Pomóżcie wybrać kocioł gazowy

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Pomóżcie wybrać kocioł gazowy

Post autor: anulkatomus »

:D W domu z lat 80/90 (żeliwne grzejniki i 3/4 rury) przechodzę na piec CO gazowy. Częściowo docieplam budynek i wymieniam okna i chcę zamontować piec z zamkniętą komorą spalania (tylko taki się nadaje), ale nie mam pojęcia który wybrać?
Znalazłem np
Viessemann VITOPEND 100 Turbo
Buderus LOGAMAX UO22 Turbo
Vaillant Turbo TEC VU PLUS 202-5
Vaillant Turbo TEC VUW pro 242-3

Czy seria Ariston.
One wszystkie ponoć mają ponad 90% sprawności, który byłby najlepszy, jaki do tego dobrać programator (i czy to coś daje) Czy to problem że mam obieg otwarty czy lepiej go zamknąć.
Dziękuję wszystkim rzyczliwym.
Pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Do takiego układu najbardziej pasował by kocioł kondensacyjny.Tyle,że droży o 2-3 tys.
Czy stary kocioł był w piwnicy?Jak wysokośc jest od kotła do zbiornika wyrownawczego?Jeśli ponad 8-10m,to każdy kocioł raczej pójdzie.Coraz więcej firm nie montuje teraz w kotłach czujnika ciśnienia tylko cz. obecności wody.Wtedy kocioł może pracowac w układzie otwartym.
Polecam kondensat Vaillant albo Immergas.Z tym,że Vaillant potrzebuje ukł. zamkniętego.
A jaki tam w ogole jest metraż do ogrzania?
adam

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

:D Dzięki za odzew.
Otóż kocioł stary rzeczywiście był w piwnicy, ale przenoszę go wyżej bo muszę wyeliminować straty ciepła wynikające z dogrzania nie mojego mieszkania. Nowe miejsce ma do zbiornika wyrównawczego (idąc po rurach ogrzewania) spokojnie ponad 10m (w lini prostej to 5m). Natomiast jegomość co sprzedaje piece powiedział, że kondensat jest bezcelowy ze względu na stare ogrzewanie, w szczególności grzejniki żeliwne, bo ponoć kondensat pracuje jako niskotemperaturowy a do tego muszą być specjalne grzejniki panelowe rzeby uzyskać jego oszczędności - natomiast na starym ogrzewaniu znikną mi te oszczędności więc wydatek kilku tys. zł nie ma ekonomicznego uzasadnienia.
Dodam że ja wogóle się na tym nie znam, dotego jestem jeszcze młody i boje się że ktoś mi wciśnie "dziadostwo" a potem będę się z tym "bujać".
Bardzo zależy mi na optymalnym rozwiązaniu w mojej szczególnej sytuacji (opisana w innym poście ale bez odpowiedzi).
Pozdrawiam

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Dodam, że jak będzie potrzeba zamknąć obieg to nie problem tyle tylko,że dojdzie trochę pracy i oczywiście kosztów. ale jak warto to OK. Czy te piece mają już wbudowane pompy do wymuszania obiegu - bo chyba tak

74
Aktywny
Aktywny

Post autor: 74 »

każdy z wymienionych kotłów jest dobry i każdy ma wbudowaną pompę ,
decydująca przy wyborze może być dostępność serwisu no i cena zakupu

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Ceny są bardzo zbliżone (choć Ariston wydaje się najtańszy w zakupie), z serwisem to już nie wiem, ja pochodzę z Częstochowy także blisko śląska a tam serwisów chyba sporo. Przeglądałem trochę róznych opinii na różnych forach i na razie skłaniam się do Vaillant (tylko nie wiem który) i czy rzeczywiście nie warto inwestować w kondensacyjny piec? Czy ktoś ma porównanie na podobnych parametrach starego ogrzewania kiedy zamienił zwykły piec o sprawności pow. 90% na kondensat ok 107% - zauważył oszczędności - czy to tylko chwyt marketingowy (każdy lubi nowości)?

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

a propo metrarza to ok 200m2 na dwóch kondygnacjach i jakieś 13 okien (ale połowę wymieniam i tam gdzie to zrobię docieplam)

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

5m,czyli 0,5bar, to dla większości kotłów to za mało,by wystartowały.Immergasowi to nie przeszkadza.Polecam model [url]allegro.pl/item397738532_immergas_kociol_kondensacyjny_victrix_24_kw_2f.html[/url]
Stare instalacje z żeberkami żeliwnymi były zwykle przewymiarowane więc z tego tytułu często są już gotowe do współpracy z kotłem kondensacyjnym.Jeśli masz 1 żeberko na m2 pomieszczenia to spoko wystarczy.Coś ten sprzedawca cię czaruje co do tych niby specjalnych grzejników,choc w pewnych sytuacjach może miec rację.Pewnie chce ci sprzedac swoje grzejniki.
Duża ilośc wody w starej instalacji ie jest żadnym problemem.
95% kotłów gazowych ma wbudowaną pompę obiegową.
Nic nie piszesz o przygotowaniu ciepłej wody.
Wysoka sprawnośc kondensatów to nie ''chłyt mantertindoły''.To się przekłada na rzeczywiste oszczędności.
adam

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

OK.
Rzeczywiście żeberek jest tu sporo zaraz dokładnie to zlicze, wodę ciepłą muszę mieć też z tego pieca albo jako dwufunkcyjny, albo z zasobnikiem bo chcę odłączyć stary Junkers i w jego miejsce doprowadzić ciepłą wodę

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Dokładnie 106 żeberek (nie weim tylko jak je liczyć, więc przyjałem że przedni i tylny wypust to jedno żeberko)+ jeden płaski grzejnik stalowy + jeden płaski podwójny i w dwóch pomieszczeniach brak grzejników są tylko rury na wierzchu które je zastepują.

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Witam.
Narazie wszystko wskazuje na VAILAANT VUW Turbo Tec Pro 242-3 cena poniżej 3tys. + regulator pogodawy bo ponoć duzo daje jeżeli chodzi o oszczędności.

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

Jest jeszcze model 242-5 droższy o tysiąc zł, jaka między nimi jest róznica, czy warto zakupić ten droższy?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Ten droższy ma rozbudowaną elektronikę,funkcję ciepłego startu c.w.u. i zdaje się dodatkowe wyjście na zasobnik.
A co do pogodówki,to wg. mnie jest to mocno przereklamowany bajer,który,owszem,jakieś niewielkie oszczędności może przynieśc ale nie musi.
Pewnie mi się za to zaraz oberwie :wink:
adam

anulkatomus
Początkujący
Początkujący

:D Witam ponownie.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za uwage i pomoc - mam jeszcze jedno pytanie "monter" proponuje mi zakup pieca poniżej bo ma tam jakiś dobry upust co o nim myslicie?
Kocioł Ariston CLAS 24 FF + Zestaw P/S

Yarek-Y2
Początkujący
Początkujący

Post autor: Yarek-Y2 »

Witam podłącze sie pod post ponieważ jestem bliski zakupu kotła VAILAANT VUW Turbo Tec Pro 242-3 jednak chciałbym zasiegnąć szerszej opinii na ten temat. Czy ktoś mógłby mi również napisac jak wypada przy tym kotle Viessman vitopend 100.

Pozdrawiam
Jarek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”