NIE SLYSZE DZWONKA NA PIETRZE

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

malgorzata2334
Początkujący
Początkujący

NIE SLYSZE DZWONKA NA PIETRZE

Post autor: malgorzata2334 »

Witam,mam taki problem,podlaczylam piekny gong na kladce schodowej i jak jestesmy na tym samym poziomie to go slyszymy ale juz po wyjsciu na gore i zamknieciu drzwi od korytarza lub sypialni koniec!!!Nikt go nie slyszy!!Czy istnieje jakies ustrojstwo przenoszace dzwiek dzwonka na wyzsze kondygnacje?Az strach pomyslec co bedzie jak zagospodarujemy strych... :D pozdrawiam

Przemek

Post autor: Przemek »

są dzwonki bezprzewodowe którego odbiornik mozesz miec przy sobie :)
lub w dowolnym miejscu w zasiegu oczywiście

malgorzata2334
Początkujący
Początkujący

ale ja chce zachowac moj gong przynajmniej na dole!czy da sie to podlaczyc z zachowaniem gongu?

Przemek

Post autor: Przemek »

hm... raczej nie chyba ze wyminisz ten na dole na bez przewodowy również

malgorzata2334
Początkujący
Początkujący

a moze da sie tak...gong zostanie tylko od niego pociagnie sie kabelek na gore i tam sie zaintaluje juz jakis inny.Tam juz nie musi byc ten gong,byle by slychac cos bylo!

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

gong

Post autor: Paweł_Małek »

Da sie - rownolegle do gongu przylaczasz cewke przekaznika, a styki przekaznika w miejsce stykow przycisku dzwonka bezprzewodowego.
Napiecie cwewki przekaznika dopasuj do napiecia zasilania gongu (rodzaj pradu i napiecie)
Gong moze byc zasilany pradem stalym lub zmiennym, napiecie moze byc od 3V do 230V
Jesli niema zasilacza gongu to masz 230V AC
Do sterowania dzwonkiem bezprzewodowym wykorzystac 1 styk NO przekaznika.

malgorzata2334
Początkujący
Początkujący

o kurcze...nic nie lapie ale moze ktos mi pomoze..najwazniejsze ze sie da!Nie wiem jakie mam napiecie do dzwonka!ale cos wymysle Dziekuje serdecznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”