Czy można tak murować?

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
pooncz18
Początkujący
Początkujący

Czy można tak murować?

Post autor: pooncz18 »

Hej jestem na etapie murowania kominów.

Zastosowalem system Schiedla (tak jak w projekcie).

Wedlug projektu kominy maja byc obmurowane cegla pelną od stropu nad parterem do samej góry.

Ścianki działowe mam eg projeku mam miec z cegly kratowki.

Pytanie jest nastepujące:

Planuje ścianki dzialowe zrobić z pustakow ceramicznych z porothermu 11,5cm(nie zalezy mi na tym by sćiany byly "ciche")

Czy mogę również te 2 kominy obmurować tymi pustakami?

Założenie jest takie ze chce komin obmurowac od stropu do góry poddasza tymi pustakami a nastepnie na komin ktory bedzie na zewnatrz dać klinkier robbena.

Głównie chodzi mi o to czy klinkier ktory bedzie około 2,5m nad domem (tyle bedzie wystawał komin na zewnatrz) moge umieścić na takich pustakach?

I drugie pytanko. Jesli bede obmurowywał komin już z poziomu stropu to musze go jeszcze jakosc wzmacniać , usztywniać jesli komin bedzie wystawał 2,5m na zewnatrz?

Z kierownikiem jeszcze nie rozmawialem na ten temat co on na to.

Bardzo proszę o wskazówki

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Czy można tak murować?

Post autor: Interno »

pooncz18 pisze:
1. Zastosowalem system Schiedla (tak jak w projekcie).
Wedlug projektu kominy maja byc obmurowane cegla pelną od stropu nad parterem do samej góry.
2. Czy mogę również te 2 kominy obmurować tymi pustakami?
3. Głównie chodzi mi o to czy klinkier ktory bedzie około 2,5m nad domem (tyle bedzie wystawał komin na zewnatrz) moge umieścić na takich pustakach?
4.I drugie pytanko. Jesli bede obmurowywał komin już z poziomu stropu to musze go jeszcze jakosc wzmacniać , usztywniać jesli komin bedzie wystawał 2,5m na zewnatrz?
5. Z kierownikiem jeszcze nie rozmawialem na ten temat co on na to.
1. I tak z projektem należy działać. Poczytaj opisy wykonawcze Schielda. Odbierać prace będą kominiarze, a Kierownik Budowy musi potwierdzić zgodność z projektem.
2. Nie.
3. Nie.
4. Są na to ogólnie stosowane metody sposób do decyzji KB.
5. I od tego należy zacząć.

pooncz18
Początkujący
Początkujący

Post autor: pooncz18 »

Dziękuje za odpowiedz

Oczywiscie bede to konsultował z kierownikiem przed pracą.

Może Pan uzasadnić Pańską odpowiedz w pkt 2i 3?

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

pooncz18 pisze: Może Pan uzasadnić Pańską odpowiedz w pkt 2i 3?
Zapłacił Pan za pracę projektanta i teraz należy wykonać zgodnie z projektem.
Nie znam i nie wnikam w konstrukcję budowli: jaki fundament pod komin, czy obudowa komina jest samonośna od dołu do samej góry czy też obudowa odcinkami jest wsparta na stropie, za dużo nie widomych i dlatego taka odpowiedź.
Oczywiście wszystko można jeszcze przeprojektować.
Kierownik Budowy raczej tego Panu nie wykona.

piotr2569
Aktywny
Aktywny

Post autor: piotr2569 »

Interno pisze: 1. I tak z projektem należy działać. Poczytaj opisy wykonawcze Schielda. Odbierać prace będą kominiarze, a Kierownik Budowy musi potwierdzić zgodność z projektem.
zatwierdzonym projektem - jeśli zmian nie było
zatwierdzonym projektem i zmianą nieistotną - jeśli uzyskał wcześniej na to zgodę projektanta.

P.S.
samej konstrukcji komina kominiarz nie odbiera - gdyż nie ma takich uprawnień.
Kominiarz odbiera prawidłowość podłączenia urządzenia, kratki oraz ciąg wentylacyjny/spalinowy/dymowy. Jeśli będzie bardziej dociekliwy wejdzie na dach i sprawdzi poprawność wykonania wylotu oraz odległość od elementów palnych budynku.
Powinien sprawdzić także dostęp na dach do komina.

Ja od siebie dodam iż komin należy licować cegłą klinkierową pełną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”