Poszukaj na innym forum w tamtym czasie były małe termy/podgrzewacze przepływowe pod każdym kranem i krany bezdotykowe. Zresztą może nie wiesz ale tylko tu jeszcze nie ma bana na każdym innym forum już go wymeldowali - dlaczego odpowiedz sobie sam.KonradG pisze:Fundamentem to że zajmujesz się instalacjami prawie dwie dekady, a co wtedy montowałeś pompy pow-powietrze które grzały wodę i pewnie miały 150% sprawności?
Koszty ogrzewania domu - porównanie różnych rozwiązań
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Koszty ogrzewania domu - porównanie różnych rozwiązań
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma sensu ogrzewanie wodne w ogóle, a przy pompach ciepła w szczególności.Paparoach pisze:Musze doprecyzować , dane mając na myśli kwotę 250 zł pisałem o kwocie za prąd za miesiąc , co daje 1500 zł za zasilanie pompy za rok , mam tez na myśli pompę z wymiennikiem gruntowym, głębinowym . Podana kwota to faktycznie ponoszona kwota w domu gdzie na parterze jest podłogówka , góra praktycznie nieużytkowa bo wyprowadziły się dzieci, chodzi tylko dół, góra okazjonalnie, dużą robotę daje też kominek który jest przynajmniej raz w tygodniu odpalany. Wentylacja na grawitacji.
Natomiast wentylacja mechaniczna z rekuperacją ma tez możlwiosć zastosowania GWC , wtedy tez jest chłód. Poczytam sobie o HVAC jakieś sensowne źródło na ten temat ?
Efektywność energetyczna wyklucza takie systemy. W 1990 minister prof. Krzysztof Żmijewski chciał wykluczyć ogrzewanie wodne z budownictwa, poza wyjątkami ciepła odpadowego: elektrownie i spalarnie śmieci.
GWC stosowano w zeszłym wieku zanim weszły inwertery. Są tańsze od GWC pobierają mniej prądu niż rekuperator na kW mocy chłodniczej .
GWC nie grzeją.
A 1500 zł za 200m2 nie ma problemu ale przy elektrycznym niecentralnym i klimatyzacji.
Poprawnie wykonana instalacja HVAC jest tańsza od opartej na kotle na paliwa stałe i zużywa do 20kWh/m2 w starym budownictwie,
Pompa ciepłą jest tańsza w produkcji od kotła, jest prostsza w instalacji, dlatego uważam, że jak ktoś proponuje instalacje z pompą ciepłą drożej niż kotłownię, jest zwykłym naciągaczem i szkodnikiem.
rekuperacja od 1989r
-
chramciuru
- Aktywny

A ja mam pytanie. Jesteś z zawodu hydraulikiem?, ciepłownikiem?, może murarzem?.
Złożyłeś w swoim życiu, choć jedną instalację wodną? Ociepliłeś chociaż jeden budynek, albo nawet czy miałeś kielnie w ręku??. Wnioski to może przedstawiać osoba która posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną z danej dziedziny, która dokonała jakiegoś porównania.
Złożyłeś w swoim życiu, choć jedną instalację wodną? Ociepliłeś chociaż jeden budynek, albo nawet czy miałeś kielnie w ręku??. Wnioski to może przedstawiać osoba która posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną z danej dziedziny, która dokonała jakiegoś porównania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Instalacje wodne nie spełniają wymogów efektywności energetycznej. Zostały wymyślone, by spalać nadwyżki w wydobyciu węgla.chramciuru pisze:A ja mam pytanie. Jesteś z zawodu hydraulikiem?, ciepłownikiem?, może murarzem?.
Ja się zajmuję efektywnością energetyczną i instalacjami hvac . Tłumaczę dlaczego ogrzewanie musi być bezpośrednie, dlaczego nie należy instalować grzejników pod oknami, czy "konwekcji" w łazienkach.
Warto się uczyć efektywności energetycznej - instalacja hvac zużywająca ponad 30kWh/m2 jest wykonana prze nieuka, czy nawet TUMANA
rekuperacja od 1989r
-
janusz.termo
- Początkujący

Widze ,ze duzo tu Panstwo pisza bajek , nie podpartych dowodami .
Przecietny budynek nowobudowany zuzywa ok 90 kWh /m2/rok.Czyli przy 160 m2 daje nam to zuzycie ok 15 tys kWh . Z tego przy dobrze ocieplonym budynku 40 procen stanowi strata na wentylacje .
I tyle tez energii musimy do budynku doprowadzic , albo z gazu , wegla , czy energi elektr .
Do obliczen musimy przyjac sprawnosc
Kotly grzewcze weglowe V kat 85 procent teoret. w badaniu do atestu , 75 praktyczne użytkownik , bo znam tylko jednego Klienta ktory w stroju kosmonauty gruntownie 1 raz w tygodniu czysci kociol
Kotly kondensacyjne 109 procent ( do wartosci opalowej ) praktycznie 101 przy pomiarze analizatorem spalin
Pompy ciepla 230- 300 procent , bo od COP -u trzeba odliczyc zuzycie energi na pompy , wentylatory i oczywiscie odtajanie przy pompach powietrznych oraz grzanie gdy temp ponizej minus 5 stopni.
Ogrzewanie grzejnikowe 100 procent
Dopiero to pozwala na rzeczywiste wyliczenie kosztow .
Koszty kotlowni powoli sie wyrownuja i z wyjatkiem pompy ciepla z gruntowym wymiennikiem sa obecnie bardzo zblizone .
Osobiscie uzytkuje wlasnoreczne zbudowany uklad z pompa ciepla woda glikol , parownik powietrzny glikolowy i zbiornik lodowy o pojemnosci 8 m3.W okresie temp. ponizej minus 5 wspomagam sie kotlem olejowym . Koszt materialow 10 tys zl bez kotla olejowego.
Od poczatku sezonu zuzylem 4000 kWh i 300 l oleju opalowego dla domu 150 m2 -projekt 2009 rok.
Prosze o podawanie rzeczywistych kosztow ogrzewania Waszych budynków, aby mozna bylo stworzyć jakas baze danych.
Przecietny budynek nowobudowany zuzywa ok 90 kWh /m2/rok.Czyli przy 160 m2 daje nam to zuzycie ok 15 tys kWh . Z tego przy dobrze ocieplonym budynku 40 procen stanowi strata na wentylacje .
I tyle tez energii musimy do budynku doprowadzic , albo z gazu , wegla , czy energi elektr .
Kotly grzewcze weglowe V kat 85 procent teoret. w badaniu do atestu , 75 praktyczne użytkownik , bo znam tylko jednego Klienta ktory w stroju kosmonauty gruntownie 1 raz w tygodniu czysci kociol
Kotly kondensacyjne 109 procent ( do wartosci opalowej ) praktycznie 101 przy pomiarze analizatorem spalin
Pompy ciepla 230- 300 procent , bo od COP -u trzeba odliczyc zuzycie energi na pompy , wentylatory i oczywiscie odtajanie przy pompach powietrznych oraz grzanie gdy temp ponizej minus 5 stopni.
Koszty kotlowni powoli sie wyrownuja i z wyjatkiem pompy ciepla z gruntowym wymiennikiem sa obecnie bardzo zblizone .
Osobiscie uzytkuje wlasnoreczne zbudowany uklad z pompa ciepla woda glikol , parownik powietrzny glikolowy i zbiornik lodowy o pojemnosci 8 m3.W okresie temp. ponizej minus 5 wspomagam sie kotlem olejowym . Koszt materialow 10 tys zl bez kotla olejowego.
Od poczatku sezonu zuzylem 4000 kWh i 300 l oleju opalowego dla domu 150 m2 -projekt 2009 rok.
Prosze o podawanie rzeczywistych kosztow ogrzewania Waszych budynków, aby mozna bylo stworzyć jakas baze danych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli w XXI wieku stary budynek zużywa ponad 20kWh/2 to instalację wykonywał laik !!janusz.termo pisze:Widze ,ze duzo tu Panstwo pisza bajek , nie podpartych dowodami .
Warto się uczyć, by nie pisać takich bzdur :Klasyfikacja energetyczna z początku lat 90-tych, gdy wiceministrem odpowiedzialnym za efektywność energetyczną był prof. Krzysztof Żmijewski
-A+ - dom produkujący więcej energii niż potrzebuje
-A - dom autonomiczny
-B - 1-15 kWh/m2 rocznie- dom izolowany
-C - 16-30 kWh/m2 rocznie - stare budownictwo
-D - > 30kWh/m2 rocznie - źle wykonane instalacje
rekuperacja od 1989r
Szkoda chyba ciągnąć wątek, czy można prosić Pana Tomasza by nie udzielał się w dyskusji?
"Pytając o godzinę dostajemy stek informacji około"
Z zawodu? pisarz, na tym forum.chramciuru pisze:A ja mam pytanie. Jesteś z zawodu hydraulikiem?, ciepłownikiem?, może murarzem?.
Człowiek siedząc na forum tyle czasu - nie ma czasu na nic innego.
Główny bajkopisarz może liczy na Pulitzera,janusz.termo pisze:Widze ,ze duzo tu Panstwo pisza bajek , nie podpartych dowodami .
wszystko oczywiście oparte na szacunkach, które zmienne są jak pogoda.
Nie liczył bym na spełnienie prośby przez kogoś, kto żyje 24/7 na tym forum.KonradG pisze:Szkoda chyba ciągnąć wątek, czy można prosić Pana Tomasza by nie udzielał się w dyskusji?
To tak jak alkoholika albo palacza, prosić uprzejmie żeby przestał.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wszyscy jeszcze zrozumieli, że podstawą instalacji jest efektywność energetyczna.KonradG pisze:Szkoda chyba ciągnąć wątek, czy można prosić Pana Tomasza by nie udzielał się w dyskusji?
Wie Pan ile osób robi instalacje nie mając o tym pojęcia? Jakie pranie mózgów odchodzi na uczelniach, by (w latach 1950-1990 ) spalić nadwyżki węgla, a w latach 1997-2022 gazu.
Jakie są podstawowe błędy projektowo wykonawcze, czyli co jest zaprzeczeniem efektywności energetycznej. Co powoduje większe zużycie niż dom lub mieszkanie potrzebuje.
1- systemy hydrauliczne (ogrzewanie pośrednie, centralne ) nie nadaje się do budownictwa- jest drogie i jest zaprzeczeniem EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ !! Zużywa zawsze znacznie więcej kWh, niż dom potrzebuje. Wyjątek może stanowić wykorzystanie ciepła odpadowego.
2-podstawą instalacji dbającej o komfort termiczno wilgotnociowy od ponad ćwierć wieku jest wentylacja z odzyskiem ciepła – są nawet dziś „inżynierowie” projektujący czy instalujący system grzewczy czy chłodzący bez tego podstawowego elementu.
3- Niedopuszczalna jest:
- instalacja grzejników konwekcyjnych na „zimnych” ścianach , a zwłaszcza pod oknem!! – Taka praktyka, zwiększa zużycie kWh minimum 2x!!! Grzejnik dążąc do wyrównania temperatury, „wyrzuca” kWh, które w ogóle nie grzały pomieszczenia.
-Instalacja grzejników drabinkowych lub konwekcyjnych w łazienkach, gdzie jest wentylacja z dołu do góry.
-instalacja termostatów w górnej części grzejnika.
-instalowanie ogrzewania podłogowego przy izolacji mniejszej niż np. w dachu.
Poprawnie wykonana instalacja HVAC zużywa rocznie do 30kWh/m2 w starych domach z cegły.
rekuperacja od 1989r
-
Grzegorz Sieradz
- Początkujący

Może rozruszamy te posty - Ogrzewanie - Kto ma i jakie ?
jestem za pompą ciepła >?
jakieś informacje? porozmawiamy ?
-
Grzegorz Sieradz
- Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wszyscy jeszcze zrozumieli, że podstawą instalacji jest efektywność energetyczna.KonradG pisze:Szkoda chyba ciągnąć wątek, czy można prosić Pana Tomasza by nie udzielał się w dyskusji?
Wie Pan ile osób robi instalacje nie mając o tym pojęcia? Jakie pranie mózgów odchodzi na uczelniach, by (w latach 1950-1990 ) spalić nadwyżki węgla, a w latach 1997-2022 gazu.
Jakie są podstawowe błędy projektowo wykonawcze, czyli co jest zaprzeczeniem efektywności energetycznej. Co powoduje większe zużycie niż dom lub mieszkanie potrzebuje.
1- systemy hydrauliczne (ogrzewanie pośrednie, centralne ) nie nadaje się do budownictwa- jest drogie i jest zaprzeczeniem EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ !! Zużywa zawsze znacznie więcej kWh, niż dom potrzebuje. Wyjątek może stanowić wykorzystanie ciepła odpadowego. http://www.forumbudowlane.pl/post448430 ... dy#p448430
2-podstawą instalacji dbającej o komfort termiczno wilgotnociowy od ponad ćwierć wieku jest wentylacja z odzyskiem ciepła – są nawet dziś „inżynierowie” projektujący czy instalujący system grzewczy czy chłodzący bez tego podstawowego elementu.
3- Niedopuszczalna jest:
- instalacja grzejników konwekcyjnych na „zimnych” ścianach , a zwłaszcza pod oknem!! – Taka praktyka, zwiększa zużycie kWh minimum 2x!!! Grzejnik dążąc do wyrównania temperatury, „wyrzuca” kWh, które w ogóle nie grzały pomieszczenia.
-Instalacja grzejników drabinkowych lub konwekcyjnych w łazienkach, gdzie jest wentylacja z dołu do góry.
-instalacja termostatów w górnej części grzejnika.
-instalowanie ogrzewania podłogowego przy izolacji mniejszej niż np. w dachu.
Poprawnie wykonana instalacja HVAC zużywa rocznie do 30kWh/m2 w starych domach z cegły.
widzę, że jest Pan " ocykany" w ogrzewaniu - moglibyśmy porozmawiać >? mam kilka tematów ?
jednak nie wiem czy się Pan odezwie ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zdecydowanie pompy ciepła w instalacjach HVAC to najtańsze rozwiązanie i nie tylko chodzi o najniższy koszt inwestycji. Poza tym największy komfort termiczno wilgotnoąciowyGrzegorz Sieradz pisze:Może rozruszamy te posty - Ogrzewanie - Kto ma i jakie ?
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zajmuję się instalacjami HVAC i efektywnością energetyczną od 1989. Zapraszam .widzę, że jest Pan " ocykany" w ogrzewaniu - moglibyśmy porozmawiać >? mam kilka tematów ?
jednak nie wiem czy się Pan odezwie ?
rekuperacja od 1989r
-
chramciuru
- Aktywny

Hhahahah się uśmiałem
chyba zajmujesz się wypisywaniem pier... od 1989. Bo jak można nazwać te twoje barwne posty. Temat dotyczy RÓŻNYCH ROZWIĄZAŃ GRZEWCZYCH. Daj się wypowiedzieć innym. Ja bym prosił moderatora forum o interwencję, ja wiem że to trudne bo Brzęczu to nasza maskotka. Napisał bym jak u mnie wygląda sprawa czym pale jakie koszty, ale zaraz ten gamoń będzie się wpier.... ze swoimi 20kw/m2.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

30kWh kWh/m2 to zużycie na ogrzewanie / chłodzenie i cwu w starych domach, przy poprawnie wykonanej instalacji. A Pan się zna na instalacjach, czy raczej brak wiedzy w tej dziedzinie? Jakby chciał Pan się zapoznać z tematem, zapraszam.chramciuru pisze:Hhahahah się uśmiałemchyba zajmujesz się wypisywaniem pier... od 1989. Bo jak można nazwać te twoje barwne posty. Temat dotyczy RÓŻNYCH ROZWIĄZAŃ GRZEWCZYCH. Daj się wypowiedzieć innym. Ja bym prosił moderatora forum o interwencję, ja wiem że to trudne bo Brzęczu to nasza maskotka. Napisał bym jak u mnie wygląda sprawa czym pale jakie koszty, ale zaraz ten gamoń będzie się wpier.... ze swoimi 20kw/m2.
Wie Pan co to efektywność energetyczna? Warto się uczyć!!
rekuperacja od 1989r