! Wolę pojęcie mieć rzeczowe i rzetelne. Prócz tego wolę by nie wmawiano mi tego, czego nie powiedziałem. Nie interesuję się sterownikami, bo znam zasadę działania PID i możliwości palnika węglowego. W tej relacji sam jestem nie tylko bardziej precyzyjny ale potrafię rozwiązać problem, który nawet najlepiej dopracowany soft nie zrobi. Prócz tego nie sterownik spala węgiel tylko palnik. Laboratoryjne próbki węgla nijak mają się do rzeczywistości na rynku. Nie chcę już o tym pisać, bo to nudne. Mieszanki, podróbki o nazwie kwalifikowanych itp, których kaloryczność skacze od sasa do lasa w tej samej partii, zmieniając parametry na palniku w przeciągu kilku, kilkunastu minut w sposób nieprzewidywalny. Prócz tego nie interesuje mnie średnia jakość spalania drogiego paliwa.
Interesuje mnie konkretne paliwo na stałe a to MI, 27D z Chwałowic, które wytypowałem w rzeczywistym użytkowaniu. Ten miał ma dwie wady. za duży procent frakcji 0-1mm i R15. Wymaga specyficznych warunków paleniska i intensywnej pracy rusztu obrotowego. Jeśli chcesz mi powiedzieć, że jest taki palnik na rynku, który to ma, to uprzedzę cię, nie ma takiego. Palnik Linga jest rzeczywiście w powijakach ale ma jedną zaletę w stosunku do tzw. wiodących. Można go zaadaptować dzięki temu, że ma kierunkowo prostsze i lepsze rozwiązanie konstrukcyjne. Co ważniejsze można to zrobić nawet w warunkach amatorskich, jak w moim przypadku. Pomimo, że nie mogę na to poświecić zbyt wiele czasu, wystarczył jeden sezon, więc mówienie o latach potrzebnych na takie proste sprawy jest obrażaniem inżynierów. Więc nie o inżynierów a o właścicieli firm chodzi. Prawdę mówiąc, myślę, że ty również, nie bardzo orientujesz się w czym problem. Sprowadzasz zagadnienie ogrzewanie węglem do sterowników a one są drugorzędne a algorytm w sterowaniu systemami znany chyba z dwadzieścia lat. Istotne jest by były palniki w których można osiągnąć pożądaną jakość spalania tego co jest na rynku dostępne, zwłaszcza miału, bo kopalnie wydobywają przede wszystkim miał węglowy a cenę węgla windują groszkiem tzw. eko, która to nazwa nie ma nic wspólnego z ekologią, jest tylko wytrychem formalno prawnym dla uzyskiwania korzyści finansowych. Bardzo im w tym pomagają producenci kotłów z racji własnego dochodowego interesu. Żadna firma nie zaryzykuje dedykowanie palnika dla miału, bo taniej zastosować chwyt marketingowy o tzw. możliwości spalania gorszych gatunków węgla itp.
Tonuj nieco wypowiedzi. Ja nie reklamuję Linga, tylko używam go do grzania w domu. Jego atrybutem jest wymiennik, którego rozwiązanie stosuje też kilka innych producentów, bo konstrukcja ta znana jest co najmniej od ponad stu lat z hakiem Zaletą niedopracowanego palnika w Lingu jest obrót rusztu kontynuowany w jednym kierunku, ponieważ tylko w ten sposób dochodzi do pełnego rozprowadzania żaru paleniska i zrywania tendencji spiekania. Być może należałoby do tego dodać kontrę uzwojenia znaną z Brucera ? Z AZP-MR można dodać mechanizm czyszczenia mieszacza z zewnątrz (tylko to!).
Co do grzania wody latem węgiel przegrywa z gazem. Tego już jestem pewien. Być może jeszcze palenie owsem byłoby konkurencją dla gazu ale na moim terenie chcą już 550zł za tonę a gaz mam i podgrzewacz gazowy w systemie za przekręceniem trzech zaworów (opłaty stałe i tak ponoszę)
Życzę pogodnej niedzieli.
:wink:

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

..

Post autor: Jarecki79 »

W konstrukcji palników na ekogroszek oraz obrotowych i szczelinowych do spalania miałów zrobiono już wszystko. Ling to dobry wymiennik, palnik obrotowy na 100% będzie w najbliższych 2-3sezonach udoskonalany, nie wierzę,że zostanie w obecnej formie na rynku. Trzeba dać producentowi trochę czasu.

Teraz właśnie odpowiedniej jakości sterowanie jest odpowiedzią na jakość spalania. Jak ktoś woli, może to być klasyczne, dobre rozwiązanie, jak nie umie się programować i nie rozumie zasad spalania, to najlepszy wybór stanowią właśnie sterowania z pid. Chodzi tylko o możliwość wyboru. W nowym tygodniu podzielę się wiedza na temat nowego systemu.

Palnik AZP-MR otwarcie reklamowany jest do spalania miału i nikt tutaj nie ściemnia w tym zakresie (do 20RI, nawet drobnej frakcji), podobnie brucer reklamowany jest jako palnik miałowo-groszkowy. Kontra uzwojenia znana jest z palnika azp-mr - po 2stronach, od kosza wzrusza opał, aby się nie wieszał w koszu (to właśnie dla drobnych frakcji) a od palnika wypiętrza paliwo, aby nie było słyszalnych efektów kruszenia, obrót zrywa dodatkowo spieki, co daje możliwość spalania paliw do 20RI. Brucer adoptował pomysł przeciwuzwojenia po stronie palnika, bardzo słusznie, bo palnik pracuje ciszej a opał jest dodatkowo wzruszany.

Co do grzania wody latem, jestem podobnego zdania, w moim przypadku zwyczajnie nie chce mi się palić w kotle i korzystam z programatora prądu i zwyczajnej grzałki - ze względu na wygodę a nie koszty.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Wues
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wues »

Czy ktoś już przetestował tłokowca od Klimosza czyli Ling M ???!!!!
Kocioł na rynku już parę chwil ale jakoś podejrzanie o nim cicho, więc...???
Kto pyta jest głupcem przez chwilę, kto nie pyta jest głupcem przez całe życie...

TeCe
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: TeCe »

Generalnie użytkowników Klimosza trzeba ciągnąc za język. Mamy taką tendencję, że krytykujemy gdy jest źle a gdy jest dobrze mało kto pochwali.

Krytyki Klimosza jest malutko gdyż te kotły po prostu bezawaryjnie spalają opał i tyle :)

Linga M widziałem w akcji, spalał opał, ale trudno coś więcej powiedzieć gdyż to dopiero jego pierwszy sezon. Ten nowy Klimosz na pellets do dopiero konstrukcja. Znów będzie miała konkurencja co kopiować ;-)

Pozdrawiam

arturo72
Zainteresowany
Zainteresowany

Czym się różnią piece na ekogroszek-Lazar, Eco-Komfort a Eco

Post autor: arturo72 »

Witam,czy ktoś posiada,któryś z w/w pieców(Eco-Komfort a Eco-Komfort Economic) ? Prosiłbym o ocenę oraz czym ewentualnie różnią się te piece.
Może małe porównanie do Ling-a Duo 15kW czy EKO-TECH 18 kW ? Wszystkie wymienione piece palą w podstawie ekogroszek a dodatkowo pelety i o to mi chodzi .Lazar jest najładniejszy,Eko-Tech najtańszy a Ling jest najdroższy i najsłabszy(15kW) Jak tak to po co przepłacać
Który z n/w piecyków wg.was jest najlepszym rozwiązaniem ??
Jakie sterowniki mają Lazary,czy dobre ? Czy mają pogodówkę,czy jest możliwość podpięcia pokojówki i jak się to sprawdza ?

hkslazar.pl/oferta/kotly-eko-komfort-economic/
hkslazar.pl/oferta/kotly-eko-komfort/
termoeko.com/Kociol_EKO_TECH_18_kW-17.html
klimosz.pl/lingduo.htm

Zamierzam podpiąć go (wg.mnie Lazara) do samej podłogówki+cwu w parterówce o pow.110m.kw.,jako zastępcze źródło to będzie kominek z DGP.

Pozdrawiam

asharot
Początkujący
Początkujący

Post autor: asharot »

Witam.
Czy ktoś ma zdanie na temat kotłów firmy METAL-KOLOR ROMIK MARCIN z Czańca?

trebor102
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: trebor102 »

Witam
Szukam opinii na temat kotła KWM-SR - firmy Walendowscy - podajnik ślimakowy.
Podobno można w tym palić miałem , ekogroszkiem i peletem.
Czy ktoś go używa ???
Pozdrawiam
:D

TeCe
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: TeCe »

Do Arturo - bez wachania Ling Duo. Pozdrawiam.

arturo72
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: arturo72 »

TeCe pisze:Do Arturo - bez wachania Ling Duo. Pozdrawiam.
Dlaczego Ling ?? Czego nie ma Lazar Eco-komfort a co jest w Ling-u ?? Co jest prawie 2tys droższe w Lingu ??
Pytam poważnie :) Jeśli polecasz Linga to musisz znać oba piece ;)
Ja tam zauważyłem więcej zalet i większą funkcjonalność Lazara niż Ling-a ale czekam na porównanie ...

Manenkar
Początkujący
Początkujący

Post autor: Manenkar »

bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi czy zna ktos piec skamet podajnik tłokowy typ opal :?:
Manenkar

agaa100
Początkujący
Początkujący

Re: piec na ekogorszek - ranking

Post autor: agaa100 »

Jarecki79 - będziemy wdzięczni za opinię dot. kotłów PER-EKO - dokładnie chodzi o PER-EKO KSR 25 kW.
Dla nas ważne są przede wszystkim gabaryty kotła (ze względu na małą kotłownię), ale jakość też nie jest bez znaczenia ...
Z góry dziękujemy za odpowiedź

Rawar75
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rawar75 »

Witam wszystkich, może ktoś mi doradzić zakup pieca z podajnikiem tłokowym w którym mógł bym palić groszkiem + groszek węgla brunatnego +owies taki miks .Zastanawiałem się nad Stalmark w moim przypadku 35 kw troche mam mieszane myśli bo też miałem spotkanie z doradcą Klimosz Kotłów Ling Duo z podajnikiem ślimakowym , szczerze to mam mętlik w głowie. Czas ucieka a zima się zbliża . Może ktoś z was coś mi doradzi ??

Z góry dziękuję

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: adamis »

SAS Agro Eko chyba pociągnie taki mix. Ale warto skontaktowac się z producentem.
adam

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Post autor: zawijan »

Rawar75 pisze:Witam wszystkich, może ktoś mi doradzić zakup pieca z podajnikiem tłokowym w którym mógł bym palić groszkiem + groszek węgla brunatnego +owies taki miks .Zastanawiałem się nad Stalmark w moim przypadku 35 kw troche mam mieszane myśli bo też miałem spotkanie z doradcą Klimosz Kotłów Ling Duo z podajnikiem ślimakowym , szczerze to mam mętlik w głowie. Czas ucieka a zima się zbliża . Może ktoś z was coś mi doradzi ??

Z góry dziękuję
Zainteresuj się kotłem OGNIWO-EKO z palnikiem BRUCER, który jest produkowany w typoszeregu 15kW, 24kW i 35kW. Palnik BRUCER da sobie bez problemów radę z takim mikstem. Polecam Ci również zapoznanie się z poradnikiem zawijan.wordpress.com , gdzie znajdziesz sporo informacji n/t małych kotłów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”