Kominek z płaszczem + kocioł 2funk z zas. + zbiornik bufor.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

rc
Początkujący
Początkujący

Kominek z płaszczem + kocioł 2funk z zas. + zbiornik bufor.

Post autor: rc »

Witam, proszę o radę. posiadam zestaw jak w temacie. istalator twierdzi, że zbiornik buforowy nie jest mi potrzebny i zainstalowanie go ograniczy instalację kominka tylko dla potrzeb c.o. Ja bym chciał też c.w.u. Instalator radzi abym zamienił zbiornik buforowy na zasobnik z wężownicami.
Firma, która sprzedała mi ten zestaw twierdzi, że bufor jest potrzebny ze względów bezpieczeństwa a c.w.u z kominka jest dość niebezpieczne ze względu na bardzo niestabilne źródło jakim jest kominek.
Proszę o radę w tym temacie.

komtech
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: komtech »

Napewno nie jest to prawdą, że bufor jest potrzebny ze względów bezpieczeństwa :!: Ktoś tu ciemnotę wciska :evil: Jeżeli układ jest prawidłowo dobrany to będzie działał prawidłowo i bezpiecznie bez bufora. Bufor to doskonałe rozwiązanie które pozwala na ogrzewanie domu, nawet po wygaśnięciu kominka (jest to poprostu taki akumulator ciepła).
Co do podłączenia zbiornika buforowego i C.W.U. to jest też możliwe, wystarczy dobrze się zastanowić jak ma wyglądać taka instalacja, a wszystko idzie pogodzić :wink: Ale jeśli chcesz ogrzewać także C.W.U. to lepiej zastosować kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem.
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

rc
Początkujący
Początkujący

Post autor: rc »

dzieki za odpowiedz. A czy nie bedzie lepiej jakby zamienić zbiornik buforowy na zasobnik CWU z wężownicami, dodam tylko ze w zestawie jest kocioł dwu funkcyjny z zasobnikiem 80l.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Wg.mnie to by było najlepsze rozwiązanie.Kominek lepiej nadaje się do podgrzewania c.w.u. nić do c.o.Tylko wtedy po co ten kocioł z zasobnikiem ?
Co to za firma,która sprzedaje takie dziwne zestawy?
adam

beny_hil
Aktywny
Aktywny

Post autor: beny_hil »

nie rozumiem czemu negujecie bufor do c.o. jeśli instalacja c.o jest z termostatami grzejnikowymi to gdzie ma oddawać kominek ciepło a dobrze skonfigurowany z kotłem nie wymaga ingerencji użytkownika tylko pali w kominku kiedy chce co do ciepłej wody to można dorzucić mały bojler 80 z wężownicą a wodę gorącą podłączyć do kotła jako zimną , można obsłużyć bufor oraz bojler 1 pompą z kominka więc koszt dodatkowy to zakup bojlera

maza
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Kominek

Post autor: maza »

Witam
dołożyłbym drugi wymiennik ciepła na instalacje kominka a ciepło z niego przeznaczyłbymn a c.w.u.. Zbiornik pracowałby jako zasobnik ciepłej wody do wykorzystania w kuchni czy łazience.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”