Różnićówka

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Bartass-j
Początkujący
Początkujący

Różnićówka

Post autor: Bartass-j »

Witam

Mam pytanie jak należy podłączyć taka różnicówke Ponizej link do zdj
central.krakow.pl/img/groups/group000776/image_1_760.jpg

Z wyglądu moja jest taka sama tylko parametry troszkę mniejsze

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

roznicowka

Post autor: Paweł_Małek »

W jakiej sieci ta roznicowka bedzie uzyta? (TN-S, TN-C-S, TT)?
Jesli w sieci TN-S to do roznicowki przylaczyc L, N, a PE musi ja omijac.

Jesli w sieci TN-C-S to podlaczenie jest podobne, tylko ze punkt rozdzielenia przewodu PEN na PE i N musi byc PRZED roznicowka (po stronie zasilania).

Jesli w sieci TT to do roznicowki przylaczyc przewody L,N, a przewod PE do uziomu. Uziom moze byc wspolny dla calej instalacji, laczy sie go tylko z przewodem PE. Nie wolno do tego uziomu przylaczyc przewodu N!.

We wszystkich przypadkach:
Na przewodzie L umiescic dodatkowo odpowiedni bezpiecznik lub wylacznik nadmiarowy. (ta roznicowka nie posiada czlonu nadmiarowego)
Za roznicowka przewod N nie moze miec polaczenia z innym obwodem, ktory jest zasilany z innej roznicowki.

Bartass-j
Początkujący
Początkujący

Jeśli tak to podłącze to czy będzie dobrze ?

http://s3.zapodaj.net/49241930.bmp.html

elpapiotr

Różnićówka

Post autor: elpapiotr »

Witam.

1. Kolego Paweł_Małek, niech Kolega zwróci uwagę na wartość prądu różnicowego tej RCD.
2. A podłączyć ją należy :
- wejście/zasilanie od góry, N z prawej.
- wyjście/odpływ na dół, N z prawej.

Kolega Bartass-j musi zdawać sobie sprawę z faktu, że N przed różnicówką nie jest już tym samym N za.
I system sieci nie ma tu nic do rzeczy (oprócz TNC)

PS. A do czego ta różnicówka ma być podłączona ?

Bartass-j
Początkujący
Początkujący

nie chce się wczytać obrazek podaje link

fothost.pl/upload/09/10/fa9ea850.bmp

PANEUROPAN
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: PANEUROPAN »

jaki mam układ sieci skoro w gniazdkach mam 2 przewody i zero jest podlaczone z uziemieniem?

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

teoretycznie TN- C

PANEUROPAN
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: PANEUROPAN »

w takim ukladzie TN-C mozna zalozyc roznicówke czy nie? da to cos?

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: piotrkam1982 »

PANEUROPAN pisze:w takim ukladzie TN-C mozna zalozyc roznicówke czy nie? da to cos?

podłączenie różnicówki w TN-S da konkretną ochronę ponieważ zasadą działania jest "ucieczka prądu" poprzez przewód ochronny, lub w części przewodzące nie/podłączone do PE lub posiadający kontakt z podłożem uziemionym - ile do różnicówki weszło prądu tyle musi z niej wyjść (to była by różnicówka doskonała) w przypadku "ucieczki" prądu cewka w RCD wyłącza instalację.

W przypadku braku ochronnego TN-C... no cóż zawsze tyle ile wyszło tyle wejdzie z powrotem... nie za bardzo takie rozwiązanie widzę...

Przykład: (TNS) mam piecyk elektryczny w mieszkaniu, pewnego razu dotknąłem piecyka i metalowego zlewu w którym była woda jednocześnie...nie miłe doświadczenie, a różnicówka ani drgneła...dopiero po odkręceniu gniazdka zobaczyłem owy feller ...brak podłączonej OCHRONY- od razu podłączyłem i BACH...okazało się że piecyk ma upływność... wymieniłem piecyk , ochrona podłączona i teraz jest bezpiecznie ...

osobiście obniżył bym wartości bezpieczników z 16 A do 10A zawsze trochę bezpieczniej.

Wiadomo iż 0,03 A potrafi zabić człowieka...
zależy to jeszcze od czasu w którym występuje porażenie.
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”