murlata - drewniana czy betonowa?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
murlata - drewniana czy betonowa?
czesc,
ciesle i zbrojaze radza mi zeby zamiast murlaty drewnianej ja wylac. czy to dobey pomysl? prosze o opinie.
PS. Czy mozna zrobic murlate betonowa 25x25 zamiast 15x15?
dziekuje i pozdrawiam
sara
ciesle i zbrojaze radza mi zeby zamiast murlaty drewnianej ja wylac. czy to dobey pomysl? prosze o opinie.
dziekuje i pozdrawiam
sara
Re: murlata - drewniana czy betonowa?
czy nie doszło tu aby do pomylenia murłaty z wieńcem żelbetowym?sara pisze:czesc,
dziekuje i pozdrawiam
sara
Mnie tez to dziwi, chociaż chyba gdzieś coś takiego widziałem. Kotwy do murłat były normalnie mocowane w wieńcu i przechodziły przez tą dziwną murłatę. Dla mnie robienie takiego czegoś jest bez sensu ze względu na możliwe błędy wykonania, a poza tym jak jest rozwiązane zbrojenie takiego ustrojstwa?
Podsumowując dla mnie bez sensu.
Pozdrawiam.
Podsumowując dla mnie bez sensu.
Pozdrawiam.
To po co taka żelbetowa murłata. Od razu do wieńca mocować krokwie.
Co prawda nigdy nie widziałem takiego patentu i również uważam, że to nie zdrowy pomysł. Murłata drewniana (lub taka jaka jest w projekcie).
Pozdrawiam
Co prawda nigdy nie widziałem takiego patentu i również uważam, że to nie zdrowy pomysł. Murłata drewniana (lub taka jaka jest w projekcie).
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Murłata wylewana nie ma sensu, ale mocowanie bezpośrednio do wieńca bez pośrednictwa murłaty jest możliwe i jest stosowane. Warunkiem jest zastosowanie dobrego systemu mocowania, który niestety jest droższy od zwykłej drewnianej murłaty mocowanej na kotwy.
Pamiętam, że w jakimś katalogu widziałem rozwiązanie polegające na zatopieniu w wieńcu szyny montażowej (był to albo IBF albo Jordahl-Pfeifer). W szynę wsuwało się śruby z łbem młotkowym, a następnie za pomocą stoliczka mocowało krokiew. Wydawało mi się to drogie i dość skomplikowane.
Pamiętam, że w jakimś katalogu widziałem rozwiązanie polegające na zatopieniu w wieńcu szyny montażowej (był to albo IBF albo Jordahl-Pfeifer). W szynę wsuwało się śruby z łbem młotkowym, a następnie za pomocą stoliczka mocowało krokiew. Wydawało mi się to drogie i dość skomplikowane.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Tomasz1980
- Zainteresowany

Można zastosować łączniki ciesielskie, przeznaczone do mocowania krokwi do wieńca żelbetowego lub wykonać samodzielnie buty stalowe z blachy o gr. min. 10 mm i łączyć wieńca żelbetowego za pomocą kotew np. Hilti.
Jeśli Twój mądry kierownik budowy nadleje murłatę z betonu na wieńcu (odpowiednio połączone ze sobą) to dojdzie do skręcenia murłaty betonowej, a jeżeli więźba dachowa jest rozporowa, to już będzie tragedia.
Wylewanie murłaty jest bez sensu (dodatkowe przerwy technologiczne, czas pracy robotników). Najlepiej zastosować drewnianą kotwioną w wieńcu żelbetowym, chyba ze ktoś zapomniał osadzić przed betonowaniem wieńca kotew i teraz kombinuje jak rozwiązać problem....Przyślij foto.
Jeśli Twój mądry kierownik budowy nadleje murłatę z betonu na wieńcu (odpowiednio połączone ze sobą) to dojdzie do skręcenia murłaty betonowej, a jeżeli więźba dachowa jest rozporowa, to już będzie tragedia.
Wylewanie murłaty jest bez sensu (dodatkowe przerwy technologiczne, czas pracy robotników). Najlepiej zastosować drewnianą kotwioną w wieńcu żelbetowym, chyba ze ktoś zapomniał osadzić przed betonowaniem wieńca kotew i teraz kombinuje jak rozwiązać problem....Przyślij foto.
W teorii do wykonania możliwe jest wszystko, w praktyce różnie. Ale taki pomysł jak dla mnie jest pomylony. Poza tym co z izolacją przeciwwilgociową między krokiwą a murłatą (bo właśnie w tym miejscu spotyka się drewno z betonem)? Tradycyjną murłatę odizolować nie problem, a tutaj...
a gdyby krokwie zamiast zaciosów opierały by się na drewnianych klinach o odpowiednim kącie nachylenia? kliny oparte na murłacie odizolowane papą...czytałem niedawno jakiś patent na drewniane kliny zamiast zaciosów
wow... co ja tu czytam? betonowa murłata? czy ktos tu oszalal? skad narodził sie ten pomysł i niby dlaczego to mialoby byc lepsze od zwyklej murłaty?? na moje to wielki bezsens...
Tam siegaj gdzie wzrok nie siega...
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tą betonową murłatą jest po prostu wieniec, do którego można mocować krokwie i jest to normalna rozwiązanie choć niezmiernie rzadko stosowane.
Powszechnie stosowane jest natomiast mocowanie prefabrykowanych wiązarów dachowych bezpośrednio do wieńca. Oczywiście w obu przypadkach konieczne jest odizolowanie drewna od betonu. Pozdrawiam.
Powszechnie stosowane jest natomiast mocowanie prefabrykowanych wiązarów dachowych bezpośrednio do wieńca. Oczywiście w obu przypadkach konieczne jest odizolowanie drewna od betonu. Pozdrawiam.
Tak,spotyka się drewniane konstrukcje dachowe mocowane bezpośrednio do marek zatopionych w wieńcu. Kilka razy przerabiałem ten temat.