Jak ulewa na dworze to w piwnicy woda? :(

Właściwa hydroizolacja zabezpieczy dom przed przenikaniem wilgoci i wieloma problemami z tym związanymi. Trzeba o niej pamiętać budując dom i modernizując istniejące budynki. Odpowiedzi na pytania dotyczące wykonania hydroizolacji i potrzebnych materiałów, znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

fazi73
Początkujący
Początkujący

Jak ulewa na dworze to w piwnicy woda? :(

Post autor: fazi73 »

WITAM, mam następujący problem otóż wybudowałem dom podpiwniczony, wprowadziłem się w 2006 w lutym i było wszystko ok, tego samego roku w lecie chyba w sierpniu po kilku dniowych opadach pojawiła się woda w piwnicy, przeżyłem szok, i od tamtej pory walczę z wodą, oczywiście woda po około 2 miesiącach wyschła, ale wiosna 2007 znowu dała znać o sobie to samo woda w piwnicy kupiłem pompę wyryłem dziurę i pompuje, ale jak długo, lato przyszło ładnie wyschło i czas teraźniejszy znowu woda w piwnicy pompa chodzi, MAM PYTANIE, CO ROBIĆ? Nie mam wykonanej drenarki w około budynku, bo mój majster budowy twierdził, że dom na górce to woda mnie nie zaleje, a mnie teraz krew zalewa, że go posłuchałem. PROSZĘ O POMOC, ewentualnie nr tel. do kogoś, kto z takimi przypadkami miał do czynienia, i mógłby mi dać jakąś podpowiedź, pozdrawiam i liczę na pomoc....
fazi

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

Na jakim gruncie stoji budynek ?

fazi73
Początkujący
Początkujący

Budynek stoi w 80% na gruncie gliniastym, 2/3 domu jest podpiwniczone , i jest usytuowany na małym wzniesieniu tj, 130cm nad poziomem drogi...
fazi

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Drenaż opaskowy-to jedyne rozwiązanie twojego problemu.Najlepiej żeby specjalista ocenił na miejscu.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Nie do końca drenaż (to jak chusteczki na katar - nie wyleczysz nimi kataru). Którędy napływa woda do piwnicy (obserwacje, podejrzenia)?
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Zgadzam się,ale do okoła prawie sama glina.Prędzej czy póżniej drenaż trzeba bendzie wykonać i chyba częściową wymiane gruntu na bardziej przepuszczalny.Bez konsultacji na miejscu przez specjalistę się nie obendzie :wink:

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

A jakby deszczówke odprowadzić dalej od budynku ? jest taka możliiwość ?

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

A na wiosnę poprosisz śnieg aby topniał z dala od twojego domu.... :roll:

To którędy woda "wchodzi do piwnicy"?

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

To jaki masz pomysł w tej sprawie ? :?

fazi73
Początkujący
Początkujący

Woda jakby przedostawała się od posadzki jest mokro w narożnikach domu najbardziej najwięcej od strony północnej i południowej, a mam jedno pytanko jeszcze czy może to być związane z przerwaniem melioracji pól? Aha i w 2 może 3 miejscach woda wychodzi przy ścianie widać to po zakolach na ścianie utworzonych przez wilgoć ... A co do tej deszczówki i tak odprowadzana jest bezpośrednio do przydrożnego rowu, rów oddalony jest około 20 metrów od domu.
fazi

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Przerwanie melioracji,jeżeli to fakt to masz poważny problem.Jeżeli ta melioracja jest sprawna i została przerwana to może" pompować" wode do twojego domu.Jeżeli to zjawisko nasila się na wiosnę to raczej pewne że coś nie tak z melioracją

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Fazi
Pisząc narożniki masz na myśli naroże ściana-posadzka czy ściana-ściana?
I jak głęboki jest ten dołek z pompą w piwnicy?

fazi73
Początkujący
Początkujący

Mam na myśli ściana-ściana i w niektórych miejscach ściana-posadzka, i dolek jest gł, na 60 cm?
fazi

fazi73
Początkujący
Początkujący

Teraz wiem, że są to wody gruntowe, które występują na wiosnę, ale co dalej dom stoi ja mieszkam i trzeba coś z tym zrobić....
fazi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hydroizolacje”