W sprawie teriva
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
W sprawie teriva
Witam.
Czy belki teriva można przecinać w dowolnym miejscu ? Posiadam takie belki 6m a chcę wykonać strop nad piwnicą o rozpiętości 3m.
Jak powinna być ułożona pierwsza belka względem ściany nośnej równoległej ? belka powinna zachodzić na ścianę ? jesli tak to ile cm ?
Czy teriva należy ocieplać styropianem ? Strop nad piwnicą nieogrzewaną
Bardzo Prosze o odpowiedz.
Czy belki teriva można przecinać w dowolnym miejscu ? Posiadam takie belki 6m a chcę wykonać strop nad piwnicą o rozpiętości 3m.
Jak powinna być ułożona pierwsza belka względem ściany nośnej równoległej ? belka powinna zachodzić na ścianę ? jesli tak to ile cm ?
Czy teriva należy ocieplać styropianem ? Strop nad piwnicą nieogrzewaną
Bardzo Prosze o odpowiedz.
Belke mozna przeciac kontowka i nic sie z nia nie stanie.
Belki na stropie uklada sie tak aby bylo dobrze tzn. nalezy przyjrzec sie stropowi i oszacowac czy lepiej bedzie zaczac od belki czy od pustaka.
Belka powinna zachodzic na sciane. min. 10 - 15 cm. - moze byc wiecej jesli mamy dluzsze belk,i a nie wystaja one poza wieniec.
Belki na stropie uklada sie tak aby bylo dobrze tzn. nalezy przyjrzec sie stropowi i oszacowac czy lepiej bedzie zaczac od belki czy od pustaka.
Belka powinna zachodzic na sciane. min. 10 - 15 cm. - moze byc wiecej jesli mamy dluzsze belk,i a nie wystaja one poza wieniec.
Co zacząc od pustaka
Strop ? Strop się zawsze zaczyna od belki a wolne przestrzenie zazbraja się i wylewa. A belkę najlepiej opierać w 1/2 szerokości muru, szczególnie jeśli zdazy ci się że opierasz dwie belki na jednym murze. Trzeba pamiętac że w miejsacach gdzie na piętrze będą ścianki działowe powinno sie dać dwie belki obok siebie.
w wolne przestrzenie jak nie zmiesci sie caly pustak a nie mamy wiecej belek zawsze mozna zrobic docinke z pustaka, w terive mamy pustaki od 2 do 4 komorowych i z tym nie ma problemu.deggial pisze:Co zacząc od pustakaStrop ? Strop się zawsze zaczyna od belki a wolne przestrzenie zazbraja się i wylewa. A belkę najlepiej opierać w 1/2 szerokości muru, szczególnie jeśli zdazy ci się że opierasz dwie belki na jednym murze. Trzeba pamiętac że w miejsacach gdzie na piętrze będą ścianki działowe powinno sie dać dwie belki obok siebie.
Ok. ale jak zrobisz wieniec jak oprzesz pustak na ścianie - powiedzmy ok. 6 cm przy ścianie 24 zostaje 18 cm odejmiesz otulinę to ten wieniec zostaje mizerniutki, dlatego uważam że lepiej dać przy ścianie belkę a ewentualną przestrzeń, która zostanie zazbroić i zalać razem ze stropem.
Nie widziałem w terivie I (teraz jakoś nazwę zmieniła) pustaków 4 komorowych.
Nie widziałem w terivie I (teraz jakoś nazwę zmieniła) pustaków 4 komorowych.
Ja zawsze podnosze na deskach strop o 6-10 cm, belki wkladane sa do wew. wienca (wiekszosc projektantow tak unas projektuje) i wtedy docinke pustaka moge oprzec na desce.
A z pustakami 4 komorowymi mialem do czynienia pierwszy raz pod koniec tamtego roku. Zdziwilo mnie to ze byly lekkie no i oczywiscie byly bardziej wytrzymale niz te 2 lub 3 komorowe - chodzenie po niezalanym stropie juz gylo troszke pewniejsze
A z pustakami 4 komorowymi mialem do czynienia pierwszy raz pod koniec tamtego roku. Zdziwilo mnie to ze byly lekkie no i oczywiscie byly bardziej wytrzymale niz te 2 lub 3 komorowe - chodzenie po niezalanym stropie juz gylo troszke pewniejsze
Oparcie Terivy (belki)
Poprawne oparcie to 8 cm z każdej strony. Pod belką wzmocnienie betonową wylewka. Ale rzeczywistość może być inna i w zasadzie też się trzyma 
KCMB Internetowa hurtownia Budowlana