Różnićówka
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Różnićówka
Witam
Mam pytanie jak należy podłączyć taka różnicówke Ponizej link do zdj
central.krakow.pl/img/groups/group000776/image_1_760.jpg
Z wyglądu moja jest taka sama tylko parametry troszkę mniejsze
Mam pytanie jak należy podłączyć taka różnicówke Ponizej link do zdj
central.krakow.pl/img/groups/group000776/image_1_760.jpg
Z wyglądu moja jest taka sama tylko parametry troszkę mniejsze
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

roznicowka
W jakiej sieci ta roznicowka bedzie uzyta? (TN-S, TN-C-S, TT)?
Jesli w sieci TN-S to do roznicowki przylaczyc L, N, a PE musi ja omijac.
Jesli w sieci TN-C-S to podlaczenie jest podobne, tylko ze punkt rozdzielenia przewodu PEN na PE i N musi byc PRZED roznicowka (po stronie zasilania).
Jesli w sieci TT to do roznicowki przylaczyc przewody L,N, a przewod PE do uziomu. Uziom moze byc wspolny dla calej instalacji, laczy sie go tylko z przewodem PE. Nie wolno do tego uziomu przylaczyc przewodu N!.
We wszystkich przypadkach:
Na przewodzie L umiescic dodatkowo odpowiedni bezpiecznik lub wylacznik nadmiarowy. (ta roznicowka nie posiada czlonu nadmiarowego)
Za roznicowka przewod N nie moze miec polaczenia z innym obwodem, ktory jest zasilany z innej roznicowki.
Jesli w sieci TN-S to do roznicowki przylaczyc L, N, a PE musi ja omijac.
Jesli w sieci TN-C-S to podlaczenie jest podobne, tylko ze punkt rozdzielenia przewodu PEN na PE i N musi byc PRZED roznicowka (po stronie zasilania).
Jesli w sieci TT to do roznicowki przylaczyc przewody L,N, a przewod PE do uziomu. Uziom moze byc wspolny dla calej instalacji, laczy sie go tylko z przewodem PE. Nie wolno do tego uziomu przylaczyc przewodu N!.
We wszystkich przypadkach:
Na przewodzie L umiescic dodatkowo odpowiedni bezpiecznik lub wylacznik nadmiarowy. (ta roznicowka nie posiada czlonu nadmiarowego)
Za roznicowka przewod N nie moze miec polaczenia z innym obwodem, ktory jest zasilany z innej roznicowki.
-
elpapiotr
Różnićówka
Witam.
1. Kolego Paweł_Małek, niech Kolega zwróci uwagę na wartość prądu różnicowego tej RCD.
2. A podłączyć ją należy :
- wejście/zasilanie od góry, N z prawej.
- wyjście/odpływ na dół, N z prawej.
Kolega Bartass-j musi zdawać sobie sprawę z faktu, że N przed różnicówką nie jest już tym samym N za.
I system sieci nie ma tu nic do rzeczy (oprócz TNC)
PS. A do czego ta różnicówka ma być podłączona ?
1. Kolego Paweł_Małek, niech Kolega zwróci uwagę na wartość prądu różnicowego tej RCD.
2. A podłączyć ją należy :
- wejście/zasilanie od góry, N z prawej.
- wyjście/odpływ na dół, N z prawej.
Kolega Bartass-j musi zdawać sobie sprawę z faktu, że N przed różnicówką nie jest już tym samym N za.
I system sieci nie ma tu nic do rzeczy (oprócz TNC)
PS. A do czego ta różnicówka ma być podłączona ?
-
PANEUROPAN
- Zainteresowany

-
PANEUROPAN
- Zainteresowany

- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
PANEUROPAN pisze:w takim ukladzie TN-C mozna zalozyc roznicówke czy nie? da to cos?
podłączenie różnicówki w TN-S da konkretną ochronę ponieważ zasadą działania jest "ucieczka prądu" poprzez przewód ochronny, lub w części przewodzące nie/podłączone do PE lub posiadający kontakt z podłożem uziemionym - ile do różnicówki weszło prądu tyle musi z niej wyjść (to była by różnicówka doskonała) w przypadku "ucieczki" prądu cewka w RCD wyłącza instalację.
W przypadku braku ochronnego TN-C... no cóż zawsze tyle ile wyszło tyle wejdzie z powrotem... nie za bardzo takie rozwiązanie widzę...
Przykład: (TNS) mam piecyk elektryczny w mieszkaniu, pewnego razu dotknąłem piecyka i metalowego zlewu w którym była woda jednocześnie...nie miłe doświadczenie, a różnicówka ani drgneła...dopiero po odkręceniu gniazdka zobaczyłem owy feller ...brak podłączonej OCHRONY- od razu podłączyłem i BACH...okazało się że piecyk ma upływność... wymieniłem piecyk , ochrona podłączona i teraz jest bezpiecznie ...
osobiście obniżył bym wartości bezpieczników z 16 A do 10A zawsze trochę bezpieczniej.
Wiadomo iż 0,03 A potrafi zabić człowieka...
zależy to jeszcze od czasu w którym występuje porażenie.
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....