Ytong czy Solbet
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Ytong czy Solbet
Jaki materiał polecacie na ściany - Ytong, czy Solbet i jak się przedstawia porównanie ich cen ?
Re: Ytong czy Solbet
Ze względów energooszczędności budynku wybrałbym SOLBETekmir pisze:Jaki materiał polecacie na ściany - Ytong, czy Solbet i jak się przedstawia porównanie ich cen ?
1) wytrzymałość na ściskanie pustaka SOLBET IDEAL gr.42 cm jest 2 MPa przy uzyskaniu współczynnika izolacyjności cieplnej U=0,23 W/(m2*K)
dla porównania najlepszy YTONG PP1,5/350 GT gr.40 cm ma tylko 1,5 MPa przy identycznym U=0,23 W/(m2*K)
Reasumując SOLBET jest mocniejszy od Ytonga a uzyskuje to samo U.
2)SOLBET będzie tańszy od Ytonga
z cennika producenckiego SOLBET 1m2 w/w odmiany 157,82 zł (w materiale).
Niestety Ytong zapomniał wystawić cenę na swój w/w najnowszy wypust.
Pewnie będzie droższy.
U [W/m2K] = 0,27 dla ścian z bloczków SOLBET o klasie gęstości 400 kg/m3
i grubości w milimetrach 360 i podobnie jak pisałem SOLBET podaje 135,27 zł/m2
U [W/m2K] = 0,25 dla ścian z bloczków YTONG o klasie gęstości 350 kg/m3 (PP1,5/350)
i grubości w milimetrach 350 i podobnie jak pisałem Ytong nie podał kosztów
i grubości w milimetrach 360 i podobnie jak pisałem SOLBET podaje 135,27 zł/m2
U [W/m2K] = 0,25 dla ścian z bloczków YTONG o klasie gęstości 350 kg/m3 (PP1,5/350)
i grubości w milimetrach 350 i podobnie jak pisałem Ytong nie podał kosztów
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zawilgocenie ich przekracza dziś 5 % i rośnie. A zużycie energii to minimum 150 (bardziej 200 )kWh/m2 rocznie .... ale jest Szanowny Pan zadowolony... i o to chodzi.
Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy jesteśmy jednakowi, że są ludzie dla których duże zużycie energii nie jest rozkoszą. Poza rachunkami ważne jest też zdrowie i komfort.
Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy jesteśmy jednakowi, że są ludzie dla których duże zużycie energii nie jest rozkoszą. Poza rachunkami ważne jest też zdrowie i komfort.
-
mariofranko
- Zainteresowany

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Materiały niezabezpieczone od środka paro izolacją, zimą chłoną wilgoć z pomieszczenia. Ich wilgotność przekracza 5% co znakomicie obniża opór cieplny. Przy „dociepleniu” z zewnątrz wełną lub styropianem problem się powiększa. Im więcej izolacji tym większy problem z wilgocią.
Dlatego np. ytong wprowadził fabrycznie klejony styropian z folią i tynkiem do przyklejania wewnątrz ściany. Obniża to też temperaturę samej ściany a co za tym idzie i fundamentu i gruntu pod domem.
Dlatego np. ytong wprowadził fabrycznie klejony styropian z folią i tynkiem do przyklejania wewnątrz ściany. Obniża to też temperaturę samej ściany a co za tym idzie i fundamentu i gruntu pod domem.
-
rafał-nowakowski
- Początkujący