POMOCY !!! Czy to normalne zjawisko ?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

ale para nie w kazdej czesci dachu tak swobodnie splynie
skąd ta para? Można wiedzieć?

matt_davis
Aktywny
Aktywny

Post autor: matt_davis »

T. Brzęczkowski pisze:
ale para nie w kazdej czesci dachu tak swobodnie splynie
skąd ta para? Można wiedzieć?
podczas uzytkowania mieszkania przez ludzi i poprzez wszelkiego rodzaju sprzet gospodarstwa domowego wydziela sie woda, ta woda paruje. Przez sciany i dach wydobiwa sie na zewnatrz, w dachu do tego potrzebny jest dobry i skuteczny system odprowadzenia tej pary. Dlatego zaproponowalem folie zeby po tej folii para ktora sie skropli splynela w dol polaci do rynny. A dalej to wiadomo. Bo wentylacja swoja droga, para (woda) nie moze byc na welnie bo wtedy cale ocieplenie do wywalenia bedzie.
słowo wegetarianin pochodzi z jednego z narzeczy indiańskich i oznacza za głupi, by polować

the word vegetarian comes from one of the indian tribes and means to stupid to hunt

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak było do czasu założenia paro izolacji. Dlatedo wełna w górnej zimniejszej części była mokra.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

tak tylko cos z ta woda musi sie dziac, musi byc jakos odprowadzana... z doswiadczenia wiem ze jak wraca woda spowrotem to nie jest dobrze. No ale moze i sie myle ;)
słowo wegetarianin pochodzi z jednego z narzeczy indiańskich i oznacza za głupi, by polować

the word vegetarian comes from one of the indian tribes and means to stupid to hunt

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

matt_davis pisze:tak tylko cos z ta woda musi sie dziac, musi byc jakos odprowadzana... z doswiadczenia wiem ze jak wraca woda spowrotem to nie jest dobrze. No ale moze i sie myle ;)
Ja odprowadzam wodę z lokalu skuteczną wentylacją. Odporowadzanie wilgoci izolacją termiczną jest dla mnie nie do przyjęcia i to nie tylko w dachu ale i w ścianie.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

A izolacja + wentylacja to nie jest najskuteczniejszy sposob? Sama wentylacja i tak musi byc i to nie wazne jaki dach. Bez wentylacji to lepiej nie robic wogole dachu. Izolacja i wentylacja to moim zdaniem najskuteczniejszy sposob na wilgoc.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

O jakiej izolacji mowa. Hydro izolacja( w całej rozciągłości) ma nie dopuścić wilgoci do izolacji termicznej.... i wszystko.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

ale wczesniej napisales ze sama wentylacja polaci da rade, da owszem ale z wieksza wilgocia juz nie da sobie tak dobrze rady. To tak jakby sie nie chcialo ludziom folii zalozyc ;)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak jest wentylacja kalenicowa, a odcieliśmy hydo izolacją od źródla, to wiadomo, że wcześniej czy później wełna wyschnie.

Speede_Gonzales
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Speede_Gonzales »

:) Dziekuję Wam Panowie za odpowiedzi na moje pytanie. Mam izolację od wilgoci mam wentylację w dachu, więc reasumując, wszystko wróci do normy, bo więcej wilgoci się już nie przedostanie a ta co jest wyleci przez otwory wentylacyjne.
Dziekuję bardzo i pozdrawiam.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

jeszcze warto dodac ze teraz duzo wiecej bedzie wilgoci jesli budowa jest nowa, wysychaja kleje, farby, sciany itd. Wiec moze byc tego wiecej :P

Speede_Gonzales
Zainteresowany
Zainteresowany

wiem wiem, ale mam porzadnie zrobiona wentylacje mechaniczna więc liczę na to że wilgoć będzie wyciągana i wyrzucana na zewnątrz przez rekuperatr a nie przez izolację termiczną. :)

matt_davis
Aktywny
Aktywny

w kalenicy i w okapie masz wentylacje prawda? I dachowki wentylacyjne jakies tez?
a tak sie jeszcze zapytam jaka masz dokladnie dachowke?

Speede_Gonzales
Zainteresowany
Zainteresowany

Nie, nie mam dachówek wentylacyjnych, mam wentylacje w okapie i w kalenicy a dachówkę mam betonową Brass-a.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

a polacie mniej wiecej jaka maja powierzchnie, bo moim zdaniem na dachu (patrzac na calosc) warto zamontowac dachowki wentylacyjne zeby usprawnic przewiew powietrza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”