Zestaw do cwu ULRICH SD 300 - warto??
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zestaw do cwu ULRICH SD 300 - warto??
Witam.
jestem ciekaw czy warto w taki zestaw wkładać pieniądze?
Składa się z:
- próżniowy, rurowy panel słoneczny (24 rury długości 1,8 m) Solarglas SG 1800/24 HEAT PIPE
- centrala solarna Solarlux DUAL SD 300 (biwalentny podgrzewacz 300l, grupa pompowa, grupa bezpieczeństwa i regulator solarny zintegrowane w jednym urządzeniu)
- naczynie wzbiorcze, odpowietrznik solarny i inne elementy umożliwiające kompletne zamontowanie zestawu
- elastyczne, nierdzewne rury do solarów z izolacją Inox Solar L 1/2" (dostępne jako opcja)
- komplet elementów do montażu na dachu skośnym
(stelaż montażowy na dach płaskim dostępny jako opcja)
- solarne naczynie wzbiorcze 18 litrów z rurą nierdzewną do instalacji bez izolacji Inox Solar L 1/2"
- odpowietrznik solarny z trójnikiem podłączeniowym
- śrubunek przyłączeniowy do instalacji solarnej
Cena około 7500
Warto?? jak to będzie działać? jak to jest z tymi kolektorami próżniowymi (jedni chwalą inni ganią) ??
jestem ciekaw czy warto w taki zestaw wkładać pieniądze?
Składa się z:
- próżniowy, rurowy panel słoneczny (24 rury długości 1,8 m) Solarglas SG 1800/24 HEAT PIPE
- centrala solarna Solarlux DUAL SD 300 (biwalentny podgrzewacz 300l, grupa pompowa, grupa bezpieczeństwa i regulator solarny zintegrowane w jednym urządzeniu)
- naczynie wzbiorcze, odpowietrznik solarny i inne elementy umożliwiające kompletne zamontowanie zestawu
- elastyczne, nierdzewne rury do solarów z izolacją Inox Solar L 1/2" (dostępne jako opcja)
- komplet elementów do montażu na dachu skośnym
(stelaż montażowy na dach płaskim dostępny jako opcja)
- solarne naczynie wzbiorcze 18 litrów z rurą nierdzewną do instalacji bez izolacji Inox Solar L 1/2"
- odpowietrznik solarny z trójnikiem podłączeniowym
- śrubunek przyłączeniowy do instalacji solarnej
Cena około 7500
Warto?? jak to będzie działać? jak to jest z tymi kolektorami próżniowymi (jedni chwalą inni ganią) ??
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Moim zdaniem nie warto. Jeden taki kolektor ma powierzchnie czynną około 2,3m^2 do tego najwydajniejszy nie jest solarenergy.ch/spf.php?lang=de&fam=1&tab=1 , można porównać z innymi kolektorami płaskimi i próżniowymi.
itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/Berichte.html - inny ośrodek badawczy gdzie są inne kolektory (porównywanie wyników miedzy ośrodkami nie ma sensu - inne warunki testów).
itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/Berichte.html - inny ośrodek badawczy gdzie są inne kolektory (porównywanie wyników miedzy ośrodkami nie ma sensu - inne warunki testów).
Dzieki za linki. popatrzyłem chociaż się na tym nie znam, rzeczywiście uzysk KWh/m2 w tych Ulrich'ach nie jest zbyt wysoki, o wiele lepiej wyglądają np. Hewalex'y.
Jakie kolektory w takim razie warto zamontować?? chciałbym nimi podgrzewać cwu w ilości ok 300l - ale przez cały rok. rozumiem, że w zimie czy też w dni pochmurne trzeba będzie dogrzewać - OK, zgoda. Ale jaki zestaw pozwoli mi na otrzymanie wody ciepłej o temp. 50 st w zbiorniku??
nie wchodzi w grę samodzielny montaż bo się na tym nie znam. mam instalatora który mi to zamontuje, ale nie chcę polegać tylko na jego zdaniu bo on - wiadomo - sprzedaje to co ma w magazynie.
Pomocy!
Jakie kolektory w takim razie warto zamontować?? chciałbym nimi podgrzewać cwu w ilości ok 300l - ale przez cały rok. rozumiem, że w zimie czy też w dni pochmurne trzeba będzie dogrzewać - OK, zgoda. Ale jaki zestaw pozwoli mi na otrzymanie wody ciepłej o temp. 50 st w zbiorniku??
nie wchodzi w grę samodzielny montaż bo się na tym nie znam. mam instalatora który mi to zamontuje, ale nie chcę polegać tylko na jego zdaniu bo on - wiadomo - sprzedaje to co ma w magazynie.
Pomocy!
Wg tego źródła porównanie paradigmy easysun i hewalexa 2000 SP i w wersji TP wyglądają nastepująco:RAPczyn pisze:solarenergy.ch/spf.php?lang=de&fam=1&tab=1 , można porównać z innymi kolektorami płaskimi i próżniowymi.
Paradigma Hew2000SP Hew2000TP
Brauchwarmwasser 417; 483; 520 kWh/m²
Wasservorwärmung 622; 730; 755 kWh/m²
Heizungsunterstützung 265; 307; 354 kWh/m²
Nie wiem jak to interpretować, pomożesz RAPczyn ??
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Z interpretacją chyba nie ma problemu. Płaskich kolektorów w Polsce Paradigma nie sprzedaje już ładnych parę lat, w Niemczech też. Te które były sprzedawane u nas to -> itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/PDF-Pruefberichte/96col64.pdf 495kWh/m^2 przy 5m^2.miki_110 pisze:Wg tego źródła porównanie paradigmy easysun i hewalexa 2000 SP i w wersji TP wyglądają nastepująco:
Paradigma Hew2000SP Hew2000TP
Brauchwarmwasser 417; 483; 520 kWh/m²
Wasservorwärmung 622; 730; 755 kWh/m²
Heizungsunterstützung 265; 307; 354 kWh/m²
Nie wiem jak to interpretować, pomożesz RAPczyn ??
Kolektory, które ja mam na myśli to rodzina CPC Star azzurro itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/PDF-Pruefberichte/01col235.pdf jest to trzeci największy wyniki w ITW 623kWh/m^2 przy 5m^2;
Drugi Solahart "S" z 631kWh/m^2 przy 5m^2 - nie do kupienia, obecnie firma sprzedaje tylko płaskie - przypuszczam, że z chińskich fabryk. solahart.com/ ;
Najwyższy Elco-Klöckner GmbH Astron 20 S 647kWh/m^2 przy 5m^2 - przejście miedzi przez szkło powoduje utratę próżni, kwestia czasu i dotyczy to wszystkich producentów kolektorów próżniowych z przejściem metalu przez szkło - nie wiem czy ta firma przetrwała na rynku do dziś.
Ale te kolektory Paradigmy to kolektory próżniowe, prawda?? jak wygląda ich cena??
Ja tam przy hewalex'ach nie obstaję, ale cenowo są dość przystępne (9300 brutto za 3 panele płaskie o powierzchni czynnej 3 x 1,83 m2 i zbiornikiem na 300l ).
Po prostu przygotowuję się do zakupu i nie wiem co wybrać. o moich wymaganiach napisałem kilka postów wyżej
RAPczyn nie wiesz jaka jest cena zestawu Paradigmy??
Ja tam przy hewalex'ach nie obstaję, ale cenowo są dość przystępne (9300 brutto za 3 panele płaskie o powierzchni czynnej 3 x 1,83 m2 i zbiornikiem na 300l ).
Po prostu przygotowuję się do zakupu i nie wiem co wybrać. o moich wymaganiach napisałem kilka postów wyżej
RAPczyn nie wiesz jaka jest cena zestawu Paradigmy??
no właśnie. I tutaj dochodzimy do sedna sprawy:
czy opłaca się wydać ponad 50% więcej na zestaw solarny??
przeliczając te ceny po kursaie 3,46 (kurs z dzisiaj) to cena jest oszałamiająca.
Tak jak powiedziałem: jestem inwestorem, nie faworyzuję żadnej firmy, dla mnie wyznacznikiem jest rachunek ekonomiczny.
Sam nie wiem jaką decyzję podjąć.
czy opłaca się wydać ponad 50% więcej na zestaw solarny??
przeliczając te ceny po kursaie 3,46 (kurs z dzisiaj) to cena jest oszałamiająca.
Tak jak powiedziałem: jestem inwestorem, nie faworyzuję żadnej firmy, dla mnie wyznacznikiem jest rachunek ekonomiczny.
Sam nie wiem jaką decyzję podjąć.
Ja Ci polecam kolektory płaskie hewalexa bo sa sprawdzone od lat. Jestem użytkownikiem od czerwca i jestem bardzo zadowlony. w słoneczne dni udało mi sie uzyskać 70 stopni, oczywiście codziennie użytkując wodę. Radzę oczywiscie zainwestować naprawdę w dobre docieplenie zasobnika i rur. pozdrawiam