Kocioł gazowy dwufunkcyjny DeDietrich

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

zemscik
Początkujący
Początkujący

Kocioł gazowy dwufunkcyjny DeDietrich

Post autor: zemscik »

Wita. mam pytanie mam kocioł gazowy dwufunkcyjny DeDietrich i mam jeden problem. Często zdarza sie tak że nie ma u mnie światła kupiłem więc agregat i w momencie podłączenia go do agregata wszystko działa ok tzn pomy chodzą piec chodzi ale jest jeno ale nie otwiera zaworu z gazem palnik prubuje zapalić ale nie ma czego bo zawór jest zamknięty a po jakims czasie piec wchodzi w tryb awaryjny. Co jest nie tak ?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Odwróć wtyczkę podczas pracy agregatu,to się upewnisz czy prawdopodobnie agregat nie podaje ci napięcia odwrotnie niż z sieci,czyli fazę daje na zero.
adam

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

agregat

Post autor: Paweł_Małek »

Wiekszosc agregatow pracuje w ukladzie IT - w tym przypadku mamy wzgledem ziemi napiecie 115V, pomiedzy przewodami roboczymi 230V. Wiekszosc kotlow wymaga ukladu sieci TT/TN - przewod N w tych ukladach jest uziemiony.
Jesli kontrukcja agregatu na to pozwala to mozna w jednym miejscu przewod roboczy uziemic - wtedy ten przewod bedzie przewodem N.
Aby otrzymac uklad sieci TN-S nalezy za agregatem uziemic jeden przewod roboczy (dotyczy agregatu jednofazowego), polaczyc ten punkt z obudawa agregatu. Z tego punktu wyprowadzic 2 przewody - N oraz PE. Drugio przewod roboczy z agregatu bedzie przewodem L. Pomiedzy agregatem a odbiorem zaistalowac wylacznik przeciwporazeniowy. (agregat oryginalnie pracuje w ukladzie IT gdzie ochrona jest realizowana przez separacje - w tym ukladzie zaden przewod rorobcy niejest uziemiony). Przystosowanie agregatu do wspolpracy z tym kotlem musi wykonac elektryk, nie wolno dopuscic do podanie napiecia na siec energetyki gdyz stworzy to zagrozenie dla zdrowia i zycia pracownikow energetyki!
Uziemienie o ktorym mowa wyzej powinno byc na terenie posesji - nie wolno wtedy wykorzystywac jako uziomu przewodu PE (PEN) energetyki.
Zanim bedziesz przystosowywal agregat skontaktuj sie z serwisem producenta gdyz niekazdy agregat moze pracowac w ukladzie innym niz IT.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”