Wytrzymałość Ceownika
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wytrzymałość Ceownika
Chciałbym prosić o opinie, czy ceownik zwykły o szerokości 80 mm wytrzyma ciężar 500 kg przyczepiony do jego środka przy całkowitej jego długości 3 metrów?
Chcę go zastosować do wyciągania silników z aut.
Dziękuje za opinie
Chcę go zastosować do wyciągania silników z aut.
Dziękuje za opinie
oczywiście że chce go zamontować w pionie, i tak zgadza się wysokość 80 mm, i płaszczyzną wysokości do pionu. Ceownik podparty na jego bokach i główny ciężar na centrum.
Przecież to jest kawał żelastwa i nie chodzi o to że nie mógłbym kupić IPE, chodzi o to że mam problem z miejscem u siebie w garażu i celuje w to 80 mm. 500 kg nie wytrzyma... po prostu aż mi się nie chce wierzyć
Przecież to jest kawał żelastwa i nie chodzi o to że nie mógłbym kupić IPE, chodzi o to że mam problem z miejscem u siebie w garażu i celuje w to 80 mm. 500 kg nie wytrzyma... po prostu aż mi się nie chce wierzyć
Taki ciężar (5kN) w belce swobodnie podpartej wywoła moment zginający 5kN*3m/4=3,75kNm
Nośność ceownika C80 (ST3S) w przybliżeniu wynosi 215MPa*26,5cm^3=5,7kNm
To tak w dużym uproszczeniu, ale mi wychodzi, że wytrzyma.
Nośność ceownika C80 (ST3S) w przybliżeniu wynosi 215MPa*26,5cm^3=5,7kNm
To tak w dużym uproszczeniu, ale mi wychodzi, że wytrzyma.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Obliczenia fruzina są poprawne i występuje niemal 35% zapas nośności. Czysto teoretycznie wszystko powinno być w porządku. Jeżeli jednak masz zamiar szarpać tym silnikiem, bujać nim, gwałtownie go opuszczać itp. to radzę zastosować dwa ceowniki 80 skręcone śrubami. Na pewno będzie to mocniejsze niż dwuteownik 100.
-
!student!