Witam, proszę o radę. posiadam zestaw jak w temacie. istalator twierdzi, że zbiornik buforowy nie jest mi potrzebny i zainstalowanie go ograniczy instalację kominka tylko dla potrzeb c.o. Ja bym chciał też c.w.u. Instalator radzi abym zamienił zbiornik buforowy na zasobnik z wężownicami.
Firma, która sprzedała mi ten zestaw twierdzi, że bufor jest potrzebny ze względów bezpieczeństwa a c.w.u z kominka jest dość niebezpieczne ze względu na bardzo niestabilne źródło jakim jest kominek.
Proszę o radę w tym temacie.
Kominek z płaszczem + kocioł 2funk z zas. + zbiornik bufor.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Napewno nie jest to prawdą, że bufor jest potrzebny ze względów bezpieczeństwa
Ktoś tu ciemnotę wciska
Jeżeli układ jest prawidłowo dobrany to będzie działał prawidłowo i bezpiecznie bez bufora. Bufor to doskonałe rozwiązanie które pozwala na ogrzewanie domu, nawet po wygaśnięciu kominka (jest to poprostu taki akumulator ciepła).
Co do podłączenia zbiornika buforowego i C.W.U. to jest też możliwe, wystarczy dobrze się zastanowić jak ma wyglądać taka instalacja, a wszystko idzie pogodzić
Ale jeśli chcesz ogrzewać także C.W.U. to lepiej zastosować kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem.
Co do podłączenia zbiornika buforowego i C.W.U. to jest też możliwe, wystarczy dobrze się zastanowić jak ma wyglądać taka instalacja, a wszystko idzie pogodzić
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.
nie rozumiem czemu negujecie bufor do c.o. jeśli instalacja c.o jest z termostatami grzejnikowymi to gdzie ma oddawać kominek ciepło a dobrze skonfigurowany z kotłem nie wymaga ingerencji użytkownika tylko pali w kominku kiedy chce co do ciepłej wody to można dorzucić mały bojler 80 z wężownicą a wodę gorącą podłączyć do kotła jako zimną , można obsłużyć bufor oraz bojler 1 pompą z kominka więc koszt dodatkowy to zakup bojlera
Kominek
Witam
dołożyłbym drugi wymiennik ciepła na instalacje kominka a ciepło z niego przeznaczyłbymn a c.w.u.. Zbiornik pracowałby jako zasobnik ciepłej wody do wykorzystania w kuchni czy łazience.
Pozdrawiam
dołożyłbym drugi wymiennik ciepła na instalacje kominka a ciepło z niego przeznaczyłbymn a c.w.u.. Zbiornik pracowałby jako zasobnik ciepłej wody do wykorzystania w kuchni czy łazience.
Pozdrawiam