Poziomica czy poziomnica?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Bob Budowniczy
Poziomica czy poziomnica?
jak sie mówi tak czy tak ? w sklepie sprzedawca mnie wyśmiał nie chce popełnić jeszcze raz tego błędu proszę o pomoc 
Poziom czy poziomń? Poziomujesz czy poziomniujesz? Narzędzie do wyznaczania poziomu czy poziomniu? Montujesz poziomo czy poziomnio?
W starych książkach wszędzie piszą poziomnica, ale pewnie dlatego, że ktoś kiedyś wymyślił taką nazwę, żeby odróżniać fachowca od laika i wyśmiewać tego drugiego za "przekręcanie" fachowych pojęć. Obecnie w wielu publikacjach spotyka się poziomica, co jest językowo poprawne. Ale może jest jeszcze jakaś PN, która stanowi inaczej? Jednak od dyskusji na temat terminów są mądre głowy na uczelniach, które na tym nie jedną habilitację zrobiły i... użytkownicy forów internetowych, jak nie mają nic istotnego do powiedzenia. A jeśli sprzedawca w sklepie nie wie co to jest poziomica, to jest to powód, żeby go wyśmiać.
W starych książkach wszędzie piszą poziomnica, ale pewnie dlatego, że ktoś kiedyś wymyślił taką nazwę, żeby odróżniać fachowca od laika i wyśmiewać tego drugiego za "przekręcanie" fachowych pojęć. Obecnie w wielu publikacjach spotyka się poziomica, co jest językowo poprawne. Ale może jest jeszcze jakaś PN, która stanowi inaczej? Jednak od dyskusji na temat terminów są mądre głowy na uczelniach, które na tym nie jedną habilitację zrobiły i... użytkownicy forów internetowych, jak nie mają nic istotnego do powiedzenia. A jeśli sprzedawca w sklepie nie wie co to jest poziomica, to jest to powód, żeby go wyśmiać.
-
rzeszow3210
- Początkujący

Jak Cię sprzedawca wyśmiał to albo się na niego poskarż do kierownika albo więcej zakupów tam nie rób. Ostatnio miałem podobną sytację z lodóką. Walnąłem gafę i sprzedawca się ze mnie nabijał. Sklepo super ceny super ale do [bluzg] nie pójdę choćby mi za darmo dawał...
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.
Też handluję narzędziami - klienci mówią na poziomice:
poziomica
poziomnica
wasserwaga
waga
libelka
i to sprzedawca ma się domyślić, o co chodzi, a nie czepiać się klienta.
Narzędzia są trudnym rynkiem pod tym względem - właściwie każde narzędzie ma kilka nazw, regionalnych i zagranicznych naleciałości. Nie ma standardowych nazw, jak w AGD.
poziomica
poziomnica
wasserwaga
waga
libelka
i to sprzedawca ma się domyślić, o co chodzi, a nie czepiać się klienta.
Narzędzia są trudnym rynkiem pod tym względem - właściwie każde narzędzie ma kilka nazw, regionalnych i zagranicznych naleciałości. Nie ma standardowych nazw, jak w AGD.
-
stryjek
-
antek boryna
- Zainteresowany