Wybudowałem dom za blisko drogi.

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

piotrimagda
Początkujący
Początkujący

Wybudowałem dom za blisko drogi.

Post autor: piotrimagda »

W wyniku własnego blędu wybudowalem dom nie zgodnie ze wskazaniem planu zagospodarowania. Powinno być 6 m od drogi ( linnia zabudowy ) a jest 5 m.
Droga to slepa uliczka wewnatrz terenu dzialkowego.
Droga ma 9 m szerokości i jest uzbrojona w media
Przesunięcie nie koliduje z żadną inwestycja miasta czy też sąsiadów
Czy moga kazac mi rozebrać dom.
Co mogę zrobić żeby spać spokojnie .
Piotr

Bogna
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Bogna »

Siedzieć cicho i modlić się, aby nadzór tego nie dostrzegł:).
Jeśli linia zabudowy w twojej decyzji o warunkach zabudowy lub planie miejscowym jest wyznaczona na 6 metrów - to już nieciekawie. To juz pewnie będzie kwestia indywidualna jak podejdzie do tego przypadku nadzór, ale jeśli coś jest niezgodne z warunkami - mogą kazać ci rozebrać budynek. Inaczej byłoby, gdybyś po prostu w którąś inną stronę przesunął budynek. O ile te przesunięcia byłyby zgodne z warunkami, to mogliby jedynie kazać ci zrobić projekt powykonawczy (taki jakby zamienny) stanu istniejącego. Ale w przypadku nie zachowania warunków (warunków zabudowy albo warunkow technicznych) autentycznie mają prawo kazać ci rozebrać dom i dodatkowo zapłacić mandat. Ale jak mówię, to juz zależy od człowieka, który będzie zajmował się tą sprawą. Ja bym na twoim miejscu nie wychylała się i nikomu tego nie mówiła.:)
moje kobiece hobby - budowlanka:)

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Broda79 »

Rzeczywiście tylko hobby
Ale wróćmy do tematu. Dom masz już odebrany?? A co z aktualizacją mapy? Geodeta jakiś był albo coś. Ktoś Ci przecież musiał wytyczyć obrys domu przed budową.... Więcej szczegółów proszę.
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.

Bogna
Zainteresowany
Zainteresowany

Broda, czy twoim celem jest negowanie wszystkiego tego, co mówi kobieta? Bo takie odnoszę wrażenie. Co poradzisz człowiekowi, panie mądralo? żeby sam poszedł i zgłosił do nadzoru, że źle postawił budynek?

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

Broda akurat nie neguje tylko wytyka Twoje podejście do wszystkiego na zasadzie - ale fajna zabawa - ciekawe co będzie jeśli ktoś cie posłucha i potem będzie miał z tego tytułu konsekwencje, oby tylko finansowe a nie poważniejsze - oddasz mu ?

Do udzielania wskazówek trzeba mieć podstawy merytoryczne oraz doświadczenie a jak piszesz budowlanka to twoje hobby więc podejrzewam że nie masz ani jednego ani drugiego.

Odnośnie radzenia - piotrimagda to dostali ode mnie na priv wiadomość ale chyba maja to w nosie bo jakoś nie ma odzewu ani nanią ani na posty.

Bogna
Zainteresowany
Zainteresowany

Dziwna interpretacja tego, co piszę. Bo żadnej mój post nie jest w tym stylu. Nie każda porada musi brzmieć tak - tego się nie da, a z tym koniecznie biegnij do urzędu czy nadzoru, chociaż przepisy jasno tego nie nakazują. W żadnym poście nie namawiam do samowoli, jeśli ci o to chodzi, a jedynie podsuwam jakieś inne rozwiązania, które funkcjonują. Więc nie życzę sobie takich komentarzy i oceny mojej wiedzy lub niewiedzy. Forum nie do tego służy.

piotrimagda
Początkujący
Początkujący

Witam wszystkich.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Szczegóły wyglądają następująco.
Budynek jest wybudowany ale jeszcze nie zgłosiłem do odbioru, nie robiłem jeszcze inwentaryzacji powykonawczej.
Błąd powstał w momencie wytyczania fundamentów
W miejscu mojej działki droga jest poszerzona o 3 m to oznacza że ma 12 m. Niestety te 3 m należą do pasa drogowego. To oznacza też że moja działka jest cofnięta od drogi w stosunku do działek z boku. Byłem w geodezji i dowiadywałem się. Nikt nie wie z czego to wynika, geodeta twierdzi że ze starego podziału.
Mam nadzieję że nikt nie przyjdzie na odbiór.
Czy nakazy rozbiórki się zdarzają, jeśli zabudowa nie przeszkadza w żadnej inwestycji miejskiej ?

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Jeżeli ktoś Ci wytyczał fundamenty (a powinien to zrobić geodeta) to bym go chyba zabił w tym momencie. Jest taki sposób na to. Idź do starostwa albo wyślij kogoś na rekonesans. Niech się popyta nieoficjalnie. Zwykle wtedy podają najgorsze możliwe konsekwencje. Potem niech ładnie poprosi o podsunięcie pomysłu, jak wybrnąć z tej całej sytuacji. Jeżeli to jest metr tylko, top pewnie oka nie przymkną ale być może bardzo mocno je zmrużą. Ale z drugiej strony jak jest coś pochrzanione z działkami to bardzo czepiać się nie powinni...

Najgorsze w tej sytuacji jest to, że jak zgodzą się Tobie, to jak ktoś będzie chciał postawić dom te 5 m od drogi to się będą musieli zgodzić. Niestety niektórzy ludzie potrafią być tak upierdliwi żeby postawić na swoim, że są w stanie przemierzyć pół Warszawy. Dlatego urzędy tak niechętnie ida na odstępstwa od normy...

piotrimagda
Początkujący
Początkujący

Przyjmijmy najgorsze.
Zgłaszam do odbioru, przychodzi komisja, ktoś zauważył i stwierdzili że dom jest niezgodnie wybudowany.
Dają mi decyzję negatywną
Co dalej? Idziemy do sądu , czy jak
Jak w rzeczywistości to wygląda.
Czy spotkałeś się z nakazem rozbiórki za taki błąd?

Broda79
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Właśnie w przypadku prywatnych inwestorów nie słyszałem o nakazie rozbiórki. Wiem tylko o niewielkich mant\datach zza odstepstwa od projektu itp.

matt_davis
Aktywny
Aktywny

Post autor: matt_davis »

problem jest dosc dziwny, bo to teraz tak naprawde zalezy od urzednika ktory do Ciebie przyjdzie... no ale zycze jak najmniej klopotliwego rozwiazania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”