Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.
Mufa gąsiora ceramicznego (trójnika też), powinna leżeć w zamku poprzedniego gąsiora. Tutaj mufa jest trójnika jest kilka centymetrów od mufy gąsiora, nie ma szans leżeć w jego zamku. Poza tym przykręcając trójnik nie koniecznie trzeba aż tak masakrować angobę.
niezawsze mufa gasiora pasuje idealnie do trójnika. Jest to zależne od długości kalenicy i podziału przez całkowitą długość krycia gąsiora. W przypadku przedstawionym na zdjęciu można było odrysować na ostatnich gąsiorach linie końca trójnika, następnie w gąsiorach przewiercić i zamontować spinki. W tak przygotowane gniazdo wkładamy trójnik i odciskamy spinki. Wykończenie jak najbardziej estetyczne. Zamiast tego wkręta do regipsów mozna zastosować wkręt typu farmer z podkładką z EPDM.
w Robenie jest teraz tylko taki trójnik, i prawie nigdy nie trafia on na zamek poprzedniego gąsiora mundrale z Robena wymyślili sobie, że od środka będzie on zamocowany drutem (jest tam takie oczko) Nobla temu kto potrafi go tak zamontować na dachu odeskowanym. Ja stosuję jak poprzednik klamry i dodatkowo przykręcam wkrętami mosiężnymi zabezpieczając łeb silikonem. Masakra trójnika u Jacapol powstała w wyniku wiercenia trójnika od środka (wiercę zawsze od zewnątrz i za każdym razem nowym wiertłem) pewnie się domyślacie dlaczego...
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !