Czy moge sie pozbyć komina
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Czy moge sie pozbyć komina
Witam
Właśnie zacząłem budowę domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem.
Chcę zainstalować w nim wentylację mechaniczną z rekuperacją.
Czy w takim przypadku mogę zrezygnować z kominów wentylacyjnych?
W domu będzie kominek i kotłownia ( w projekcie jest na gaz z zamkniętą komorą spalania, ale w okolicy nie ma gazu, wiec zastanawiam się nad piecem na paliwa stałe). Z tego co wyczytałem to w kotłowni musi być wentylacja grawitacyjna.
pozdrawiam
Buczer
Właśnie zacząłem budowę domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem.
Chcę zainstalować w nim wentylację mechaniczną z rekuperacją.
Czy w takim przypadku mogę zrezygnować z kominów wentylacyjnych?
W domu będzie kominek i kotłownia ( w projekcie jest na gaz z zamkniętą komorą spalania, ale w okolicy nie ma gazu, wiec zastanawiam się nad piecem na paliwa stałe). Z tego co wyczytałem to w kotłowni musi być wentylacja grawitacyjna.
pozdrawiam
Buczer
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
chuba
wentylacja w kotłowni
ależ oczywiście że w kotłowni na paliwo stałe (ekogroszek) musi być wentylacja grawitacyjna! mówi to obowiązująca norma. z pytaniami - zapraszam!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
chuba
cytat z własciwego rozporządzenia (dz u 75) § 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe (przywołana jako obowiązująca z wyliczonymi właściwymi punktami). co do "grawitacji" - Szanowny Pan czepia sie słówek... ABC - w kotłowni na paliwo stałe moze byc wentylacja NIEMECHANICZNA. czyli jaka inna?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
chuba
ooo... to pytanie mam - jak ta rekuperacja długofalowo się ludziom sprawdza? jak z hałasem, szumem itp.... bo nie miałem okazji tego "pomacać" i jakoś sceptycznie podchodzę do takiej mechanicznej wentylacji w domku jednorodzinnym (choć ostatnio często projektuję wielorodziinne z wentylacją wyciągową wymuszoną)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak ze wszystkim, można zrobić źle i dobrze. Urządzenia mają 28dB więc poniżej progu słyszalności. Instalacja jest na miękkich izolowanych kanałach, więc nie generuje szumów. A koszt … 700-1500 zł za odzysk to niewiele. Reszta to wentylacja. „Wadą „ dla projektantów jest to, że tego typu wentylacji się nie projektuje. Nie ma potrzeby (nawiewy są wyłącznie w pokojach a wywiewy w kuchni i łazienkach + regulacja) i nie ma możliwości ( instalację robi się na skrzynce rozdzielczej w programach są wyłącznie trójniki) Proste, tanie, skuteczne…
-
chuba
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik