Zestaw do cwu ULRICH SD 300 - warto??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Akumulator o bardzo duzej pojemnosci cieplnej zakopany w gruncie.
Pojemnosc cieplna akumulatora jest rowna okolo 31 m3 wody.
Jak widac pojemnosc cieplna jest dosc duza.
Z moich obliczen i obserwacji wynika, ze taka pojemnosc wystarczy na ogrzewanie budynku o zapotrzebowaniu 30kWh/m2rok.
Oczywiscie ogrzewaniem musi byc ogrzewanie podlogowe.
Dla alternatywy (bardzo slabe lato i super mocna zima) zamontujemy kominek, ktory uzupelni cieplo (gdyby brakowalo).
Jak bede mial pomiary, to na pewno je umieszcze na stronie www .
Pozdrawiam
Pojemnosc cieplna akumulatora jest rowna okolo 31 m3 wody.
Jak widac pojemnosc cieplna jest dosc duza.
Z moich obliczen i obserwacji wynika, ze taka pojemnosc wystarczy na ogrzewanie budynku o zapotrzebowaniu 30kWh/m2rok.
Oczywiscie ogrzewaniem musi byc ogrzewanie podlogowe.
Dla alternatywy (bardzo slabe lato i super mocna zima) zamontujemy kominek, ktory uzupelni cieplo (gdyby brakowalo).
Jak bede mial pomiary, to na pewno je umieszcze na stronie www .
Pozdrawiam
Witam.
I to, że skraplacz się rozgrzeje przy kiepskiej pogodzie o czym świadczy? O niczym!
Podając dane z przełomu 2007/2008 to trącą trochę myszką, jesteśmy juz o rok dalej i te nas bardziej interesują.
pozdrawiam
Szanowny kolego RAPczyn. Forum obserwują nie tylko starzy " wyjadacze", ale też osoby które szukają rzetelnej wiedzy. Podawanie temperatur na kolektorze to tylko informacja dla fachowców, którzy wiedzą jak ją zinterpretować a dla przeciętnego Kowalskiego chwyt marketingowy. Podawałem gdzieś wcześniej koledze, że osiągając o wiele mniejsze temp, na kolektorze można osiągnąć większe przyrosty temperatury w zasobniku. Kowalskiego nie interesuje temp. na kolektorze ale w zbiorniku bo to jest dla niego wymierny parametr. I aby nie być gołosłownym: Dla przeciętnego Kowalskiego trzymam na dworze rurę SHCMV i niedowiarkom pokazuję, że przy kiepskiej pogodzie skraplacz jest prawie gorący. Jak ma nie być gorący kiedy rura stała na dworze pół dnia.Na kolektorze.
I to, że skraplacz się rozgrzeje przy kiepskiej pogodzie o czym świadczy? O niczym!
A jaki był poziom usłonecznienia, jaka wielkość przepływu, jaka temperatura zasilania i powrotu, ile energii trzeba było zwrócić do instalacji ze względu na mróz w nocy zimą.Mała instalacja: 3,5m^2 apertury, zbiornik 300l, system Aqua przerobiony z glikolowego, uzysk dobowy ~3-5kWh (zimą 2007/2008, średnio, zależnie od dnia).
Podając dane z przełomu 2007/2008 to trącą trochę myszką, jesteśmy juz o rok dalej i te nas bardziej interesują.
pozdrawiam
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Urlich SD300 SD 400 to niedobrana MOC !!!
Warszawa, 20.07.2009
Szanowni Państwo ,
Informujemy, że ww. posta umieścił p.Karol Smirnow z firmy INSTALGAZ Poznań, na którym ciąży podejrzenie czynu nieuczciwej konkurencji polegającym na tym, iż wytwarza w sposób nieuprawniony systemy solarne sygnowane marką ULRICH. Tym samym wprowadza w błąd klientów narażając ich na korzystanie z systemu składającego się z przypadkowo dobranych elementów oraz narażając na brak profesjonalnej opieki gwarancyjnej.
Wyżej opisana sprawa jest obecnie wyjaśniana w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów Oddział Poznań.
Ponadto informujemy, iż treść linku na którym znajduje się porównanie systemów solarnych została w sposób tendencyjny opracowana przez naszego konkurenta firmę Hewalex, wobec której toczy się odpowiednie postępowanie w sądzie w Katowicach.
Zapraszamy do korzystania z oferty firmy ULRICH w szerokiej i profesjonalnej sieci dealerskiej na terenie Polski.
Z poważaniem –
Albert Kuliczkowski
Członek Zarządu ULRICH Sp. z o.o.
Szanowni Państwo ,
Informujemy, że ww. posta umieścił p.Karol Smirnow z firmy INSTALGAZ Poznań, na którym ciąży podejrzenie czynu nieuczciwej konkurencji polegającym na tym, iż wytwarza w sposób nieuprawniony systemy solarne sygnowane marką ULRICH. Tym samym wprowadza w błąd klientów narażając ich na korzystanie z systemu składającego się z przypadkowo dobranych elementów oraz narażając na brak profesjonalnej opieki gwarancyjnej.
Wyżej opisana sprawa jest obecnie wyjaśniana w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów Oddział Poznań.
Ponadto informujemy, iż treść linku na którym znajduje się porównanie systemów solarnych została w sposób tendencyjny opracowana przez naszego konkurenta firmę Hewalex, wobec której toczy się odpowiednie postępowanie w sądzie w Katowicach.
Zapraszamy do korzystania z oferty firmy ULRICH w szerokiej i profesjonalnej sieci dealerskiej na terenie Polski.
Z poważaniem –
Albert Kuliczkowski
Członek Zarządu ULRICH Sp. z o.o.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pogodzę Panów...
kolektory słoneczne nie nadają się do indywidualnego budownictwa, tak jak i małe (poniżej 300kW) wiatrownie. Nie ma więc o co się spierać. Budownictwo powinno być energooszczędne, a w takim miejsca na kolektory czy pompy ciepła nie ma.
kolektory słoneczne nie nadają się do indywidualnego budownictwa, tak jak i małe (poniżej 300kW) wiatrownie. Nie ma więc o co się spierać. Budownictwo powinno być energooszczędne, a w takim miejsca na kolektory czy pompy ciepła nie ma.
a ten Pan (TB) to wkółko jedno i to samo 
i nieprawda- solary nadają się do tzw indywidualnego budownictwa,
mam i użytkuję takowe- i z 110kWh/m2 (bez solarów) zszedłem do 70kWh/m2 dla domku.
Wszystko zależy od komfortu -jak ktoś chce sie myć w 15l wody (jak zaleca TB) to tylko termy polecam - stanowczo!
i nieprawda- solary nadają się do tzw indywidualnego budownictwa,
mam i użytkuję takowe- i z 110kWh/m2 (bez solarów) zszedłem do 70kWh/m2 dla domku.
Wszystko zależy od komfortu -jak ktoś chce sie myć w 15l wody (jak zaleca TB) to tylko termy polecam - stanowczo!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego ja w kółko i to samo? Przecież w życiu bym nie napisał słowa o solarch gdyby zaczęto budować energooszczędnie. Pan popatrzy na forum, tu wciąż wciska się klientom solary i pompy ciepła, a zwalcza wszelkie przejawy oszczędności energii przez izolację i krany elektroniczne. Nie mogę też zrozumieć co Szanowny Pan traci na higienie czy komforcie, gdy nie leci woda w momencie gdy nic pod kranem czy prysznicem niema.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ulricch nie funkcjonuje jak trzeba.
Faktycznie mało. Jeśli kolektory na południe skierowane i kąt nie wiekszy niż 45` to mało. U mnie przy obecnym słońcu z chmurkami mam tak miedzy 65-75`C ale na dwóch zbiornikach-w sumie 515l, a pow. czynna kolektorów 3x2,2m2 (płaskie). Piec co mam wyłączony już od maja, zawsze te min.45`C na mniejszym zbiorniku jest (115l).Wczoraj miałem 78`C na obu zbiornikach 115+400l.solax009 pisze:.Teraz latem kiedy na dworze jest +30 * C , ja ma wode o temp.do 50 * C ......
Re: Ulrich -niezadowolony Klient !!!
Gdzie te zdjęcia ?instalix pisze:Do reklamacji dołączam zdjęcia
Witam, jestem nowa i bardzo niezadowolona z kolektorow firmy "badziew".
Mam je zmienic czy dolozyc dodatkowe, nie wiem co zrobic
Pozdrawiam
Adrianna adrianowska
Jak to wyglada?
sami ocencie, pierwszy post i akurat na te firme, wyglada to jak jakas nagonka albo conajmniej konkurencja a niestety np. TB nieznajac faktow przylaczasz sie do teg. Zal patrzec, jak latwo ocenic kogos po jednym wpisie i to anonimowym - bo zadko kto napisze prawdziwe dane
Nie ludzmy sie, internet to jednak smietnik i nalezy troszke przebierac w informacjach tutaj zawartych.
Zbyt latwo dobierasz Panie TB do wlasnych teorii przypadkowe wpisy, stajesz sie przez to niewiarygodny a powiem wiecej, mozna by podejzewac ze sam wpisujesz te posty
Nie wpsominajac juz o innych uzytkownikach, ktorzy posty maja tylko i wylacznie skierowane pod konkretny adres. Oczywista staje sie ich intencja.
Pzdr.
Mam je zmienic czy dolozyc dodatkowe, nie wiem co zrobic
Pozdrawiam
Adrianna adrianowska
Jak to wyglada?
sami ocencie, pierwszy post i akurat na te firme, wyglada to jak jakas nagonka albo conajmniej konkurencja a niestety np. TB nieznajac faktow przylaczasz sie do teg. Zal patrzec, jak latwo ocenic kogos po jednym wpisie i to anonimowym - bo zadko kto napisze prawdziwe dane
Zbyt latwo dobierasz Panie TB do wlasnych teorii przypadkowe wpisy, stajesz sie przez to niewiarygodny a powiem wiecej, mozna by podejzewac ze sam wpisujesz te posty
Nie wpsominajac juz o innych uzytkownikach, ktorzy posty maja tylko i wylacznie skierowane pod konkretny adres. Oczywista staje sie ich intencja.
Pzdr.