Koszt energi z ekogroszu a gazu.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Koszt energi z ekogroszu a gazu.
Powiedzcie mi proszę czy dobrze główkuję...
Z 1t ekogroszku teoretycznie powinno się uzyskać ok 5000kWh Zakładając przyzwoitą jakość ekogroszku i przyzwoitą jakość pieca tzn przyzwoitą jego sprawność.
Czy mogę zatem przyjąć że skoro spalam w sezonie grzewczym ok 3,5t ekogroszku zapotrzebowanie energetyczne mojego domu na CO + CWU to ok 17500 kWh na sezon?
Rozważam przejście z ekogroszku na gaz.
Przy cenie gazu na poziomie 12gr za kWh powinienem się podziwiać kosztów wynikających z rachunku:
17500 kWh *12gr = 2100 zł ?
To mniej niż teraz kosztuje mnie groszek. - Kupuję najlepszy jaki dotychczas spotkałem tj Bartex Gold za niespełna 1000zł t.
Zawsze towarzyszyło mi przekonanie że ogrzewanie gazem jest nieco droższe od ekogroszku.
Moja instalacja to niestety jest mieszanka: podłogówka i grzejniki. Aktualnie mam piec Buderus Funke Silver że sterownikiem ecoMax 500 o teoretycznej sprawności ok 80%.
Rozważam podłączenie do sieci gazowej i montaż wysoko wydajnego kondensacyjnego kotła gazowego.
Z 1t ekogroszku teoretycznie powinno się uzyskać ok 5000kWh Zakładając przyzwoitą jakość ekogroszku i przyzwoitą jakość pieca tzn przyzwoitą jego sprawność.
Czy mogę zatem przyjąć że skoro spalam w sezonie grzewczym ok 3,5t ekogroszku zapotrzebowanie energetyczne mojego domu na CO + CWU to ok 17500 kWh na sezon?
Rozważam przejście z ekogroszku na gaz.
Przy cenie gazu na poziomie 12gr za kWh powinienem się podziwiać kosztów wynikających z rachunku:
17500 kWh *12gr = 2100 zł ?
To mniej niż teraz kosztuje mnie groszek. - Kupuję najlepszy jaki dotychczas spotkałem tj Bartex Gold za niespełna 1000zł t.
Zawsze towarzyszyło mi przekonanie że ogrzewanie gazem jest nieco droższe od ekogroszku.
Moja instalacja to niestety jest mieszanka: podłogówka i grzejniki. Aktualnie mam piec Buderus Funke Silver że sterownikiem ecoMax 500 o teoretycznej sprawności ok 80%.
Rozważam podłączenie do sieci gazowej i montaż wysoko wydajnego kondensacyjnego kotła gazowego.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Koszt energi z ekogroszu a gazu.
m3 rosyjskiego gazu ma 7,8kWh i kosztuje koło 2 zł , Sprawność najlepiej wykonanych instalacji jest około 70-80% . Wartość opałowa tony węgla to 8000kWh a sprawność instalacji to maksymalnie 60%
rekuperacja od 1989r
Co do ekogroszku to właśnie takie założenie przyjąłem 8k kWh sprawność max 60 pare procent to w moim przypadku jakieś 17,5k kWh (3,5t) na sezon na CO i CWU. Rzeczywiste zapotrzebowanie może być nieco mniejsze jeśli instalacja, spalanie lub paliwo nie spełnia zadeklarowanych parametrów ale lepiej szacować po realnym zużyciu.Tomasz_Brzeczkowski pisze:m3 rosyjskiego gazu ma 7,8kWh i kosztuje koło 2 zł , Sprawność najlepiej wykonanych instalacji jest około 70-80% . Wartość opałowa tony węgla to 8000kWh a sprawność instalacji to maksymalnie 60%
A co do gazu... 7,8 kWh za 2zł to ok 25gr za kWh co rozjeżdża mi się z informacjami jakie na szybko znalazłem w necie. Np https://www.rachuneo.pl/artykuly/ile-ko ... gaz-ziemny . Z artykułu wynika ze dostawcy rozliczają się za dostarczone KWh a nie m3. Wynika z niego rownież ze 1 kWh kosztuje coś w okolicach 12gr.
Gdzie jest haczyk?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bez oszustwa, nikt by gazu nie kupił.
Ja wyrzuciłem viessmanna i purmo.
Zrobiłem klime i rekuperację, jest dwa razy taniej niż gazem, mimo, że doszedł komfort latem.
A na czym polega oszustwo?
Do podpisania niekorzystnej umowy z Gazpromem rosyjski gaz miał 7.8kWh z m3. Po podpisaniu umowy prawie 11kWh .
Kolejne oszustwo, to podawanie sprawności kotła jako sprawności całej instalacji.
No i na koniec - sprawność kotłów przekroczyła już 100% - niektórzy mają już kotły 110% sprawności.
Zrobiłem klime i rekuperację, jest dwa razy taniej niż gazem, mimo, że doszedł komfort latem.
Do podpisania niekorzystnej umowy z Gazpromem rosyjski gaz miał 7.8kWh z m3. Po podpisaniu umowy prawie 11kWh .
Kolejne oszustwo, to podawanie sprawności kotła jako sprawności całej instalacji.
No i na koniec - sprawność kotłów przekroczyła już 100% - niektórzy mają już kotły 110% sprawności.
rekuperacja od 1989r
Czy mam rozumieć że wszyscy w Polsce płacą za 1kWh otrzymując 0,7kWh i nikt jeszcze tego nie sprawdził? Nie zaskarżył? Troche mi to śmierdzi teorią spiskową... Gdyby to była prawda to chyba należałoby złożyć pozew zbiorowy na grube milardy PLNów...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bez oszustwa, nikt by gazu nie kupił.
Czyli do obliczeń kosztów należy przyjmować sprawność wykorzystania ok 80% energii gazu - przy możliwie najlepszym piecu kondensacyjnym (takim co na papierze ma sprawność ponad 100%) i możliwie optymalnej instalacji?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To może tak... Przy ogrzewaniu gazem ( wtedy jeszcze płaciło się za m3) zużycie było 1200 -1400m3 rocznie - m3 po około 2.10 zł i i nieco ponad 2000 kWh prądu bytowego . Od grudnia 2015 po przejściu na prąd, zużycie na ogrzewanie jest 2000-2500 kWh Średnie roczne zużycie za 5 lat 4800 kWh na wszystko.
rekuperacja od 1989r