Według mnie nie ma sensu komplikować. Im mniej gratów na ścianie tym lepiej.ignac pisze: Trochę posiedziałem nad schematem i takie coś mi wyszło. Czy jest sens to tak komplikować?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Montaż pompy ciepła
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Montaż pompy ciepła
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Witam.
Pompa już kupiona, teraz skupiam się nad rozdzielaczem DZ . Mam małe pytanko, czy do podłączenia PC wystarczy zastosować węże na górnym źródle czy konieczne są też na DZ ? Miałem zrobić tylko na GZ ale widzę, że króćce z PC są amortyzowane razem ze sprężarką i się po prostu ruszają. Jak to wygląda w Waszych pompach.
Pompa już kupiona, teraz skupiam się nad rozdzielaczem DZ . Mam małe pytanko, czy do podłączenia PC wystarczy zastosować węże na górnym źródle czy konieczne są też na DZ ? Miałem zrobić tylko na GZ ale widzę, że króćce z PC są amortyzowane razem ze sprężarką i się po prostu ruszają. Jak to wygląda w Waszych pompach.
Jeszcze jedno pytanie. Czy pompa Leszno 25/40-70
http://allegro.pl/leszno-pompa-obiegowa ... 79706.html
nadawała by się do dolnego źródła, jest znacznie tańsza, temp. pracy od 2 st. C .
http://allegro.pl/leszno-pompa-obiegowa ... 79706.html
nadawała by się do dolnego źródła, jest znacznie tańsza, temp. pracy od 2 st. C .
Ja montowałem pompę cieplną 3 lata temu. Polecam każdemu!
Po zamontowaniu pompy ciepła trzeba jeszcze sprawdzić czy wszystko działa prawidłowo. Polecam wam firmę V-Serwis z Swarzędza pod Poznaniem. Oferują serwis gwarancyjny i pogwarancyjny kotłów i pomp ciepła.
Bardzo dobre gruntowe pompy ciepła ma też Fonko. Zamówiłem u nich takie urządzenie w zeszłym roku i do tej pory sprawdza się doskonale. Dom nagrzewa się szybko, a całość jest ekonomiczna.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co gruntowe??? W 1990 roku czynnik parował w -22 st. Obecne pompy pracują do -60tracks pisze:Bardzo dobre gruntowe pompy ciepła ma też Fonko. Zamówiłem u nich takie urządzenie w zeszłym roku i do tej pory sprawdza się doskonale. Dom nagrzewa się szybko, a całość jest ekonomiczna.
rekuperacja od 1989r
Są nawet takie w których czynnik paruje do -90 stopni, jednak nie zmienia to faktu, że sprawność pozostaje taka sama.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Po co gruntowe??? W 1990 roku czynnik parował w -22 st. Obecne pompy pracują do -60
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,tracks pisze:Bardzo dobre gruntowe pompy ciepła ma też Fonko. Zamówiłem u nich takie urządzenie w zeszłym roku i do tej pory sprawdza się doskonale. Dom nagrzewa się szybko, a całość jest ekonomiczna.
Sprawdzone gruntowe pompy ciepła posiada w swojej ofercie marka Buderus. Cechują się one wysoką jakością wykonania oraz wysoką efektywnością pracy.
W sprawie pomocy w doborze pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus. Wyszukiwarkę instalatorów w zależności ich lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formular ... ktowy.html. Nasi Instalatorzy będą również w stanie pomóc przy wykonaniu dolnego źródła ciepła.
Bardziej szczegółowe informacje o pompach ciepłą Logatherm dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategori ... mpy-ciepla. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
Oferta firmy Dambat obejmuje wysokiej klasy pompy marki IBO, IBO ITALY oraz dodatkowy osprzęt i akcesoria. Ich urządzenia zapewnią bezawaryjną pracę przez naprawdę długi czas. Jestem zadowolona z jakości i ceny.
Polecam rozeznać się u 499.pl. Mają wyjątkowo bogatą ofertę i pomogą wybrać odpowiedni model. Dodatkowo można liczyć na konkurencyjną cenę. Szczerze polecam.
Wysokiej klasy pompy sprzedaje firma Eko system polska. Ich urządzenia zapewnią bezawaryjną pracę przez naprawdę długi czas. Jestem zadowolona z jakości i ceny.
U mnie takiego montażu dokonywała firma Instal Term. Trafiłem do nich z polecenie kilku znajomych, którzy to jednogłośnie odsyłali mnie do nich. Nic dziwnego - od razu konkretne podejście do tematu. Umówiliśmy dogodny termin, przyjechali i po problemie.
U mnie był problem, żeby zrobić pompy ciepła różne firmy odmawiały, twierdząc, że na działce nie ma jak rozmieścić całej instalacji i ostatecznie chciałem się zdecydować na piec gazowy, ale znajomy skontaktował mnie z ekipą z Team Instal i okazało się, że podejmą się wykonania u mnie instalacji z pompami ciepła. Obecnie już wszystko wykonane, przyłącza zrobione, instalacja funkcjonuj bez problemu. Dlatego jak to mówią nie jest tak, że się nie da, tylko to kwestia umiejętności, chęci, wiedzy.
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Myślę że jak jest nowy dom to pompa ciepła napewno będzie lepszym rozwiązaniem. Przyłącz gazu, budowa komina oraz kupno i montaż piece gazowego też się zbiera pewna kwota. I jest się zależnym od ceny gazu.
Przy pompie ciepła wrazie nagłych wzrost ceny lub nawet wcześniej można stosować fotowoltaike a ta technologia rozwija się z roku na rok przez co staje się coraz tańsze i wydajniejsza.
Jak już jest przyłącz gazu zrobiony i komin a ktoś się boi inwestować w pompę ciepła czy fv to spokojnie niech sobie gaz montuje, aktualnie i kocioł na gaz i ceny gazu są tanie. w razie czego zawsze może zmienić na drugie rozwiązanie niewiele tracąc. Ze swojej strony polecam firmę Smart Eko Dom. Zajmuja się montażem pomp ciepła w okolicach Żor oraz Jastrzębiej góry.
Przy pompie ciepła wrazie nagłych wzrost ceny lub nawet wcześniej można stosować fotowoltaike a ta technologia rozwija się z roku na rok przez co staje się coraz tańsze i wydajniejsza.
Jak już jest przyłącz gazu zrobiony i komin a ktoś się boi inwestować w pompę ciepła czy fv to spokojnie niech sobie gaz montuje, aktualnie i kocioł na gaz i ceny gazu są tanie. w razie czego zawsze może zmienić na drugie rozwiązanie niewiele tracąc. Ze swojej strony polecam firmę Smart Eko Dom. Zajmuja się montażem pomp ciepła w okolicach Żor oraz Jastrzębiej góry.