dziura w rurze spustowej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
dziura w rurze spustowej
kopałem pod domem i kilofem zrobiłem dziurę w rurze kanalizacyjnej na wylop na razie okleiłem taśmą i jakoś trzyma
Czy jest jakis sposób żeby tej rury nie wymieniać tylko ją zakleić ? jeśli tak to czym? czy można na przykład uciąć kawałek i może jakąś redukcją dosztukować? jest to rura szara spustowa obwód okolo 37 cm która łączy się z rurą z domu do głównej rury tej ceglastej do szamba
pzdr
Czy jest jakis sposób żeby tej rury nie wymieniać tylko ją zakleić ? jeśli tak to czym? czy można na przykład uciąć kawałek i może jakąś redukcją dosztukować? jest to rura szara spustowa obwód okolo 37 cm która łączy się z rurą z domu do głównej rury tej ceglastej do szamba
pzdr
Jeśli jest to rura z PVC ( co mało prawdopodobne),to kup najkrótszy kawałek takiej rury (koniecznie też z PVC lub PCV-to to samo) wytnij kawałek odpowiedniej długości,rozetnij go wzdłuż,posmaruj klejem do PCV i nałóż na uszkodzone miejsce.Dodatkowo można zacisnąć łatę opaską.
Jednak najprawdopodobniej ta rura jest PP,czyli nie sklejalna.Zrób dokładnie tak samo jak powyżej,z tym,że zamiast kleju posmaruj miejsce łatania silikonem i nałóż na dziurę,zaciskając ze dwoma opaskami.
Jednak najprawdopodobniej ta rura jest PP,czyli nie sklejalna.Zrób dokładnie tak samo jak powyżej,z tym,że zamiast kleju posmaruj miejsce łatania silikonem i nałóż na dziurę,zaciskając ze dwoma opaskami.
adam
Ma się to tak wycinasz uszkodzony odcinek powiedzmy 0,5m,odkopać musisz 70cm,na końce rur w ziemi nabijasz nasuwkę,równo z końcami rur, ucinasz ii wstawiasz taki sam kawałek rury jaki wyciąłeś i nasuwki cofasz na wstawiony kawałek po obu stronach.Nasuwka niema w wewnątrz progu tak jak to ma Złączka i tym się różni że ją nabijasz całą i cofasz,mufą,czy złączką tego niezrobisz. pozdrawiam
DZIĘKI SERDECZNE ta przesuwka to super rzecz bo właśnie można ją przesunąć i potem spokojnie nasunąć bo jak te rury są w ziemi to one są sztywne na maxa. najgorzej miałem żeby ją z powrotem nasunąć strasznie ciężko szło. umordowąłem sie niemiłosiernie.ale w trzy godziny z kopaniem i skończyłem.posmarowalem uszczelke płynem do mycia naczyń ale i tak szło ciężko okazało się że niedaleko mam złączenie więc wyciąłem kawał rury i włożyłem dwie przesuwki starczyło. Mam przynajmniej profesjonalnie naprawione. przesuwka górą.jeszcze raz dzięki.