Poziomica czy poziomnica?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
seal
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Poziomica to linia na mapie łącząca punkty leżące na tej samej wysokości nad poziomem morza, zaś
poziomnica to przyrząd wyznaczający poziome położenie płaszczyzn. Waserwaga oznacza to samo lecz jest zapożyczonym słowem z j. niemieckiego, podobnie jak:
-karburator – gaźnik
-dornik – młotek
-mesel - przecinak
- dyferencjał – mechanizm różnicowy
Pozdrawiam
poziomnica to przyrząd wyznaczający poziome położenie płaszczyzn. Waserwaga oznacza to samo lecz jest zapożyczonym słowem z j. niemieckiego, podobnie jak:
-karburator – gaźnik
-dornik – młotek
-mesel - przecinak
Pozdrawiam
wlodsad
wlodsad pisze:Poziomica to linia na mapie łącząca punkty leżące na tej samej wysokości nad poziomem morza, zaś
-karburator – gaźnik
-dornik – młotek
-mesel - przecinak
Pozdrawiam
a mnie się wydaje, że spór nad nazewnictwem trwa i trwać będzie
Pewnie, że najważniejszym jest porozumienie się. Śmieszy mnie jednak radosna twórczość rodzimych handlowców, silenie się na wykwintne nazwy.
Dla przykładu:
żyrandol to teraz zwis ramienny,
kalesony - podspodniki męskie,
miotła - szczotka brzozowa,
szczotka do zamiatania - zamiatacz płaski,
nie wspomnę ile określeń mają zwykłe majtki:))
Dla przykładu:
wlodsad
rzeczywiście, baaaardzo wykwintne - szczególnie podspodniki męskiewlodsad pisze:Pewnie, że najważniejszym jest porozumienie się. Śmieszy mnie jednak radosna twórczość rodzimych handlowców, silenie się na wykwintne nazwy.
Dla przykładu:
Waserwoga-tak mówimy na śląsku
Pozdrawiam Hanys:)
Re: Poziomica czy poziomnica?
Gdyby przypadkiem ktoś tu zajrzał to ja wyjaśniam za Radą Języka Polskiego, które miało zebranie w 2009 roku:
poziomica czy poziomnica? Oczywiście tylko ta pierwsza forma jest poprawna. Wątpliwości co do tego miał autor jednego z listów do Rady. Słowo poziomnica jest przekształceniem fonetycznym poziomicy, spotykanym szczególnie na Mazowszu, gdzie spółgłoska mi przekształca się w mni (miasto - mniasto, Kamil - Kamnil, miałem - mniałem). Można więc je uznać za gwarowy wariant ogólnopolskiej poziomicy - w języku ogólnym niepoprawny.
poziomica czy poziomnica? Oczywiście tylko ta pierwsza forma jest poprawna. Wątpliwości co do tego miał autor jednego z listów do Rady. Słowo poziomnica jest przekształceniem fonetycznym poziomicy, spotykanym szczególnie na Mazowszu, gdzie spółgłoska mi przekształca się w mni (miasto - mniasto, Kamil - Kamnil, miałem - mniałem). Można więc je uznać za gwarowy wariant ogólnopolskiej poziomicy - w języku ogólnym niepoprawny.
- fazerkw
- Zainteresowany

- Kontakt:
Mi się podoba "mądry patyk" 
Witam to chyba wyjaśni wszystko.
poziomica i poziomnica
Szanowni Państwo,
która forma jest częściej używana w odniesieniu do urządzenia sprawdzającego poziom: poziomnica czy poziomica? Czy libella to to samo?
Pozdrawiam
Joanna
Poziomica to linia na mapie, poziomnica to urządzenie zwane także libellą, a środowiskowo was(s)erwagą. Czasem nazwa linii na mapie staje się nazwą urządzenia. Dlatego w słownikach poziomica ma dwa znaczenia, a poziomnica tylko jedno.
Choć słowniki odsyłają poziomnicę do poziomicy, ich frekwencja w Korpusie Języka Polskiego PWN przemawiałaby raczej za odwrotnym rozwiązaniem.
Mirosław Bańko, PWN
poziomica i poziomnica
Szanowni Państwo,
która forma jest częściej używana w odniesieniu do urządzenia sprawdzającego poziom: poziomnica czy poziomica? Czy libella to to samo?
Pozdrawiam
Joanna
Poziomica to linia na mapie, poziomnica to urządzenie zwane także libellą, a środowiskowo was(s)erwagą. Czasem nazwa linii na mapie staje się nazwą urządzenia. Dlatego w słownikach poziomica ma dwa znaczenia, a poziomnica tylko jedno.
Choć słowniki odsyłają poziomnicę do poziomicy, ich frekwencja w Korpusie Języka Polskiego PWN przemawiałaby raczej za odwrotnym rozwiązaniem.
Mirosław Bańko, PWN
Solidne poziomice, czy też łaty murarskie robi Schedpol. To akurat jest polski producent, więc nie jakaś chińszczyzna, której niestety sporo jest w obiegu jeśli chodzi o takie budowlane akcesoria. Ogólnie z samą marką Schedpol to już miałem kontakt jakieś 15 lat temu, także na rynku już jakiś czas działają.