inst.choinkowa-jaki transformator?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

damian sosnowiec
Początkujący
Początkujący

inst.choinkowa-jaki transformator?

Post autor: damian sosnowiec »

Witam,mam mały problem z instalacją elektr.a mianowicie-Mam do założenia jako oświetlenie dekoracyjne lampki z choinki-w częciach- na gzymsach-niestety nie w całości.Stąd moje pytanie,czy wystarczy podpiąć 220 do częśći łańcucha?czy jest potrzebny transformator?jeśli ktoś ma w tych sprawach doświadczenie prosiłbym o pomoc.Czy transformator musi mieć określoną ilość tych żarówek,czy jest niepotrzebny?Z góry dziękuję

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

witam.

"lampki z choinki" to określenie dość mgliste, jakiego typu są to lampki? jak łączone? na jakie napięcie? dopiero po odpowiedzi na te pytania można się zacząć zastanawiać w jaki sposób je podłączyć

damian sosnowiec
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian sosnowiec »

lampki są na 220V i mają płytkę przełączającą na różne programy świecenia.a jak są połączonę nie wie-widziałem tylko kostkę-jest na 220V Jutro sprawdze jakie to połączenie.Przepraszam za nie subordynacje.

tadeusz5612
Początkujący
Początkujący

lampki choinkowe

Post autor: tadeusz5612 »

Witam
Jeżeli lampki choinkowe są na 230v to trzeba policzyć ilość żarówek i 230 podzielić przez tę ilość,wyjdzie nam na ile wolt jest jedna żarówka.Przy podziale należy to uwzględnić np. jeżeli w całym łańcuchu jest 35 żarówek to napięcie pojedynczej wynosi 6.5v .Dzieląc ten łańcuch na pół (18 i 17 ) należy odpowiednio zasilić z transformatora 117 i 110 V,moc dobieramy sumując moce żarówek plus 5-10% zapasu.To taki bardzo prosty sposób lecz czy będzie działał sterownik zmieniający tryb świecenia ? bardzo wątpię.Dotyczy to oczywiście połączenia szeregowego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”