W sprawie teriva

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

przemekpr
Początkujący
Początkujący

W sprawie teriva

Post autor: przemekpr »

Witam.

Czy belki teriva można przecinać w dowolnym miejscu ? Posiadam takie belki 6m a chcę wykonać strop nad piwnicą o rozpiętości 3m.
Jak powinna być ułożona pierwsza belka względem ściany nośnej równoległej ? belka powinna zachodzić na ścianę ? jesli tak to ile cm ?
Czy teriva należy ocieplać styropianem ? Strop nad piwnicą nieogrzewaną

Bardzo Prosze o odpowiedz.

arexus
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: arexus »

Belke mozna przeciac kontowka i nic sie z nia nie stanie.
Belki na stropie uklada sie tak aby bylo dobrze tzn. nalezy przyjrzec sie stropowi i oszacowac czy lepiej bedzie zaczac od belki czy od pustaka.
Belka powinna zachodzic na sciane. min. 10 - 15 cm. - moze byc wiecej jesli mamy dluzsze belk,i a nie wystaja one poza wieniec.

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

Co zacząc od pustaka :shock: Strop ? Strop się zawsze zaczyna od belki a wolne przestrzenie zazbraja się i wylewa. A belkę najlepiej opierać w 1/2 szerokości muru, szczególnie jeśli zdazy ci się że opierasz dwie belki na jednym murze. Trzeba pamiętac że w miejsacach gdzie na piętrze będą ścianki działowe powinno sie dać dwie belki obok siebie.

arexus
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

deggial pisze:Co zacząc od pustaka :shock: Strop ? Strop się zawsze zaczyna od belki a wolne przestrzenie zazbraja się i wylewa. A belkę najlepiej opierać w 1/2 szerokości muru, szczególnie jeśli zdazy ci się że opierasz dwie belki na jednym murze. Trzeba pamiętac że w miejsacach gdzie na piętrze będą ścianki działowe powinno sie dać dwie belki obok siebie.
w wolne przestrzenie jak nie zmiesci sie caly pustak a nie mamy wiecej belek zawsze mozna zrobic docinke z pustaka, w terive mamy pustaki od 2 do 4 komorowych i z tym nie ma problemu.

arexus
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Zeby nie bylo niedomowien, to docinke z pustakow mozna robic wylacznie na skraju stropu.

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

Ok. ale jak zrobisz wieniec jak oprzesz pustak na ścianie - powiedzmy ok. 6 cm przy ścianie 24 zostaje 18 cm odejmiesz otulinę to ten wieniec zostaje mizerniutki, dlatego uważam że lepiej dać przy ścianie belkę a ewentualną przestrzeń, która zostanie zazbroić i zalać razem ze stropem.

Nie widziałem w terivie I (teraz jakoś nazwę zmieniła) pustaków 4 komorowych.

arexus
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Ja zawsze podnosze na deskach strop o 6-10 cm, belki wkladane sa do wew. wienca (wiekszosc projektantow tak unas projektuje) i wtedy docinke pustaka moge oprzec na desce.

A z pustakami 4 komorowymi mialem do czynienia pierwszy raz pod koniec tamtego roku. Zdziwilo mnie to ze byly lekkie no i oczywiscie byly bardziej wytrzymale niz te 2 lub 3 komorowe - chodzenie po niezalanym stropie juz gylo troszke pewniejsze :)

taivun
Początkujący
Początkujący

szalunek

Post autor: taivun »

Ja zawsze przy ścianach szaluję, dozbrajam i zalewam razem z resztą" każdy sposób jest dobry byle był skuteczny"

pitk
Początkujący
Początkujący

Oparcie Terivy (belki)

Post autor: pitk »

Poprawne oparcie to 8 cm z każdej strony. Pod belką wzmocnienie betonową wylewka. Ale rzeczywistość może być inna i w zasadzie też się trzyma ;)
KCMB Internetowa hurtownia Budowlana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”