Gwiazda Brzęczu wciska wszystkim swoje cudo rozwiązania a gazem można tanio i wygodnie.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jaki jest sens ogrzewania gazem??? CZY TYLKO GŁUPOTA???
Ogrzewać klimą czy piecem gazowym z butlą 11kg?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Ogrzewać klimą czy piecem gazowym z butlą 11kg?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Ja że tak się odniosę bezpośrednio do tematu - tak małą butlą jest w ogóle sens ogrzewać dom? my mamy zbiornik LPG i przy domie około 100m2 polecono nam zbiornik na 2700 litrów. W sumie w amerigas mniejszych chyba nie ma (chyba, bo się specjalnie nie dopytywaliśmy). Jak go mamy tak nie wyobrażam sobie kupować co chwilę nowej butli...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

100m2 stary dom sama cegła 16 okien ponad 22 st.C za 1100 zł tej zimyRibertos pisze:Ja że tak się odniosę bezpośrednio do tematu - tak małą butlą jest w ogóle sens ogrzewać dom? my mamy zbiornik LPG i przy domie około 100m2 polecono nam zbiornik na 2700 litrów. W sumie w amerigas mniejszych chyba nie ma (chyba, bo się specjalnie nie dopytywaliśmy). Jak go mamy tak nie wyobrażam sobie kupować co chwilę nowej butli...
https://www.facebook.com/groups/626102850926049/ Tylko brak wiedzy usprawiedliwia instalację gazową!
rekuperacja od 1989r
W tą ustawkę nikt przy zdrowych zmysłach nikt już nie wierzy.Tomasz_Brzeczkowski pisze: 100m2 stary dom sama cegła 16 okien ponad 22 st.C za 1100 zł tej zimy
https://www.facebook.com/groups/626102850926049/ Tylko brak wiedzy usprawiedliwia instalację gazową!
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,
Butla z gazem o pojemności 11 kg pozwoli uzyskać 147,51 KWh energii, więc jeżeli wykorzystamy ją do pracy z kotłem o maksymalnej mocy 14kW, to umożliwi ona pracę przez ok. 10,5 godzin. Takie rozwiązanie będzie wymagało częstej wymiany butli, co w dłuższym okresie może być problematyczne.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Butla z gazem o pojemności 11 kg pozwoli uzyskać 147,51 KWh energii, więc jeżeli wykorzystamy ją do pracy z kotłem o maksymalnej mocy 14kW, to umożliwi ona pracę przez ok. 10,5 godzin. Takie rozwiązanie będzie wymagało częstej wymiany butli, co w dłuższym okresie może być problematyczne.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tyle, że 100m2 klimą ogrzeje za niecały 1000zł. i latem ma komfort za 200 zł
rekuperacja od 1989r
A jeszcze nie dawno było 1400 zł. A przed sezonem jest już tylko nie całe 1000. Pewnie w sezonie grzewczym spadnie do 500 zł. Jak to szybko tanieje prąd.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Tyle, że 100m2 klimą ogrzeje za niecały 1000zł. i latem ma komfort za 200 zł
-
Macieejmazur70
- Początkujący

Moja siostra wprowadziła u siebie w domu taką formę ogrzewania poprzez klimę i z tego co wiem to mają cieplutko jak w ulu i widać do też cenowo - pozytywnie oczywiście. Rozważam w przyszłości zrobienie takiego udogodnienia u siebie i dla tego zapisałem sobie ich namiar http://www.centrowent.pl.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
To dobre porównanie - hałas jak w ulu, z tym się zgodzić można.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda, że Pan się nie zna na instalacjach HVAC. Warto się uczyć
rekuperacja od 1989r