Wytrzymałość Ceownika

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

bc30se
Początkujący
Początkujący

Wytrzymałość Ceownika

Post autor: bc30se »

Chciałbym prosić o opinie, czy ceownik zwykły o szerokości 80 mm wytrzyma ciężar 500 kg przyczepiony do jego środka przy całkowitej jego długości 3 metrów?

Chcę go zastosować do wyciągania silników z aut.

Dziękuje za opinie

aigma
Początkujący
Początkujący

Post autor: aigma »

Niestety nie. I to niezależnie czy jest wykonany ze stali St3, czy też 18G2. Krótkie obliczenia wskazały, że wytarczający jest dwuteownik IPE100. Może być ze stali St3.
Oczywiście jeżeli 80 mm to wysokość ceownika, a nie szerokość jego półki.

bc30se
Początkujący
Początkujący

hmmm, przecież to tylko 500 kg....

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

Kwestia polega na na tym w jaki sposób chcesz osadzić ten ceownik. Ponieważ ma on różną wytrzymałość w różnych płaszczyznach.
Ale zgadzam się z przedmówcą, lepiej nie ryzykować i wziąć INP 100, nie bawiłbym się w ekonomiczne przekroje.

Pozdrawiam.

bc30se
Początkujący
Początkujący

oczywiście że chce go zamontować w pionie, i tak zgadza się wysokość 80 mm, i płaszczyzną wysokości do pionu. Ceownik podparty na jego bokach i główny ciężar na centrum.

Przecież to jest kawał żelastwa i nie chodzi o to że nie mógłbym kupić IPE, chodzi o to że mam problem z miejscem u siebie w garażu i celuje w to 80 mm. 500 kg nie wytrzyma... po prostu aż mi się nie chce wierzyć

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Taki ciężar (5kN) w belce swobodnie podpartej wywoła moment zginający 5kN*3m/4=3,75kNm
Nośność ceownika C80 (ST3S) w przybliżeniu wynosi 215MPa*26,5cm^3=5,7kNm
To tak w dużym uproszczeniu, ale mi wychodzi, że wytrzyma.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Awatar użytkownika
deggial
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: deggial »

A wziąłeś pod uwagę, iż ceownik nie przenosi obciążenia osiowo tylko mimośrodowo.
Pozdrawiam.

Superbia
Aktywny
Aktywny

Post autor: Superbia »

Obliczenia fruzina są poprawne i występuje niemal 35% zapas nośności. Czysto teoretycznie wszystko powinno być w porządku. Jeżeli jednak masz zamiar szarpać tym silnikiem, bujać nim, gwałtownie go opuszczać itp. to radzę zastosować dwa ceowniki 80 skręcone śrubami. Na pewno będzie to mocniejsze niż dwuteownik 100.

!student!

Post autor: !student! »

Fruzin ma racje, moment zginający takiej belki swobodnie podpartej wynosi 3.75 kNm, natomiast gdyby była ona sztywno utwierdzona np. w ścianie, moment zginający wynosi 1.875 kNm - 65% zapasu nośności.

akte
Początkujący
Początkujący

Post autor: akte »

Skorzystam z wątku.
Balkon w konstrukcji drewnianej. Jakiej grubości i szerokości powinny być zamocowane na nim deski? Balkon szerokość 1,4m deski będą miały podparcie w odległości 1,2m, by nie uginały się pod chodzącymi po nich ludźmi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”