Tanie materiały budowlane = kiepskiej jakości?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Tanie materiały budowlane = kiepskiej jakości?
Aby się nie rozczarować od dawna kupujemy w Bth import stal.Nie tylko drobne akcesoria ze stali,ale także rury;pręty i blachę nierdzewną a ostatnio także panele antypoślizgowe.A wygodne jest to,że przy okazji jeśli jest taka potrzeba to zlecamy tez wycinanie potrzebnych nam elementów na miejscu.
Tanie materiały budowlane niemal zawsze są synonimem słabej jakości. Tak jak ze wszystkim. Za jakość trzeba zapłacić. Jeżeli chcemy zaoszczędzić warto zamawiać większe ilości przez internet. Nie dość, że w internecie materiały są tańsze, to jeszcze zawsze możemy pokusić się o wirtualną negocjację ceny ze względu na większe ilości. Jednak warto, żeby to zawsze były markowe materiały budowlane, a nie kupione i wyprodukowane dla firmy krzak.
Trzeba szukać tanich rozwiązań - takie mamy czasy... Moja siostra murowała się z Porothermu w odmianie E3 (trzecia grupa murowa). Podobno produkt trochę niższej jakości niż standardowy Porotherm (który jest w drugiej grupie murowej), ale szwagier, który miał już doświadczenie w murarce twierdzi, że kompletnie nie widać tej różnicy. Pustaki są trochę lżejsze, ale nie na tyle, żeby zmieniały Parametry (nośność i izolacyjność akustyczna są na bardzo podobnym poziomie). Cena jest jakoś 30% niższa niż standardowego Porothermu. Moim zdaniem takich właśnie produktów trzeba szukać jak się chce oszczędzić.
Jeśli świadomie decydujesz się na materiały budowlane gorszej jakości to Twój problem.Zresztą czasami nie ma wyboru,gdy nie ma kasy.Gorzej jest,gdy oferta nie zgadza się z rzeczywistością.
tanie nigdy nei znaczy dobre
Jak coś jest dużo tańsze niż w innych sklepach czy hurtowniach,to należy się dobrze zastanowić zanim się ten towar kupi.Od dawna kupuję stal na budowę w bth import stal.Nie powiem,że mają niskie ceny,ale ceny mają dobre a produkty całkiem dobrej jakości.
Można też szukać na różnego rodzaju aukcjach materiałów budowlanych. Przykładowym portalem oferującym możliwość licytowania produktów metalowych może być np. metal4market - http://www.metal4market.eu/.
Wydaje mi się, że to całkiem niezła inicjatywa i zdecydowanie brakuje takich portali. Co o tym myślicie?
Wydaje mi się, że to całkiem niezła inicjatywa i zdecydowanie brakuje takich portali. Co o tym myślicie?
-
1001narzedzi
- Zaawansowany

Szczerze mówiąc to pierwsze słyszę o aukcjach z materiałami budowlanymi, możesz podać więcej szczegółów? Tak nawet z czystej ciekawości warto wiedzieć, bo najczęściej korzystamy przecież ze sklepów internetowych.
Strona ,o której pisze Cichy72 to portal z ogłoszniami sprzedaży produktów ze stali nierdzewnej i nie tylko - pręty,rury,blacha itp.Całkiem fajna inicjatywa dla jednorazowego zakupu.My bierzemy prosto od producenta.
- adressanno
- Początkujący

Na tanie trzeba uważać by jakiegoś bubla nie kupić, chociaż i z drogim towarem można się nadziać zwłaszcza w internecie.
Nie zawsze to co jest tanie jest również słabe jakości, tutaj wszystko zależy od kilku czynników bo przecież niższą cenę i wysoką jakość znajdziemy w dobrych sklepach internetowych jak Auroks, gdzie zawsze pomożemy i doradzimy podczas wyboru materiałów, chemii budowlanej.
-
Andrzej_82
- Początkujący

Przy budowie domku na działce i przy pracach w ogrodzie potrzebowałem sporo blachy. Wszystko kupiłem tutaj http://www.metalbud-adamski.pl/blachy_krakow.php .
+ ceny ok
+ dobry dojazd ( miałem po drodze na działkę)
+ możliwość transportu
+ ceny ok
+ możliwość transportu
-
Jura_materiały
- Zainteresowany

- Kontakt:
Sprzedam Opla...Andrzej_82 pisze:Przy budowie domku na działce i przy pracach w ogrodzie potrzebowałem sporo blachy. Wszystko kupiłem tutaj http://www.metalbud-adamski.pl/blachy_krakow.php .
+ ceny ok
+ możliwość transportu
-
Askorpdomy
- Zainteresowany

Trzeba przede wszystkim uważać na to gdzie kupujemy materiały budowlane, bo nie zawsze te które są tańsze, będą od razu słabszej jakości. Czasem można spotkać markowe produkty w sklepach internetowych w niższej cenie.
-
sebastian_35
- Początkujący

Nie zgodzę się, nie wszystko co tanie jest gorszej jakości. Czasami wszystko zależy od firmy. Niektóre po prostu windują ceny. Jedyne na co bym uważał to elementy dachowe- chodzi mi o drewniane elementy. Jeśli nie będą porządnej jakości, to wiecznie będziesz miał problem z pękającym sufitem, po prostu dach będzie się uginał ciągle. Jeżeli boisz się budowy z tańszych materiałów, to weź wyższy kredyt. Swoją zdolność kredytową dla banków możesz sprawdzić na https://hipoteki.net/test-zdolnosci-kredytowej/. Ale moim skromnym zdaniem wszystko zależy od producenta.