Hej jestem na etapie murowania kominów.
Zastosowalem system Schiedla (tak jak w projekcie).
Wedlug projektu kominy maja byc obmurowane cegla pelną od stropu nad parterem do samej góry.
Ścianki działowe mam eg projeku mam miec z cegly kratowki.
Pytanie jest nastepujące:
Planuje ścianki dzialowe zrobić z pustakow ceramicznych z porothermu 11,5cm(nie zalezy mi na tym by sćiany byly "ciche")
Czy mogę również te 2 kominy obmurować tymi pustakami?
Założenie jest takie ze chce komin obmurowac od stropu do góry poddasza tymi pustakami a nastepnie na komin ktory bedzie na zewnatrz dać klinkier robbena.
Głównie chodzi mi o to czy klinkier ktory bedzie około 2,5m nad domem (tyle bedzie wystawał komin na zewnatrz) moge umieścić na takich pustakach?
I drugie pytanko. Jesli bede obmurowywał komin już z poziomu stropu to musze go jeszcze jakosc wzmacniać , usztywniać jesli komin bedzie wystawał 2,5m na zewnatrz?
Z kierownikiem jeszcze nie rozmawialem na ten temat co on na to.
Bardzo proszę o wskazówki
Czy można tak murować?
Re: Czy można tak murować?
1. I tak z projektem należy działać. Poczytaj opisy wykonawcze Schielda. Odbierać prace będą kominiarze, a Kierownik Budowy musi potwierdzić zgodność z projektem.pooncz18 pisze:
1. Zastosowalem system Schiedla (tak jak w projekcie).
Wedlug projektu kominy maja byc obmurowane cegla pelną od stropu nad parterem do samej góry.
2. Czy mogę również te 2 kominy obmurować tymi pustakami?
3. Głównie chodzi mi o to czy klinkier ktory bedzie około 2,5m nad domem (tyle bedzie wystawał komin na zewnatrz) moge umieścić na takich pustakach?
4.I drugie pytanko. Jesli bede obmurowywał komin już z poziomu stropu to musze go jeszcze jakosc wzmacniać , usztywniać jesli komin bedzie wystawał 2,5m na zewnatrz?
5. Z kierownikiem jeszcze nie rozmawialem na ten temat co on na to.
2. Nie.
3. Nie.
4. Są na to ogólnie stosowane metody sposób do decyzji KB.
5. I od tego należy zacząć.
Dziękuje za odpowiedz
Oczywiscie bede to konsultował z kierownikiem przed pracą.
Może Pan uzasadnić Pańską odpowiedz w pkt 2i 3?
Oczywiscie bede to konsultował z kierownikiem przed pracą.
Może Pan uzasadnić Pańską odpowiedz w pkt 2i 3?
Zapłacił Pan za pracę projektanta i teraz należy wykonać zgodnie z projektem.pooncz18 pisze: Może Pan uzasadnić Pańską odpowiedz w pkt 2i 3?
Nie znam i nie wnikam w konstrukcję budowli: jaki fundament pod komin, czy obudowa komina jest samonośna od dołu do samej góry czy też obudowa odcinkami jest wsparta na stropie, za dużo nie widomych i dlatego taka odpowiedź.
Oczywiście wszystko można jeszcze przeprojektować.
Kierownik Budowy raczej tego Panu nie wykona.
zatwierdzonym projektem - jeśli zmian nie byłoInterno pisze: 1. I tak z projektem należy działać. Poczytaj opisy wykonawcze Schielda. Odbierać prace będą kominiarze, a Kierownik Budowy musi potwierdzić zgodność z projektem.
zatwierdzonym projektem i zmianą nieistotną - jeśli uzyskał wcześniej na to zgodę projektanta.
P.S.
samej konstrukcji komina kominiarz nie odbiera - gdyż nie ma takich uprawnień.
Kominiarz odbiera prawidłowość podłączenia urządzenia, kratki oraz ciąg wentylacyjny/spalinowy/dymowy. Jeśli będzie bardziej dociekliwy wejdzie na dach i sprawdzi poprawność wykonania wylotu oraz odległość od elementów palnych budynku.
Powinien sprawdzić także dostęp na dach do komina.
Ja od siebie dodam iż komin należy licować cegłą klinkierową pełną.