Solary - zakładać czy nie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Solary - zakładać czy nie?
Zapraszamy na naszą stronę internetową www.ivendosolar.pl. Oferujemy produkty, instalacje fotowoltaiczne dla domu i firmy.
Firma IVENDO Solar jako producent działający w branży fotowoltaicznej oferuje swoim klientom, zarówno krajowym jak i międzynarodowym, innowacyjne produkty przystosowane do wszystkich systemów montażowych.
IVENDO Solar
Firma IVENDO Solar jako producent działający w branży fotowoltaicznej oferuje swoim klientom, zarówno krajowym jak i międzynarodowym, innowacyjne produkty przystosowane do wszystkich systemów montażowych.
IVENDO Solar
Z pewnością trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw, to chyba oczywiste
Nie tak dawno współpracowałem z biurem Eran przy okazji solarów. Dobrze wspominam. Mają krótkie terminy, sam projektant rzetelny o wszystko mogłem dopytać, poradzić się i tak dalej. I
Jak przy każdej inwestycji. Sam widze tutaj jedynie jeden minus.Cenę. Jednak to i tak zwraca się w ciągu 5-10 lat. Im droższy i porządniejszy solar wybierzemy tym więcej energii każdego roku zaoszczedzimy. Polecam zdecydować się na te lepszej jakości ponieważ będa w stanie ogrzewać nie tylko wodę. ale równeiż zapewnić ogrzewanie całego domu. Co będzie pomogą w zimie (mniej wydamy na gaz, ewentuanlie na węgiel)rozalia pisze:Z pewnością trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw, to chyba oczywiste
Ze swojej strony polecam również tę firmę: http://strefaenergii.com/ - mają dobrą ofertę w tym zakresie.
Jestem zadowolonym użytkownikiem kolektorów. Wychodzi naprawdę duża oszczędność, jednak na wszystko trzeba poczekać, zanim zwróci się to, co zainwestowaliśmy. Zakładała mi firma www.viessmann.poznan.pl. Nie żałuję wyboru.
-
marekzzabek
- Zaawansowany

z tego co mi wiadomo to solar faktycznie ogrzeje cwu, ale żeby cały dom? chyba, że mówimy o fotowoltaice i wytwarzaniu prądu na cele grzewcze?budek11 pisze:Polecam zdecydować się na te lepszej jakości ponieważ będa w stanie ogrzewać nie tylko wodę. ale równeiż zapewnić ogrzewanie całego domu.
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
PV na cele grzewcze jest irracjonalne a kolektorami słonecznymi można zapewnić ponad 50% energii cieplnej w skali roku.marekzzabek pisze:z tego co mi wiadomo to solar faktycznie ogrzeje cwu, ale żeby cały dom? chyba, że mówimy o fotowoltaice i wytwarzaniu prądu na cele grzewcze?budek11 pisze:Polecam zdecydować się na te lepszej jakości ponieważ będa w stanie ogrzewać nie tylko wodę. ale równeiż zapewnić ogrzewanie całego domu.
Uzupełnię tylko dla czego PV do ogrzania irracjonalnie.RAPczyn pisze: PV na cele grzewcze jest irracjonalne a kolektorami słonecznymi można zapewnić ponad 50% energii cieplnej w skali roku.
A to dla tego, że kolektory słoneczne mają sprawność od ok. 80 do 90 % a PV tylko 18%.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
marekzzabek
- Zaawansowany

ponad 50% pod kątem cwu i co? a co zimą, kiedy słońca jest najmniej a trzeba grzać najwięcej. przy FV możemy odebrać zimą nadwyżki z lata.
Myślę, że jeśli chodzi o panele fotowoltaiczne, to całkiem niezłym rozwiązaniem okazać się mogą specjalne zestawy do ogrzewanie wody, które kupić można za pośrednictwem firm takich jak http://solar-tech.pl/. Jest to jakaś inwestycja, ale uzyskanie dotacji chyba nie jest takie trudne. Ma ktoś może przy domu taki system, który przeznaczony jest stricte do ogrzewania wody i mógłby powiedzieć jak się spisuje? 
AniaO - ekspertka jedyna w swoim rodzaju! 
Fotowoltaika i pompa ciepła to strzał w dziesiątkę dla domku jedno lub wielorodzinnego. Popieram inwestowanie, ale z głową, bo trafia się na różnych ludzi. I nie wiem, czy czasem takie polecanki internetowe to dobra sprawa. Ja mogę nie polecić Foton Technika: http://fotontechnik.pl/ - tak dla przykładu, choć muszę przyznać, ze pomp ciepła firma nie ma, ale za to bule ludziom wciska i zdziera z nich kasę.
I kolektory - jaki to ma sens? Szczególnie jeśli płacicie za prąd więcej niż te 160 zł i wyżej. Nie lepiej już zainwestować w panele słoneczne i rachunki za prąd do minimum obniżyć?
I kolektory - jaki to ma sens? Szczególnie jeśli płacicie za prąd więcej niż te 160 zł i wyżej. Nie lepiej już zainwestować w panele słoneczne i rachunki za prąd do minimum obniżyć?
-
marekzzabek
- Zaawansowany

zdecydowanie - też uważam, że jak już inwestować w energię słoneczną to lepiej postawić na fotowoltaikę, która może być bardzo dobrym uzupełnieniem pompy ciepła.
Od kolektorów słonecznych, przez fotowoltaikę, do pomp ciepła - tego nawet w przerwach reklamowych poslatu nie było. A tu jest.marekzzabek pisze:zdecydowanie - też uważam, że jak już inwestować w energię słoneczną to lepiej postawić na fotowoltaikę, która może być bardzo dobrym uzupełnieniem pompy pożarnicze.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie rozumiem ludzi, którzy negują kolektory solarne. Jeśli fotowoltaika potrafi wspierać pompę ciepła, tak samo mogą to czynić kolektory solarne.marekzzabek pisze:zdecydowanie - też uważam, że jak już inwestować w energię słoneczną to lepiej postawić na fotowoltaikę, która może być bardzo dobrym uzupełnieniem pompy ciepła.
Jak ktoś ma mało miejsca na dachu (w Polsce większość nowobudowanych domów posiada dachy kopertowe z wykuszami, kominami i oknami dachowymi), to dwa czy cztery panele PV nie zasilą mu efektywnie pompy ciepła. Natomiast jeden czy dwa kolektory solarne podgrzeją wstępnie wodę, dają wymierne oszczędności na energii zasilającej pompę.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
No dadzą ale w sezonie, i w okresie przejściowym reszta z tego wspomagania to raczej słaba. Więc jak dla mnie wolę 10% mocy z PV w pochmurny dzień niż NIC z kolektora który nie dogrzeje cwu. mam płaskie może rurowe cokolwiek grzeją, nawet w zimę ale raczej wątpię.Piotr Nowik pisze:Natomiast jeden czy dwa kolektory solarne podgrzeją wstępnie wodę, dają wymierne oszczędności na energii zasilającej pompę.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna