ściany z poroterma
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
shadow1-78
- Początkujący

ściany z poroterma
witam wszystkich na forum i mam pytanie odnośnie ścian grubości 24 cmz poroterma +15 cm steropianu jak to się ma w stosunku do ścian z maxa grubości 29 cm +15 cm steropianu czy o prawda że cieńsza ściana z poroterma jest cieplejsza od grubszej ściany z maxa
-
mariofranko
- Zainteresowany

tu masz odpowiedz
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=7980
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=7980
-
!student!
-
mariofranko
- Zainteresowany

-
mariofranko
- Zainteresowany

-
shadow1-78
- Początkujący

.
dzięki serdeczne już myślałem że na składzie mat bud mnię przerobili
,mam jeszcze pytanko czy w polskich warunkach atmoserycznych taki dom z poroterma + izolacja w praktyce jest ciepłym domem?
-
!student!
-
shadow1-78
- Początkujący

.
no to teraz już jestem w niebie moę iść spokojnie spać dzięki wszystkim za pomocne odpowiedzi DOBRANOCKA 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Współczynniki przenikania ciepła porothermu ocieplonego z zewnątrz styropianem można podawać tylko w teorii opartej na fizyce budowli! zakłada tam się, (1) że ciepło w przegrodzie termicznej idzie prostopadle do niej ( więc pomijalny jest mostek termiczny do gruntu) (2) bardzo niska wilgotność sorbcyjna powoduje, że nie ma ona wpływu na przewodność cieplną izolacji!!! (oczywiście tylko w ścianie bo w dachu już ma!!)
powtórzę
Ogrzanie o jeden stopień 1m3 fundamentu to 700kWh m3 gruntu pod domem 400-500kWh
4% wilgoci w izolacji to 50% oporu cieplnego.
Czyli takie 0.23W/m2xK można śmiało pomnożyć!
powtórzę
Ogrzanie o jeden stopień 1m3 fundamentu to 700kWh m3 gruntu pod domem 400-500kWh
4% wilgoci w izolacji to 50% oporu cieplnego.
Czyli takie 0.23W/m2xK można śmiało pomnożyć!
-
!student!
Współczynnik przenikania ciepła 0.23 W/m2K jest obliczony bez uwzględnienia ŻADNEGO mostku termicznego. Natomiast, liczyłem współczynnik U ściany w moim domu i po uwzględnieniu wszystkich możliwych mostków termicznych (połączenie tarasu ze ścianą, połączenie płyty balkonowej ze ścianą, wieniec stropu, węgarki, podokienniki i nadproża itd.) współczynnik zmienił się o 0.08 W/m2K (jest to ściana z MAXa, a dla Porothermu przypuszczam, że mostki liniowe będą mniejsze), więc co tu mnożyć Panie Tomaszu?! Śmiało można stawiać dom z Porotherma 25 P+W ocieplonego izolacją o grubości 15 cm.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik