Proszę o poradę !!!

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
piwopijca
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: piwopijca »

Przeciez "fruzin" pokazal ze takie mostki powstaja gdy izolujemy od srodka. Nie zrobil tego po to zeby grzac celowo grunt, tak sie dzieje gdzy izolacja od srodka jest przerwana, no chyba ze sciany wewnetrzne tez trzeba izolowac welna zeby nie przerywac owej izolacji.
Mostki beda zawsze jakies, w powyzszym przypadku sa one tez spore. Zgodze sie, ze przy oknach beda jakies mostki, ale mozna je zminimalizowac wstawiajac stolarke okienna tak samo jak w zewnetrznym izolowaniu-licujac ze sciana wewnetrzna powierzchnie zewnetrzna okna, szkoda tylko ze parapetow nie bedzie :lol:
Ja sobienie wyobrazam takiego rozwiazania w domu z poddaszem uzytkowym i stropem betonowym pomiedzy nimi zeby mostkow bylo mniej niz w rozwiazaniu "konwencjonalnym"

Pzdr

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

????? Dlaczego ściany nie izolować? Tylko po to by dużo płacić za ogrzewanie? Tylko po to by mieć zarodzia wilgoci i ... ach szkoda pisać.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Co to jest "rozwiązanie konwencjonalne" jak się to ma do wymaganych 70kWh/m2 rocznie? Bo może my o czymś inny piszemy. Może Pan pisze o prawie zabraniającym zużywać mniej energii niż 200kWh/m2 rocznie ? Czyli wg Pana konwencjonalnie!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie piwopijco, Panie Fruzin może byśmy się nie sprzeczali niepotrzebnie, proszę określcie ile wg Was powinien globalnie zużywać energii w każdej postaci (przeliczeniowo na kWh/m2 rocznie) by za 5 czy 10 lat ( czy nawet na emeryturze) nie martwić się o koszty ogrzewania!!!

Speede_Gonzales
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Speede_Gonzales »

Widzę że mój temat rozbudził emocje i kolejne dyskusje na temat wytycznych zużycia energii, itp itd.
A więc wszystkim którzy zapomnieli przypominam na czym polega mój problem.

CHCĘ zabezpieczyć fundamenty przed mrozem.

CHCĘ je obłożyć styropianem ekstrudowanym żeby zrobić zaporę dla mrozu. Tak jak kiedyś mój dziadek wkładał pod koszulę gazetę jak jechał na motorze żeby zimny wiatr przez nią się nie przedostawał i go nie wychładzał tak teraz ja chcę stworzyć barierę dla mrozu jak będzie mi w grunt wchodził i pod fundamenty szedł.(ponieważ majster dał ciała i posadowił mi je za płytko dlatego muszę ocieplić i zabezpieczyć i zrobić drenaż).

NIE interesuje mnie to ile wydam na ogrzewanie będąc na emeryturze.
NIE mam zamiaru stresować się jakimiś wytycznymi i innymi pier...
NAJWAŻNIEJSZE !!! to jest to, że nie chcę się stresować czy mam wilgotne fundamenty, i czy mi nie przymarzają podczas zimy, a że klimat się ociepla więc wychodzę z założenia że mrozów u nas -30 przez 3 miesiące to nie będzie.

WIĘC PROSZĘ O ODPOWIEDŹ czy 5 CM STYROPIANU EXTRUDOWANEMGO DLA OCIEPLENIA FUNDAMENTOW MI WYSTARCZY CZY ZA MAŁO ?

Pozdrawiam.

!student!

Post autor: !student! »

W zupełności wystarczy 5 cm polistyrenu ekstrudowanego i jak najbardziej ocieplić fundamenty w niepodpiwniczonym budynku (wystarczy do głębokości 1 m). Uniknie się w ten sposób mostków termicznych (w tym przypadku na środkowym fundamencie szczególnie, ponieważ izolacji nie powinno się przerywać!), a po drugie grunt nie będzie marzł tak znacznie jak bez ocieplenia (przy wysadzinowym gruncie izolacja spełnia większą rolę). Pozdrawiam

!student!

Na drugim rysunku widzę również mostki termiczne przy stropie nad pierwszą kondygnacją. Od czasu, kiedy oglądałem zdjęcia termowizyjne budynków uważam, że mostków termicznych powinno się unikać, a kiedy to niemożliwe to minimalizować w jak największym stopniu. Dlatego porponuje ocieplić wieniec polistyrenem ekspandowanym. Pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

>>>W zupełności wystarczy 5 cm polistyrenu ekstrudowanego i jak najbardziej ocieplić fundamenty w niepodpiwniczonym budynku (wystarczy do głębokości 1 m). Uniknie się w ten sposób mostków termicznych<<<
CO????? A jakim cudem????

!student!

T. Brzęczkowski pisze:>>>W zupełności wystarczy 5 cm polistyrenu ekstrudowanego i jak najbardziej ocieplić fundamenty w niepodpiwniczonym budynku (wystarczy do głębokości 1 m). Uniknie się w ten sposób mostków termicznych<<<
CO????? A jakim cudem????
Zminimalizuje się ten mostek na pewno! Cieplejszy grunt nie będzie pochłaniał tyle ciepła. Najlepszym rozwiązaniem jest ciągłość tej izolacji w płycie i wtedy można nie ogrzewać środkowej ściany fundamentowej (wystarczy ocieplenie zewnętrznych).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Cieplejszy grunt... nie będzie pochłaniał... Ile wie Pan? minimum 500kWh/m3/ stC w sezonie! Dlatego też nowe standardy izolacji wykluczają coś tak dziwacznego jak przyklejanie styropianu za notorycznym odbiornikiem ciepła, jakim jest ściana osadzona w gruncie!

!student!

Nie jestem fachowcem, wiec nie bede sie spierał. Natomiast widziałem wiele budów, które prowadzili fachowcy i ocieplali budynki niepodpiwniczone. A dlaczego? Dowiem się i napisze wiecęj argumentów po rozmowie z kierownikami. Pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zapewne by zimno nie wchodziło???!! Ale to już historia. Pozdrawiam.

Młody_Rolnik
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Młody_Rolnik »

!student! pisze:Nie jestem fachowcem, wiec nie bede sie spierał. Natomiast widziałem wiele budów, które prowadzili fachowcy i ocieplali budynki niepodpiwniczone. A dlaczego? Dowiem się i napisze wiecęj argumentów po rozmowie z kierownikami. Pozdrawiam
Ocieplając ścianę fundamentową z dwóch stron minimalizujesz powierzchnię, która oddaje ciepło w strefie która jest najbardziej narażona na zmiany temperatur i temperatury ujemne Powodujesz, że wektor gradientu przepływu ciepła skierowany od temperatury niższej do wyższej jest w tym wypadku równoległy do płaszczyzny ściany tj. ciepło płynie głównie pionowo w dół. W ten sposób zwiększasz opór cieplny całego ustroju fundamentowego. Wraz z wzrostem głębokości temperatura gruntu stabilizuje się do pewnej określonej temperatury dodatniej (temp. min. powyżej 5C, średnia ok. 10C) Każdy materiał przewodzi ciepło w jakimś tam stopniu, ale każdy też stawia jakiś opór cieplny. Jako że zarówno grunt jak i ściana fundamentowa stawiają określony opór cieplny to poniżej pewnej głębokości izolacja termiczna nie jest przepisowo wymagana (w chwili obecnej jest to bodajże 0,5m od poziomu terenu dla budynków niepodpiwniczonych i 1 m dla podpiwniczonych).
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 20:50 przez Młody_Rolnik, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Co ma do przepływu ciepła temperatura ujemna? Czy z +23 do +5 st ciepło nie będzie płynąć. Ile kosztuję ogrzanie 1m3 samego fundamentu przez sezon grzewczy o jeden stopień - Wie to Pan Młody Rolniku? Czy zna Pan zakładane górne granice zużycia energii?

Młody_Rolnik
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Młody_Rolnik »

T. Brzęczkowski pisze:Co ma do przepływu ciepła temperatura ujemna? Czy z +23 do +5 st ciepło nie będzie płynąć?
Pan to napisał, nie ja :D . Ja nic o wpływie temperatur ujemnych na przepływ ciepła nie pisałem (chociaż istnieje takowy w przypadku niektórych materiałów porowatych. Paradoksalnie opór cieplny wtedy rośnie :) ). Ochrona ściany, szczególnie z porowatego materiału, przed wielokrotymi zmianami temperatur między temperaturami pow. +4C a temperaturami ujemnymi ma jak łatwo się domyślić inny cel.
Natomiast pisząc o strefie wahań temperatur w gruncie miałem na myśli dokładnie to, że w strefie tej temperatury mogą być znacznie niższe niż na głębokości w której amplituda wahań temperatury jest względnie mała, a na pewno nie schodzi poniżej tych kilku stopni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”